De KwestiePeter de Waard

Hoe moet het nou met de nieuwjaarskus op werk?

null Beeld null

Net nadat het laatste dilemma van het oude jaar is bediscussieerd – Is het nog sociaal acceptabel levensbedreigend vuurwerk af te steken (fijnstof, brandgevaar, overlast)? – duikt het eerste dilemma van het nieuwe jaar al weer op. Kan in deze tijd van #MeToo nog een nieuwjaarskus worden uitgewisseld met iemand anders dan je eigen partner?

Vroeger was het een verplicht ritueel. Wie met de jaarwisseling niet kuste omdat hij of zij geen partner had, was volgens het bijgeloof gedoemd het hele nieuwe jaar in alle eenzaamheid te slijten.

In het klassieke Rome werd Nieuwjaar al gevierd met kussen en alcohol. In de 17de eeuw, toen veel gemaskerde bals werden gehouden, deed iedereen met het nieuwe jaar zijn masker omhoog en kuste een ander om de zonden van het oude jaar weg te nemen en met een schone lei te kunnen beginnen.

Hollywood verhief het tot 20ste-eeuws ritueel. Ontelbare films eindigen met de nieuwjaarskus. Op televisie werd dinsdagnacht op veertig kanalen tegelijkertijd gekust.

Kerst kon je als verongelijkte burger nog in je uppie vieren, ver weg van de gedwongen gezelligheid en het overmatige eten. Maar het was not done om alleen de jaarwisseling door te komen in een pyjama, genietend van drie episodes van The Crown op Netflix. In de wilde weg kussen op straten en pleinen en in uitgaansgelegenheden en huiskamers was een sociale plichtpleging. Op Hogmanay, het Schotse nieuwjaarsfeest, is de traditie om iedere persoon in dezelfde kamer een kus te geven.

In de 21ste eeuw is de nieuwjaarskus – zeker die op het werk – aan strikte regels gebonden. Etiquettedeskundigen hebben er tegenwoordig overwerk aan. Uitgangspunt is dat de vrouw beslist. Als die met een gestrekte arm naar voren stapt en gelukkig Nieuwjaar wenst, wordt er niet gekust. Mag er wel gekust worden, dan oppervlakkig op de rechterwang. Maar twee of drie keer kussen kan ook. Volgens sommigen is juist één kus te intiem (die doe je met de partner) en creëren drie kussen meer afstand.

De meeste werknemers hebben tegenwoordig last van nieuwjaarsbegroetingsstress. Ze weten niet wat te doen: óf gewoon binnenkomen om negen uur en luidkeels iedereen tegelijkertijd ‘beste wensen’ toeroepen en daarna gewoon gaan zitten. Of iedereen netjes een hand geven en een gelukkig Nieuwjaar wensen. Of de collega’s allemaal een, twee of drie pakkerds geven. Of selectief: alleen zoenen met collega’s waarmee een speciale band wordt gekoesterd. En dan is er nog de vraag hoe lang de nieuwjaarsbegroetingen moeten doorgaan. Moet iemand die vandaag vrij heeft, het ritueel morgen doen? Of maandag?

Niemand weet het meer. Net als vuurwerk – tussen 18.00 en 02.00 uur – moet de zoen aan strikte regels worden gebonden of helemaal worden verboden.

Als de overheid bevoogdend moet zijn, geldt dat ook voor het management.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden