Opinie

'Hoe kun je het sturen van meer dan duizend ongewenste mails bagatelliseren?'

Publicist Hanco Jürgens begrijpt niet dat sociaal psychologe Roos Vonk en psychiater Bram Bakker het veronderstelde abnormaal grensoverschrijdende gedrag van een gearresteerde Nederlandse columniste zo gemakkelijk afdoen. 'Er is iets grondig mis met iemand die na het ontvangen van een waarschuwing toch contact blijft zoeken.'

Sociaal psychologe Roos Vonk bij Knevel en Van den BrinkBeeld Screenshot EO

Telkens als een bekende Nederlander iets gedaan heeft dat buiten de normale orde valt, vinden journalisten wel een psycholoog of psychiater die het geval weet te duiden. Ook nadat afgelopen week een Nederlandse columniste van Het Financieele Dagblad in New York werd aangehouden op verdenking van stalking van een veel bekendere econoom, gingen journalisten op consult.

Het resultaat was bedroevend. Ik ben geschrokken van de kennis van de menselijke psyche van professionals, die zich met het grootste gemak uitspreken over een geval waarvan zij niets weten. Het bleek dat de psycholoog en de psychiater onafhankelijk van elkaar het ongewenst versturen van meer dan duizend e-mails bagatelliseerden. Zo wist sociaal psychologe Roos Vonk bij Knevel en Van den Brink te vertellen dat er bij verliefdheid allerlei hormonen in je lichaam vrijkomen en dat een afwijzing van een onbeantwoorde liefde dan heel moeilijk is. Vonk kent het ook uit haar eigen leven. Zij kan ook niet zo goed loslaten en doet er alles aan om het lijntje vast te houden. Net als Mees is zij een vasthoudend type. Dat de New Yorkse is aangehouden is een blessing in disguise omdat ze nu echt moet afkicken van de man, die gemakshalve meteen maar even onder de foute mannen werd geschaard. Alsof het versturen van meer dan duizend ongewenste mails de gewoonste zaak van de wereld is!

Zeer bedreigend
Psychiater Bram Bakker kwam in zijn column op Volkskrant.nl tot vergelijkbare conclusies. Volgens hem is de kans groot dat Mees geen psychologische hulp nodig heeft voor haar door liefdesverdriet ingegeven gedrag, maar wel voor het verwerken van het verlies van een zorgvuldig opgebouwde carrière die in enkele uren tijd van een onuitwisbare smet werd voorzien. Oordeel niet te snel, is zijn advies. We hebben ons zelf immers niet altijd onder controle, en al helemaal niet in de liefde. Hoe komen deze hoog opgeleide mensen erbij om abnormaal grensoverschrijdend gedrag zo gemakkelijk af te doen? Wie o wie verstuurt er zonder tegenreactie meer dan drie boze mails na een afgewezen liefde? Stalking is in het algemeen zeer bedreigend voor degenen die het betreft. Er is dus iets grondig mis met iemand die na het ontvangen van een waarschuwing toch contact blijft zoeken.

Zelf heb ik een geval van stalking in mijn nabije omgeving meegemaakt. De stalker wist zeker dat hij een relatie had met het slachtoffer, terwijl hij in werkelijkheid niet meer dan vijf minuten met haar had gesproken. Omdat er genoeg bewijs was, heeft de politie hem eerst gebeld met de vraag om te stoppen, later uitgenodigd op het bureau voor een gesprek en uiteindelijk gearresteerd. De rechter legde hem een gedwongen opname in een psychiatrische inrichting op met de mogelijkheid van jaarlijkse verlenging.

Voor het slachtoffer was het bepaald een beklemmende periode. Ik hoop echter dat de professionals gelijk hebben, dat het in dit geval om een niemendalletje ging. Een paar dode vogeltjes en wat naaktfoto's, meer niet. Maar het is ook goed mogelijk dat er meer aan de hand is. Dan liever even wachten voordat we deskundigen aan het woord laten. Of, en dat moet ook mogelijk zijn, een deskundige zoeken die wel verstand van zaken heeft.

Hanco Jürgens is publicist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden