Opinie

Hoe kan Trump Amerika echt weer groots maken?

null Beeld afp
Beeld afp

Heeft u dit toevallig gezien op CNN? 'Het Kentucky Kolenmijnmuseum in Benham gaat over op zonne-energie. Om te bezuinigen.' Moet je voorstellen. Het kolenmuseum gaat voor zonne-energie, om economische redenen, terwijl Trump kolen wil doen herleven. Dit bizarre contrast zegt iets over leiderschap en hoe wij presidenten beoordelen.

Trump nam recent twee grote nationale veiligheidsbesluiten. Een was om Syrië aan te vallen vanwege het gebruik van gifgas. Trump riep zijn veiligheidsadviseurs bijeen, vroeg om opties, koos de aanval met kruisraketten - wat juist was - en kreeg lof voor zijn 'presidentiële' optreden.

Het andere besluit zag u niet. Het was Trump die budgetten en regels aan het onttakelen was die het Amerikaanse klimaat- en milieubeleid schragen, terwijl hij stilletjes plannen aankondigde om 32,5 miljoen dollar te onthouden aan het VN Bevolkingsfonds, dat gezinsplanning en de gezondheid van moeders ondersteunt.

In tegenstelling tot de raketaanval nam Trump het tweede besluit zonder uitgebreide briefings van experts en zonder te vragen om een briefing over hoe de combinatie van klimaatverandering, aantasting van het milieu, droogte en explosieve groei van de bevolking hielp de burgeroorlog in Syrië te veroorzaken, terroristische groepen als Boko Haram rond het Tsjaad-meer (dat 90 procent van zijn watermassa verloor sinds 1963) deden opkomen en grote push-factoren werd in de jaarlijkse beweging van tienduizenden migranten van Afrika richting Europa - en van Centraal Amerika naar de VS.

Ik beloof u dat Trump de rest van zijn presidentschap zal besteden aan het omgaan met deze cocktail van bevolkingsexplosie en aantasting van klimaat en milieu - en zijn generaals weten dat. Maar bombarderen wordt presidentieel geacht en het negeren van wetenschap en het geld onthouden aan geboortebeperking is klein nieuws voor de achterpagina.

Aangezien Trump afscheid lijkt te nemen van een deel van zijn verkiezingscampagne-onzin, valt te hopen dat hij dat ook op dit terrein zal doen. Het beste kan hij dan een slim nieuw boek lezen, Climate of Hope, geschreven door oud-Sierra Club-directeur Carl Pope en oud-burgemeester van New York Michael Bloomberg.

When Carl met Mike... Het was 2011, Pope ging naar Bloomberg voor een plan om middels activisme te bevorderen dat zo veel mogelijk kolencentrales sluiten. Bloomberg investeerde er 50 miljoen dollar in en de rest is geschiedenis, met dank aan de Sierra Club die gemeenschappen mobiliseerde, en aan de technologie die van aardgas een veel schonere energiebron maakt voor elektriciteitscentrales en die wind- en zonne-energie meer kosteneffectief maakt.

Sinds 2011 hebben 254 van de 514 kolencentrales aangekondigd te sluiten. Climate of Hope gaat erover, aldus Bloomberg, hoe je inzake klimaat, schone lucht, schoon water en bevolking de vraag verandert van 'wie moet iets opgeven?' naar 'wie gaat er winst mee maken?' Zo kun je Amerika echt weer groots maken.

Thomas Friedman is columnist van The New York Times.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden