Advertentie van Triodos Bank

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

Hoe geld het verschil maakt

Geld moet rollen? Alleen als het de goede kant oprolt, volgens Triodos Bank. Een van de duurzaamste banken ter wereld wil dat zowel mens als maatschappij daarvan profiteren.

Triodos Bank
Julien Labrousse - ondernemer gespecialiseerd in het renoveren van cultureel vastgoed Beeld Triodos Bank
Julien Labrousse - ondernemer gespecialiseerd in het renoveren van cultureel vastgoedBeeld Triodos Bank

Handelsoorlogen, cryptovaluta, renteswaps, hoofdpijnhypotheken en dreigende beursbubbels: het is vaak lastig om door de bomen het financiële bos nog te zien. Om het bankwezen te doorgronden, dien je zo ongeveer een universitaire graad economie op zak te hebben. Nou ja, dat is natuurlijk afhankelijk van met welke bank je zakendoet.

Geen toeters en bellen

Triodos hecht aan transparantie en eenvoud. Een bank kan prima zonder toeters en bellen en onnavolgbare financiële constructies, volgens directeur Matthijs Bierman. “De essentie van het bancaire model is ongelooflijk simpel. Je moet goed op het geld van de spaarders letten en dat op een verantwoorde wijze uitlenen, zolang zij het niet nodig hebben. Bij ons heeft die verantwoorde wijze twee dimensies: de zorg dat het geld weer terugkomt en dat het in de tussentijd iets maatschappelijk nuttigs in beweging zet. Met het geld financieren we mooie, bijzondere initiatieven van duurzame ondernemers zoals Julien Larousse.”

Nutsbank of gutsbank?

Die eenvoud ten spijt, blijkt de ene bank de andere niet. Volgens Bierman komt dat omdat er twee smaken zijn: nutsbanken en gutsbanken. “Wij scharen onszelf onder die eerste categorie. Banken hebben twee nutsfuncties. Allereerst als de plek waar mensen hun geld veilig kunnen onderbrengen en geld kunnen lenen om een huis te kopen of een investering voor hun bedrijf te doen, en als tweede het verzorgen van het betaalverkeer. Een doodgewone bank, eigenlijk. Een gutsbank neemt meer risico en verlangt in ruil daarvoor een hogere vergoeding. Een cynicus zou zeggen - en niet helemaal ongelijk hebben - dat een heleboel complexe financiële producten zijn ontwikkeld zodát er meer geld voor gevraagd kan worden. Je kunt het zo gek niet verzinnen, of het is bedacht. Twaalf jaar geleden, in de aanloop naar de kredietcrisis, zijn ons ook dergelijke producten aangeboden. Mooie praatjes, maar als je doorvroeg wát er dan met het geld werd gedaan, bleef het vaag. Laat staan dat je kon zien of het maatschappelijk gezien een wenselijke beweging inzette. Ons antwoord was simpel: als wij dat niet goed kunnen doorzien, investeren wij er geen cent in.”

Matthijs Bierman, Directeur Triodos Bank Nederland Beeld Triodos Bank
Matthijs Bierman, Directeur Triodos Bank NederlandBeeld Triodos Bank

Verschillende spelers

Het aantal spelers waarmee je als bank hebt te maken, is op een hand te tellen. Bierman: “Het zijn er vier of vijf, als je ook de samenleving als geheel meetelt. De belangrijkste klanten zijn enerzijds degenen die hun geld ter beschikking stellen in ruil voor een fair, maatschappelijk rendement. Aan de andere kant vind je de klanten die het geld willen gebruiken tegen redelijke voorwaarden. Daarnaast hebben we certificaathouders die het risicodragende kapitaal ter beschikking stellen en daar zowel maatschappelijk als financieel rendement voor verwachten. De vierde groep wordt gevormd door de medewerkers van de bank.”

Evenwichtskunst

Best overzichtelijk, maar ondanks die eenvoud is het runnen van een bank toch geen sinecure. “Het boeiende is dat je als bank evenwichtskunst moet bedrijven om al die belangen van de verschillende betrokkenen met elkaar in balans te krijgen en te houden. Helemaal in een periode zoals nu, met de lage rentestand. Want dat betekent onder meer dat het rendement onder druk komt. En dat we uiterst bescheiden zijn geweest met salarisstijgingen en weinig ruimte hadden om meer mensen aan te nemen. Hoe druk sommige afdelingen het ook hebben.”

Geld is niet duur, maar duurzaam

Het hardnekkige misverstand dat geld gelukkig maakt, behoeft volgens Kees Vendrik, hoofdeconoom bij Triodos Bank, de nodige nuance. “Het spreekwoord slaat op het individu. Maar wij vinden dat geld bij uitstek een maatschappelijk bezit is, waarbij je goed moet nadenken hoe je dat ten gunste van de gemeenschap tot besteding brengt. Concreet is dat dus welke projecten je wel en welke je niet financiert als bank. Bij de besteding geef je altijd ergens energie af aan de samenleving. Keuzes zijn dan onvermijdelijk. De basisfilosofie van Triodos Bank is dat geld áltijd een maatschappelijke functie én impact heeft. Een bank runnen is uiteraard ook pure business. Maar dat kan prima samengaan met een grote dosis idealisme”, aldus Vendrik.

Kees Vendrik, Hoofdeconoom Triodos Bank Beeld Triodos Bank
Kees Vendrik, Hoofdeconoom Triodos BankBeeld Triodos Bank

Blik op de toekomst

Met die gedachte werden (en worden) mooie, bijzondere initiatieven gefinancierd. Te veel om op te noemen, maar Vendrik kiest er één uit: “In 1987 was Triodos de eerste bank die een moderne windmolen financierde. Ik stuitte onlangs nog op een foto van een van de eerste windmolens die wij financierden. Het oogde fantastisch in de jaren tachtig, maar dat was dus de tijd dat je voor dit soort projecten niemand warm kon krijgen op de Zuidas. Het was een innovatief experiment om samen met de projecteigenaar te zoeken naar een deugdelijk businessmodel. Als bank heb je namelijk de plicht om verstandig om te gaan met de centen van de klant. Ik zat afgelopen jaar aan de elektriciteitstafel van de Klimaatwerkgroep en daar bleek opnieuw hoe groot de duurzame energieopwekking is geworden. Kolencentrales sluiten, straks hebben we geen gas meer nodig. Een fantastische transitie, die niet mogelijk was geweest als types als Triodos niet destijds al een eerste aanzet hadden gedaan vanuit de overtuiging dat dit de toekomst zou zijn. Na bijna veertig jaar zijn we nog steeds een roepende. Alleen niet langer een roepende in de woestijn.”

Regel je geldzaken op een duurzame manier. Kijk hier voor meer informatie

Windmolen Zonnehoeve Beeld Triodos Bank
Windmolen ZonnehoeveBeeld Triodos Bank

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden