Week van de hoofdredacteur Pieter Klok

Hoe te schrijven over het zwijgen van Ella Vogelaar?

Moeten we toch niet nog eens terugkomen op dat interview met Rutger Castricum van destijds GeenStijl, was de vraag daags na het overlijden van Ella Vogelaar. Het heeft grotendeels het beeld van haar bepaald, merkte een van de aanwezigen bij de ochtendvergadering op, en sommige lezers leggen wellicht een link tussen dit tragische optreden en haar zelfdoding. Onterecht misschien, maar toch. Het was ook een belangrijk moment in de parlementaire journalistiek, zei een ander, en zette de toon voor de jaren erna.

Ze hadden gelijk, maar tegelijkertijd moet je als krant oppassen als je beeldvorming als uitgangspunt neemt bij je verslaggeving. Je loopt het risico dat je het beeld versterkt puur door erover te schrijven, dat je in een selffulfilling prophecy-cirkel terechtkomt, waarin het beeld van iemand zich loszingt van de feiten. Als we bijvoorbeeld weer een foto hadden afgedrukt van Vogelaar achtervolgd door Castricum en de vraag hadden opgeworpen of het terecht was dat dit incident het beeld van haar bepaalt, hadden we haar leven opnieuw verengd tot deze paar minuten zwijgen. 

Beeld ANP

Gelukkig hebben we altijd de lopende encyclopedie en chef van de parlementaire redactie Raoul du Pré achter de hand. Die legde keurig uit dat Vogelaar echt niet vanwege Rutger Castricum was afgetreden, maar vanwege een diepgaand verschil van mening met partijleider Wouter Bos. Met Castricum zelf had ze allang weer vrede gesloten.

Raoul schreef een mooie analyse die duidelijk maakte dat het conflict tussen Bos en Vogelaar symbool stond voor de inhoudelijke transformatie die de PvdA in die tijd doormaakte, waarin ineens een hardere toon werd aangeslagen  in het integratiedebat. Charlotte Huisman ging kijken wat er van de Vogelaarwijken was geworden. Uit beide stukken steeg het beeld op van een klassieke sociaal-democraat met een groot hart die botste op een verhardende samenleving met een terugtrekkende overheid.

GeenStijl zelf wilde dinsdag ook niet meer aan het interview herinnerd worden: ‘Come on guys. Dat is een eeuwigheid geleden, focus op wat echt belangrijk is (...). Depressies zijn echt zwaar klote. Zorg goed voor elkaar.’ 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden