Hoe praat Rusland over de nieuwe vondsten op crashsite MH17?

Waar hebben ze het over in Rusland? Over twee Nederlanders die op Russische zenders hun verhaal over MH17 doen, constateert onze correspondent Tom Vennink.

Michel Spekkers en zijn medereiziger Stefan Beck hebben volgens Russische zenders aangetoond dat het internationale onderzoek naar de crash niet deugt. Beeld Volkskrant Beeldbewerking

Een Nederlander die in de Russische staatsmedia uitgebreid vertelt over MH17: dat gebeurt bijna nooit. Maar deze week duiken plots twee Nederlanders op in de Russische journaals, kranten en op de radio.

Via Skype doen ze hun verhaal op onder meer Rossija 24, LifeNews en RenTV - de grootste zenders van Rusland. Ook RT (Russia Today), het kanaal dat over de hele wereld de Russische kijk op de werkelijkheid verspreidt, wijdt items aan het tweetal.

Dit zijn de zenders die meteen na de crash al versies verspreidden over de oorzaak. De 298 mensen zouden uit de lucht geschoten zijn door een Oekraïens gevechtstoestel. De foto die dat ondersteunt, bleek later nep te zijn. Een Spaanse verkeersleider die op de zenders als bron aangehaald werd, bleek ook verzonnen. Net als de Oekra-iense piloot die aan een leugendetector opgebiecht zou hebben dat hij op de schietknop drukte. Nog steeds houden de zenders vol dat het vliegtuig in elk geval niet neergehaald kan zijn door pro-Russische rebellen. Wat doen twee Nederlanders met een verhaal over MH17 opeens op hun kanalen?

Michel Spekkers uit Breda en zijn medereiziger Stefan Beck hebben volgens de zenders aangetoond dat het internationale onderzoek naar de crash niet deugt. De twee Nederlanders waren als freelance-journalisten in Oost-Oekraïne, dat onder controle staat van pro-Russische rebellen. Spekkers bezocht de rampplek en zou daar vliegtuigresten aangetroffen hebben. Die nam hij mee. In Moskou weigerde hij het materiaal af te staan aan de Nederlandse ambassade. De Nederlandse politie nam de resten op Schiphol in beslag ten behoeve van het onderzoek, alsmede telefoons en laptops.

Stefan Beck. Beeld Volkskrant Beeldbewerking

RT stelt dat Spekkers 'bewezen' heeft dat het niet 'te gevaarlijk' is om bewijsmateriaal op te halen op de rampplek van MH17. 'Er is sprake van ernstige nalatigheid van het Nederlandse OM om meer bewijsmateriaal te verzamelen', vertelt Beck aan de zender. Hij is verbaasd dat er nog steeds 'heel veel resten liggen'.

Het wekt in Rusland verbazing dat er nog vliegtuigresten en mogelijk zelfs menselijke resten op de crashsite liggen. Het onderzoeksteam claimt toch zorgvuldig te werk te gaan?

De Russische nieuwssite Pravda interviewde experts over de inbeslagname van het materiaal. Die vertellen dat de bevindingen van 'de onafhankelijke journalisten' op deze manier weggemoffeld worden. 'De Nederlandse overheid wil niet weten dat burgers erachter komen wat er werkelijk speelt', vertelt een van hen.

Er wordt niet bij verteld dat Spekkers tijdens zijn reis samenwerkte met Graham Philips, een pro-Rusland journalist die werkte voor staatszender RT. Die aanpak is in Nederland controversieel. Philips sprak er zijn afkeuring over uit dat Spekkers spullen van de ramplocatie ontvreemd heeft.

Ook is er weinig aandacht voor de mening van het Nederlandse OM. Dat vertrouwde er niet op dat Spekkers de resten vrijwillig wilde afstaan. Het OM stelt dat het de indruk had dat Spekkers resten door de douane probeerde te smokkelen. Een rugzak van Spekkers was ingecheckt op de naam van zijn medereiziger Beck. Die was al met de rugzak op weg naar de uitgang. Daarin zaten vermoedelijke MH17-resten en mogelijk ook een menselijke rest.

In Nederlandse media ontkent Spekkers die beschuldigingen. Hij stelt dat Beck 'per ongeluk de verkeerde tas pakte'. Daarin krijgt ook het OM ruimte voor een weerwoord. 'Dat daar nu nog steeds van alles gevonden wordt, is logisch', zegt een woordvoerder tegen het AD. 'Het toestel kwam in een groot gebied terecht, waar het nu nog steeds onrustig en onveilig is. Dat maakt het bergen erg lastig.'

In Rusland blijft maar één boodschap hangen: het onderzoek naar de ramp is niet te vertrouwen.

Aanvullingen en verbeteringen: In een eerdere versie van het bovenstaande stuk stond dat journalist Graham Phillips voor de Russische staatszender RT (Russia Today) werkt. Phillips werkt sinds 2014 niet meer voor RT.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden