Opinie

Hoe valt het Griekse drama uit te leggen?

Op de kop af twee jaar geleden schreef ik een bijdrage voor Opinie en Debat over de 'kleine corruptie' van de Grieken en de failed state waarbinnen de Griekse bevolking zijn weg moet zoeken. Ik deed dat vanuit mijn ervaringen als coördinator van een Comeniusproject met een middelbare school in Athene. Na afloop trok ik verbijsterd de stekker uit het project waarbij wij op microschaal meemaakten wat Eurogroep en IMF nu constateren.

Een marktkraam in de Griekse hoofdstad Athene.Beeld bloomberg

Het laveren tussen Scylla (macro-economische cijfers) en Charybdis (interne hervormingen) gaat de Grieken blijkbaar nog steeds goed af. Guy Verhofstadt waste op 8 juli 2015 in het Europees Parlement de nieuwe premier van Griekenland Tsipras flink de oren: 'Maak een einde aan het cliëntelisme, downsize de publieke sector, hervorm het banksysteem, breek de arbeidsmarkt open en schaf privileges af.' (zie ook YouTube)

'De minister van Financiën Yanis Varoufakis gaf toe dat de Griekse samenleving corrupt, bureaucratisch en inefficiënt is.'Beeld epa

Intussen is het alom bekend dat de massieve steun die Griekenland redde (en daarmee de euro) voor het grootste deel bij 'de schuldeisers uit het noorden' is terechtgekomen, maar twee jaar later betaalt de helft van de Grieken nog steeds geen belasting zoals Marc Peeperkorn bericht.

De minister van Financiën Yanis Varoufakis gaf ruim een maand vóór Verhofstadt in Nieuwsuur ook al toe dat de Griekse samenleving corrupt, bureaucratisch en inefficiënt is. In twee jaar tijd is dus niets veranderd. De Grieken houden niet van factcheckers van buitenaf, onderhandelaars zijn niet welkom. Griekenland maakt 2 procent uit van de eurozone en de staatsschuld an sich hoeft geen probleem te zijn zoals Peter de Waard in 'De Kwestie' van 9 februari op uitstekende wijze uitlegt.

Maar in deze tijden van Trump en oprukkend populisme zien we dat de geloofwaardigheid van 'de politiek' steeds meer onder druk komt te staan. Hoe valt dit Griekse drama uit te leggen nu de jacht op de wispelturige kiezer in volle gang is?

Rien Geurts uit 's-Hertogenbosch oud-docent aardrijkskunde en economie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden