ColumnLoes Reijmer

Hoe veranderden een agent en drie conducteurs in Marokkanen?

Deze week bracht ik veel tijd door in het hoofd van Thierry Baudet. Geen onverdeeld genoegen, dat begrijpt u. Ondanks de gesoigneerde buitenkant ruikt het er naar sigaren en spruitjes. Soms registreren de ogen iemand met een zwarte of bruine huidskleur en dan is er direct kortsluiting in het hoofd, ook heel onhandig.

Ik probeerde te begrijpen wat Baudet zelf nou precies ‘te snel’ en ‘te stevig’ vond aan de tweet die hij vrijdagavond de wereld had ingestuurd. Daarin schreef hij over zijn ‘dierbare vriendinnen’ die door ‘vier Marokkanen’ zouden zijn lastiggevallen in de trein. Ook u en ik werden aangesproken, als ‘lieve kinderlijk naïeve Nederlanders’, want we sluiten collectief onze ogen voor het leed dat kaartjescontrole heet – althans, daarover ging het treinincident echt, bleek na opheldering van de NS.

Zijn dierbare vriendinnen, zo verklaarde het Kamerlid dinsdag op Facebook, hadden hem verteld dat de mannen ‘op agressieve wijze hun legitimatie toonden’ (hier ga ik eens op oefenen) en meerdere keren hun ‘wapengerei’ lieten zien (heerlijk woord). Op een cruciale vraag gaf hij geen antwoord: wist hij al dat het om een kaartjescontrole ging voordat hij zijn tweet plaatste? Ook in de Tweede Kamer hield hij zich stil toen de scherpe Nu.nl-verslaggever Avinash Bhikhie hem deze vraag stelde. De overige pers was conform de Haagse mores vooral geïnteresseerd in excuses en beeldvorming. Zo wilde RTL Nieuws weten wat Baudet ervan vond dat ‘veel mensen’ zijn tweet racistisch noemden, alsof er een kans bestond dat hij enthousiast zou knikken en ‘leuk dat je het vraagt, ik herkende me daar volledig in’ zou zeggen. Maar nee, uiteraard zette de Forumleider zich schrap om het slachtofferschap in volle glorie te omarmen. ‘Dat was absurd’, zei hij, een uitspraak die op veel nieuwssites tot kop verheven werd.

‘Te snel’ en ‘te stevig’, zoals Baudets halfslachtige verklaring luidde, suggereert dat er iets is misgegaan in de informatieoverdracht tussen hem en zijn dierbare vriendinnen. Maar wat een mal gesprek moet dat dan zijn geweest. Wel vertellen over legitimatie en ‘wapengerei’, maar niet dat er sprake was van een kaartjescontrole? Dit scenario zou de Forumleider bovendien tot een bijzonder slecht luisteraar maken, iemand die niet doorvraagt als hij iets opmerkelijks hoort, best onhandig voor een politicus. ‘Dus de vier mannen die jullie lastigvielen toonden hun legitimatie én wapens? Jeetje.’

Aannemelijker is dat de dierbare vriendinnen hem wel hebben verteld dat ze om hun ov-chipkaart werden gevraagd en toen in een vervelende discussie verzeild raakten. Dan is het de vraag hoe in het hoofd van Baudet drie conducteurs en een politieagent konden veranderen in ‘vier Marokkanen’, en een kaartjescontrole in ‘ernstig lastigvallen’.

Als de Forumleider de situatie moedwillig heeft verdraaid met het idee dat de waarheid toch niet aan het licht zou komen, dan zou dat waanzinnig zijn, zeker voor een volksvertegenwoordiger. Het alternatief lijkt minder kwaadaardig, maar ook cynischer: geconfronteerd met mensen van niet-westerse komaf zien Baudet en zijn dierbare vriendinnen kennelijk alleen die identiteit, en niet een functie. Ze horen niet het verzoek om een kaartje, maar raken verward door een Marokkaanse Nederlander die in autoriteit boven hen is gesteld.

‘Misschien dat het daarom schuurt’, schreef Lotfi El Hamidi onlangs in een mooi essay naar aanleiding van de twintigste verjaardag van Paul Scheffers Het multiculturele drama. ‘Deze Nederlanders zitten niet meer verstopt in fabrieken of kwijnen weg in achterstandswijken, maar zijn steeds meer te zien in de media, op sportvelden, universiteiten en om onbegrijpelijke redenen in vinex-wijken.’ 

‘Te snel en te stevig’ zou zomaar eens ‘te verward’ kunnen zijn geweest. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden