VerslaggeverscolumnMargriet Oostveen

Hoe nou net Shashi Roopram de doodsbedreiging aan Baudet vastlegde

Shashi Roopram hield de oranje microfoon onder de neus van de vrouw die ‘Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf’ schreeuwde, tijdens de anti-racismedemonstratie vorige maand in Amsterdam. ‘Dat kan je toch echt niet zeggen man, wat zég je nou!’, riep Shashi.

Vandaag staat de Nijmeegse voor de Amsterdamse politierechter op verdenking van bedreiging en opruiing. En de beelden van Up! Network, ambitieuze naam voor een rechts en tot dat moment tamelijk onbekend nieuwskanaaltje op YouTube, zijn nu bijna 340 duizend keer bekeken. Wie blijft kijken, ziet nog hoe Shashi uit de demonstratie wordt geduwd. Bij een groep rechtse tegendemonstranten is hij evenmin gewenst.

De verdachte.Beeld Up! Network
Shashi Roopram in actie.Beeld Up! Network

Shashi vertelt me wat hij zelf stemde als ik beloof het niet op te schrijven, want dat is nooit handig, voor een verslaggever. We praten in de multiculturele Haagse Hogeschool, waar de centrale hal zoemt van ambitie. Shashi doceert hier fulltime Ondernemerschap & Retail Management – Up! moet in het weekend.

Zijn studenten reageerden enthousiast op zijn filmpje. De meesten hadden het gezien via het videokanaal Dumpert, ‘daar kijken ze hier vaak naar’. Dat Shashi via Up! een expliciet ‘rechts geluid zonder slachtofferschap’ wil laten horen is voor de Haagse Hogeschool trouwens geen probleem: ‘Ze steunen me. Deze hogeschool wil ‘wereldburgerschap’ bevorderen en daar hoort diversiteit aan opvattingen gewoon bij’. Tot zover de vermeende linkse indoctrinatie van het onderwijs, Forum voor Democratie.

Zelf kreeg Shashi zoals veel migrantenkinderen een te laag schooladvies, mavo (iets waar Forum zich dan ook beter over zou kunnen opwinden). Uiteindelijk studeerde hij geschiedenis aan de Erasmus universiteit en voltooide hij er een master antropologie. Shashi onderzocht in 2010 waarom Hindostanen in Den Haag vaak PVV stemden, daar ontstond zijn aandrang rechts een stem te geven, het leek hem nuttig te weten dat mensen zo dáchten. Hindostanen zijn overigens zowel hindoes als moslims, die in het verleden vanuit India naar Suriname migreerden, en van daaruit weer naar Nederland.

Je moet misschien ook weten hoe hij is geboren, zegt Shashi: veel te vroeg, zijn tweelingbroertje overleefde het niet. ‘Ik moest jaren revalideren, lopen en praten leerde ik met hulp.’ En je moet weten, vindt Shashi, dat hij opgroeide ‘als bruine in wit Loosduinen’, waar hij vaak in elkaar is geslagen. In die tijd had je skinheads, ‘dát waren pas racisten, en daar zeurden we ook niet over’. In Suriname had je trouwens óók racisme, zegt hij, daar noemen ze Hindostanen bijvoorbeeld ‘donker wit’.

Je moet weten, zegt Shashi weer, ‘dat mijn ouders na de onafhankelijkheid van Suriname vol trots op het moederland naar Nederland verhuisden’. Dat zijn vader twee banen nam. Overdag werkte hij op een financiële administratie, ’s nachts gooide hij zware PTT-zakken in de posttrein. ‘Mijn ouders hebben hun eigen ontwikkeling stopgezet voor ons. Dat geeft mij erg het gevoel dat ik iets terug moet doen.’

Shashi Roopram.

Zijn twee oudere zussen Janice en Reshma Roopram hebben dat ook. Reshma, Miss Universe Nederland 2001, is nu wethouder voor de PvdA in Barendrecht. Janice werd vice-fractievoorzitter van de Haagse lokale partij Groep de Mos. Zij worden dus wel ‘politieke tegenpolen’ genoemd, maar als je naar Shashi luistert, lijkt dat nogal mee te vallen. Beide zussen vinden Up! bijvoorbeeld te rechts, ‘Reshma probeert me een beetje te beteugelen.’ De drie blijven intussen heel close. Zijn zussen beschermden Shashi op het schoolplein, Shashi zal zijn zussen ‘altijd’ steunen.

Toen Reshma actief werd voor de PvdA, werd Shashi aanvankelijk dus vanzelfsprekend actief voor de PvdA in Den Haag. ‘Het eerste wat ze me daar vroegen: waarom stemmen jouw mensen toch allemaal PVV?’

Jouw mensen. Shashi voelde zich ‘meteen geprofileerd, het was naar’. En besloot niet kwaad te worden, maar het te onderzoeken. Overlast in de buurt, immigratie en islamisering waren de voornaamste argumenten. Veel Hindostanen vinden zichzelf goed geïntegreerd, hard werkend en willen niet dat anderen dat verpesten. Ze zetten zich af tegen migranten die discriminatie en ongelijkheid benadrukken. En ze zijn trots op Nederland.

Allemaal net als Shashi en zijn vriend Avish Jajairam, psycholoog. Samen begonnen ze met UP! toen bleek dat ze in één opzicht van veel Hindostanen afwijken: zij willen wél hardop hun mening geven.

Shashi Roopram is hindoe en dat vindt hij dus allesbehalve tegenstrijdig met de Nederlandse identiteit. ‘Ik zie mezelf als complementair aan de Nederlandse identiteit.’ Zijn nationalisme is een hecht amalgama.

Politieke voorkeur en wat je dan bent. Het is soms net zo complex als afkomst en wie je dan wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden