OpinieBrieven

Hoe valt de getrokken grens te rechtvaardigen als het jongeren keihard raakt?

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 1 juli.

Jongeren genieten van de zon en het water aan de Lentse plas bij Nijmegen. Beeld Hollandse Hoogte / Manon Bruininga
Jongeren genieten van de zon en het water aan de Lentse plas bij Nijmegen.Beeld Hollandse Hoogte / Manon Bruininga

Brief van de dag

Vanaf 1 juli mag ik precies 29 dagen lang weer een beetje leven alsof alles normaal is. Ik mag weer mijn vrienden knuffelen, naar een feestje gaan en op ­vakantie naar Antwerpen. En dit alles zonder beperkingen, want wij zijn dan nog 17, jong, en vormen geen bedreiging in de strijd tegen corona.

Maar dan, op 29 juli, zal alles opnieuw veranderen. Ik word dan 18 en vorm opeens een ­gevaar. Ik moet weer afstand houden, mag niet meer normaal feesten en zal mijn nieuwe leven met achterstand moeten inluiden. Een achterstand van anderhalve meter.

Na de zomer zal ik studeren in Den Haag. Ik zou de tijd van mijn leven moeten hebben, mijn vleugels uitslaan en vrienden voor het leven moeten maken. Maar hoe? Wat is in mijn geval het verschil tussen die 29ste en 30ste juli? Hoe valt de getrokken grens te rechtvaardigen als het jongeren in de bloei van hun leven keihard raakt? Als het kan zorgen voor eenzaamheid, angst, schoolverlaters?

Maak voor ons, 18- en 19-jarige eerstejaars een uitzondering. Al is het maar voor de eerste ­kennismakingsweken. Steun ons, begeleid ons en help ons. Zorg dat ik niet hoef op te zien tegen die 29ste, maar dat ik met open armen mijn nieuwe leven kan omarmen.

Iris Feld, Voorburg

Facebook

Wat een mooi gebaar dat adverteerders zich terugtrekken van Facebook vanwege het racismedebat − is natuurlijk ook weer reclame voor ze, maar dit terzijde.

De grootste klap die de beweging kan uitdelen aan Facebook is natuurlijk dat de gebruikers Facebook verlaten. Zoals wij dat als gezin (Mijn vrouw en ik, onze kinderen van 27, 24 en 21 en hun wederhelften) meteen al hebben gedaan.

Daar zie ik bij de activisten geen teken van. Kennelijk blijven social media verslavender dan dat de verontwaardiging groot is. Zo schiet het natuurlijk niet op.

Eduard van Tol, Amsterdam

Facebook (2)

In de Volkskrant van 30 juni wordt bericht dat bedrijven en diverse organisaties bij Facebook aandringen op het tegengaan van desinformatie en beter factchecken. Op pagina 10 van dezelfde krant staat een paginagrote advertentie van de Vereniging van Nederlandse Sauna en Wellness bedrijven. Daarin claimen zij dat bij ‘een sauna van 80 graden het coronavirus binnen een minuut dood is’. Dus met heel Nederland een minuut in de sauna en ons land is coronavrij? Waar blijft het factchecken of tegengaan van desinformatie?

Peter van der Valk, Rijswijk

Facebook (3)

Het positieve van Facebook is dat je heel veel mensen kan bereiken, en via retweets nog meer mensen. Vrijheid van meningsuiting, soms gecombineerd met anonimiteit, levert een lucratieve markt op voor adverteerders. Vooral van spullen die trendy zijn en die we niet echt nodig hebben.

Om haatzaaiers en fake-verkopers te verminderen zou Facebook speciaal de retweets moeten filteren. Retweets niet analyseren nadat ze zijn verstuurd, maar voordat ze worden doorgezonden. Veel werk, maar op datzelfde moment kan je ook de eerste tweets beoordelen op juistheid, onzin en haat, en verwijderen of taggen. Dat heet dan misschien positieve censuur.

Iemand die een paar keer een waarschuwingslabel aan zijn bericht kreeg, of dat het verwijderd wordt, denkt wellicht iets vaker na over het spuwen van elke willekeurige gedachte.

Voordat deze brief door de Volkskrant wordt geplaatst, wordt deze ook door een filter gehaald.

Sjoerd Nienhuys, Hilversum

Afstand

Wat we van de coronacrisis en het racismedebat kunnen leren: zolang je let op wat er uit je mond komt, maar er ook voldoende ruimte is voor luchtigheid, hoeft afstand tot elkaar niet de enige optie te zijn.

Wouter Neef, Amsterdam

Standbeelden

We hebben in Nederland standbeelden waar nogal wat discussie over is. Het gaat dan al snel over wie we als onze helden willen en wie niet. Een ding is voor mij duidelijk: de coronacrisis was bij de uitbraak in maart een van de heftigste nationale gebeurtenissen sinds WO2. Desondanks stonden zij er wel: de mensen in de zorg. Elf verloren door corona het leven. Deze elf en hun collega’s liepen onbekende risico’s voor ons allemaal. Laten we voor hen een standbeeld oprichten én een discussie beginnen over wat de zorg en hulpverleners vanaf nu van ons mogen verwachten.

Erik Thijssen, Amersfoort

Replica’s

Weer een mailing van de Volkskrant webwinkel. ‘Prachtige replica’s, van Van Gogh tot Kandinsky....’ Waarom kopieën van beroemde kunstwerken aanbieden als ook de Volkskrant zoveel aandacht schenkt aan de sombere vooruitzichten voor kunstenaars? Bezoek eens een kunstenaar en koop voor hetzelfde geld een origineel kunstwerk in plaats van een ‘prachtige kopie’.

Frits Gerssen, Hoogeveen

Clubliefde

Als je, nadat je jarenlang vreemd bent gegaan, uit nostalgische overwegingen weer aanklopt bij het meisje (een volwassen vrouw inmiddels) dat jij destijds de bons gaf, mag dat liefde heten?

Als je, zoals Arjen Robben, nadat je jarenlang miljoenen hebt gevangen bij andere clubs, uit nostalgische overwegingen weer wilt eindigen bij de club die jij destijds verliet, mag dat clubliefde heten?

Wim Velthorst, Hauwert

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden