De week van de hoofdredacteurPieter Klok

Hoe groter het nieuws, hoe minder de krant meteen moet proberen te duiden

null Beeld
Pieter Klok

‘Georgia maakt Biden oppermachtig’, zou de kop van de donderdagkrant luiden. Daaronder zou de volgende tekst staan: ‘Op de dag dat het Congres de verkiezingswinst van Joe Biden formeel bekrachtigde, boekten de Democraten ook een nipte, maar belangrijke overwinning in Georgia. Biden heeft hierdoor ineens een meerderheid in beide kamers van het Congres, waardoor hij de komende jaren zijn land ingrijpend kan veranderen.’ Er zou een foto bij komen van juichende Democraten in Atlanta, was het idee.

Misschien moet er toch beeld bij van de demonstraties in Washington, luidde de wedervraag. Nee, vonden de chef Buitenland en ik, we willen nu juist eens niet de aandacht richten op de extreme Trump-aanhangers. Die hebben wel genoeg aandacht gehad de afgelopen jaren. De overwinning in Georgia betekent veel meer voor de toekomst van het land dan de laatste stuiptrekkingen van een president die niet tegen zijn verlies kan.

Weet je het zeker, mailde Robin Gerrits, die de krant ’s avonds in veilige haven loodst, om 20.18 uur, toen ik de laatste hap van mijn avondeten nam. ‘Hebben jullie die beelden gezien van Capitol Hill? Zoiets hebben we toch nog nooit gezien in het hart van de democratie? Laat het Trumps laatste stuiptrekking zijn (wat ik hoop!) maar het is toch iets ongekends?’

De voorpagina van de donderdagkrant.  Beeld
De voorpagina van de donderdagkrant.

Hij had gelijk. In no time werden alle hulptroepen op de redactie gemobiliseerd om de site van het laatste nieuws te voorzien en een nieuwe krant te bouwen.

Op historische momenten als deze denken we langer dan normaal na over de kop op de voorpagina. 9/11 heeft me geleerd dat je bij groot nieuws zo feitelijk mogelijk moet koppen. De gebeurtenis heeft al zo veel lading en betekenis van zichzelf dat je er als krant geen schep bovenop hoeft te doen.

Journalistiek ‘is een eerste vluchtige schets van de geschiedenis’, zei Phil Graham, legendarisch eigenaar van The Washington Post ooit, maar bij grote gebeurtenissen moet je bescheiden zijn. Wat de precieze betekenis en impact van de bestorming van het Capitool is, weten we eenvoudigweg niet. Worden de fundamenten van de democratie door deze aanval verzwakt of juist versterkt? Is dit een voorbode van een langere, gewelddadige volksopstand? Of juist het einde ervan, omdat de rest van Amerika zich van de opstandelingen afkeert?

Hoe groter de gebeurtenis, hoe moeilijker de gevolgen zich laten bepalen en hoe minder je dus moet proberen te interpreteren en duiden. De kop werd ‘Trump-aanhang bestormt Capitool’, zodat we de gebeurtenis vooral nog eens goed op ons in konden laten werken. Een dag later konden we het vizier alsnog op de overwinning in Georgia richten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden