LezersbrievenMaandag 14 december 2020

Hoe geworteld moet ik worden?

De ingezonden lezersbrieven van maandag 14 december.

Redactie
Kandidaat-Kamerlid Kauthar Bouchallikht van GroenLinks.
 Beeld Gabriela Hengeveld
Kandidaat-Kamerlid Kauthar Bouchallikht van GroenLinks.Beeld Gabriela Hengeveld

Brief van de dag

Ik geloof niet in klagen. In jezelf in een underdog-positie plaatsen en denken dat verandering onmogelijk is. Ik geloof in persoonlijk leiderschap en kansen. In het heft in eigen handen nemen en verandering brengen. Ik ben als dochter uit een Brabants arbeidersgezin tevreden over de stappen die ik heb gezet in mijn loopbaan.

Ik geloof niet in negativiteit. In de bal bij de ander leggen, zonder de hand in eigen boezem te steken. Ik ben zelfbewust en kijk graag naar mijn eigen aandeel in een situatie die niet goed voelt. Ik ga als manager graag het gelijkwaardig gesprek aan met collega’s uit mijn team om te onderzoeken of ik fout zit.

Ik geloof niet dat mensen anderen bewust willen kwetsen. Of dat ze zich écht beter voelen dan de buurman. Ik ervaar dat er altijd begrip en waardering ontstaat als mensen elkaar leren kennen. Ik voel me als half Marokkaanse fijn en gewaardeerd in mijn Tilburgse straat. Ik ben, kortom, een positief en tevreden mens, even trots op mijn Brabantse als op mijn Marokkaanse roots.

Maar. Maar ik vraag me steeds vaker hardop af: zou Annabel ook zo, net als kandidaat-Kamerlid Kauthar Bouchallikht van GroenLinks, door het stof moeten om deelname aan een kwalijk protest in haar jonge jaren? Zouden er ook vergezochte relaties gelegd worden tussen Pieter en onbetrouwbare leden van door Europa gefinancierde clubs waaraan hij vanuit zijn partij deelneemt?

Maar. Hoe geworteld moet ik worden, moet mijn gezin worden, om die maar niet meer te voelen?

Miriam Kettani, Tilburg

Elite

‘Het moet nu écht anders, vindt de elite’, luidt de kop boven het onderzoek naar de 200 meest invloedrijke Nederlanders (Zaterdag, 12 december). Mooie kop. Doet denken aan die prachtzin uit de roman Il Gattopardo van Giuseppe Tomasi di Lampedusa. Uit het hoofd geciteerd: ‘Er moest nog veel veranderen, om te bereiken dat alles bij het oude zou blijven’.

Dick Betlem, Tilburg

Complot

De implosie van FvD, de onrust in de SP-gelederen, het gedoe om het lijsttrekkerschap bij het CDA en de #MeToo-affaire bij D66; dat er nog geen complottheorieën zijn ontvouwd met de VVD als kwade genius, is eigenlijk niet goed te begrijpen.

David Klaver, Alkmaar

Facebook

Vorige week berichtte deze krant over rechtszaken tegen Facebok, omdat het teveel marktacht zou hebben (Ten eerste, 10 december). Misschien moeten ze Instagram en Whatsapp afstoten. Vandaag kreeg ik op Facebook een vriendschapsverzoek van een vriend van mij, die zes maanden geleden is overleden.

Facebook beheert zelfs relaties met het hiernamaals, waardoor berichten van doden tot ons komen. Is Facebook een religie en Mark Zuckenberg de god?

Gerard van der Linden, Lage Zwaluwe

Zwart-wit

Hoe maken we de wereld van de klassieke muziek minder wit?, is de vraag in een artikel op de cultuurpagina’s (V, 11 december). Ik vind dat nogal wat. Laten we het eens omdraaien.

Mijn favoriete opstelling van het Nederlands voetbalelftal is als volgt: Krul, Dumfries, van Dijk, de Ligt, Wijndal, De Jong, Gravenberch, Wijnaldum, Depay, Malen, Gakpo. In dat elftal spelen drie witte en acht donkere spelers. Geen reële afspiegeling van de samenleving, de voetballers van kleur zijn oververtegenwoordigd. Helemaal prima. In mijn ogen is dit de opstelling waarmee Nederland het meest kans maakt om Europees kampioen te worden. Daar gaat het om. Hoe zou er gereageerd worden op de vraag: Hoe maken we het Nederlands voetbalelftal minder zwart?

Dat bedoel ik. Misschien ben ik een idealist, maar ik hoop dat er snel een tijd aanbreekt waarin er niet meer op die manier naar huidskleur en afkomst wordt gekeken.

Theo Maassen, Eindhoven

Invloed

Met interesse las ik de enquête onder de meest invloedrijke Nederlanders, de elite. Zij stellen een grote reset voor en vinden dat de coronacrisis hét moment is om problemen aan te pakken. Dient zich de vraag aan wat deze invloedrijkste mensen tot nu toe met hun invloed deden. Hadden zij die problemen niet kunnen voorkomen, of erger, misschien mede veroorzaakt?

In de top-10 staan negen mannen. Ongeveer hetzelfde percentage als dat van briefschrijvers in de brievenrubriek (O&D, Meelezers, 12 december). Ik ben vrouw en voelde tot nu toe niet de de drang een ingezonden brief te sturen. Zolang de elite zichzelf niet reset en goed in de spiegel kijkt, heeft klagen weinig zin. En daar zijn mannen blijkbaar beter in.

Sylvia Engelen, Vijlen

Brieven

Weten waarom er meer brieven van mannen dan van vrouwen in de krant staan doe ik niet, maar ik heb wel een vermoeden. De afgelopen tien jaar werden veel brieven van mijn hand gepubliceerd op de opiniepagina’s.

Mijn ervaring is dat ik er gemiddeld vijf moet schrijven en opsturen om er één in de krant terug te zien. De aanhouder wint. Meestal begrijp ik de beweegredenen van de brievenredactie om niet tot publicatie over te gaan. De brief was te wijsneuzerig, slecht opgebouwd of gewoon flauw.

Voor mij is een afwijzing geen reden bij de pakken neer te zitten. Voor veel vrouwen blijkbaar wel het geval. Dus dames, gewoon doorgaan!

Lijnie Lutgerink, Meerssen

Prikkie

Corona beknot ons leven en kost ons vele miljarden euro’s. En dat terwijl we er voor een prikkie van af kunnen komen.

Frans van Dillen Winterswijk, Woold

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden