ColumnJasper van Kuijk

Hoe koop ik een gebruiksvriendelijk product? Een verkorte cursus

null Beeld

Denkfouten in het hedendaags ontwerp gefileerd door innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk. Deze week: gebruiksvriendelijk.

Jasper van Kuijk

Een van de belangrijkste oorzaken van frustraties met gebruiksonvriendelijke producten zijn we zelf. Gebruiksgemak is onzichtbaar en dus kopen we producten vaak op basis van dingen die we wél vooraf kunnen zien: zo veel mogelijk functies, een mooi uiterlijk en een lage prijs. Alleen zijn dat allemaal dingen die gebruiksgemak in de weg kunnen zitten. Daarom bij deze een verkorte cursus: hoe koop ik een gebruiksvriendelijk product?

1. Analyseer je gebruikspatroon

Bedenk wie er allemaal gebruikmaken van de nieuwe televisie, waar ga je hem neerzetten (de fysieke plek), met welke andere apparaten moet hij samenwerken en vooral: wat zijn de belangrijkste gebruiksscenario’s? Uit onderzoek blijkt dat mensen die nagaan hoe ze een product (gaan) gebruiken, kiezen voor simpelere producten.

2. Bepaal de benodigde functies

De stelregel is: hoe meer functies een product heeft, hoe minder gebruiksvriendelijk. Producten met veel functies hebben namelijk complexere gebruiksinterfaces, wat het lastiger maakt een functie te vinden en te bedienen. Hoewel extra functies fijn kunnen zijn om te hebben, doet elke extra functie ook wat af aan de totale gebruiksvriendelijkheid van het apparaat. Elke extra functie die je niet of nauwelijks gebruikt is ballast.

3. Ga niet (blind) af op verkopers

Complexere, meer geavanceerde producten zijn duurder en er zit (dus) vaak een hogere marge op. Hoewel er uitzonderingen zullen zijn, is er dus een prikkel voor verkopers om je naar een duurder en dus complexer product toe te praten.

4. Analyseer ervaringen van anderen

Reviews kunnen helpen om al voor aankoop een indruk krijgen van het gebruiksgemak. Met de nadruk op ‘indruk’, want niet elke reviewer vindt gebruiksgemak even belangrijk en sommigen denken toch nog steeds dat het aan hen ligt als ze het product niet snappen. Ga rustig door de reviews heen en kijk vooral ook welk type gebruiker ze lijkt te hebben geschreven. Vraag ook vrienden en familie naar hun ervaringen.

5. Probeer zelf uit

Pak in de winkel die afstandsbediening van de televisie erbij en ga door de menu’s heen. Dit geldt ook voor producten als wasmachines of magnetrons die geregeld niet zijn aangesloten. En als je vrienden of kennissen hebt die een product hebben dat je overweegt, vraag of je het even mag uitproberen. Bij alles geldt: zelf doen. Niet iemand aan jou laten zien hoe het werkt, want zíj kennen het product al. Pak tijdens het uitproberen je primaire gebruiksscenario’s erbij en kijk hoe makkelijk die zijn. Willen ze het product niet aansluiten? Wegwezen. Helpen ze je vriendelijk? Wees dan geen hufter en koop het product ook daar.

En ga dán pas tot aankoop over. Het bovenstaande kost weliswaar wat tijd en energie, maar bedenk dat als je een onhandig product koopt, dit je door de jaren heen nog veel meer tijd en energie kost.

Jasper van Kuijk op Twitter: @jaspervankuijk

null Beeld Volkskrant Infographics
Beeld Volkskrant Infographics
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden