Hoe lang duurt ontkenningsfase over AWBZ

Dat kan de regering veel te lang

de Haagse redactie

Hoe lang kun je, desnoods tegen beter weten in, in de ontkenningsfase verkeren ?

Lang.

Kijk maar eens naar de AWBZ. Deze Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten kost jaarlijks 23 miljard euro. Jan Modaal betaalt 12 procent van zijn inkomen aan premie, ofwel 312 euro per maand, aan premies voor deze wet, plus een deel via de gewone belastingen.

Dat geld wordt uitgegeven aan bijvoorbeeld gehandicaptenzorg en ouderenzorg in verpleeg- en verzorgingshuizen. Nu voor ongeveer 600 duizend mensen. Nobel, nodig en nuttig.

Maar de vergrijzing komt eraan. In 2020 zijn er waarschijnlijk 2,4 miljoen 75-plussers. Daarvan zal ongeveer de helft een beroep doen op AWBZ-zorg, 1,2 miljoen. Kortom: over twaalf jaar is het aantal AWBZ-klanten verdrievoudigd naar 1,8 miljoen.

Dat wordt fors duurder, die AWBZ.

Niet dus, bezwoer AWBZ-staatssecretaris Jet Bussemaker (PvdA) zondag in het praatprogramma Buitenhof. Hoe ze dat voor elkaar krijgt, bleef mistig. Dus de vraag is ook welke ‘toekomstvisie’ ze vrijdag na de ministerraad presenteert.

Eerder dit jaar reageerde Bussemaker als door een adder gebeten, nadat de Volkskrant schreef dat niemand weet waar het AWBZ-geld blijft. Nee, dat wist ze precies. En er volgden bedragen voor gehandicaptenzorg, verzorgingshuizen, ‘persoonsgebonden budgetten’ en nog zo wat.

Maar de verantwoording van de besteding blijft mistig. Want de bedragen gaan vooral naar zo’n 2500 AWBZ-erkende instellingen. Wat die ermee doen, blijft mistig. Wie recht heeft op AWBZ-zorg is ook duister.

Neem de ‘ondersteunende en activerende begeleiding’. Bussemaker bezuinigt daarop. Een jaar geleden, op 13 juni, meldde ze dat 200 duizend die begeleiding hebben. 60 duizend daarvan verliezen die.

Dan verwacht je detailinzicht in de AWBZ-consumptie.

Nu vraagt de Tweede Kamer naar aanleiding van het jaarverslag van de Algemene Rekenkamer over het ministerie van VWS precieze aantallen van het aantal AWBZ-begeleidingsklanten in 2008.

Hoeveel mensen hadden in 2008 de indicatie Activerende Begeleiding?

Hoeveel kinderen onder de 12 jaar hadden in 2008 een indicatie Activerende Begeleiding?

Hoeveel jongeren van 12 tot 18 jaar hadden in 2008 een indicatie voor Activerende Begeleiding?

Bussemaker weet het niet. ‘Het exacte aantal unieke cliënten (geïndiceerd door het CIZ of door de Bureaus Jeugdzorg) met een indicatie voor activerende begeleiding is niet bekend.’

Hoe lang kun je in de ontkenningsfase blijven in antwoord op de vraag of de AWBZ een probleem is?

Gijs Herderscheê

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden