OpinieGeneratieconflict

Hoe egoïstisch is rekening houden met elkaar?

Het coronavirus zet de relatie tussen generaties op scherp, of doet columnist Schimmelpenninck dat, vraagt Henriette Greidanus zich af.

Vlakbij het strand zijn enkele mensen te vinden die ondanks de harde wind proberen van de zon genieten. Twee ouderen op gepaste afstand op een bankje. Beeld Arie Kievit
Vlakbij het strand zijn enkele mensen te vinden die ondanks de harde wind proberen van de zon genieten. Twee ouderen op gepaste afstand op een bankje.Beeld Arie Kievit

Wat een merkwaardige reactie van Sander Schimmelpenninck in zijn column ‘Het coronavirus discrimineert wel degelijk’. Hij schrijft over: ‘ouderen die alleen maar verder radicaliseren in hun kortetermijndenken’. Het is mij onduidelijk op wat of wie Schimmelpenninck hier doelt. Zijn ouderen egoïstische kortetermijndenkers? De generatie die mede opkwam voor sociale voorzieningen als WAO, bijstand, inspraak van werknemers, studiefinanciering, ontzuiling, emancipatie van lhbti’ers, vrouwen, recht op abortus en euthanasie?

Dit virus treft wel degelijk iedereen, alleen zijn de gevolgen voor iedereen verschillend.

Mensen in de gezondheidszorg ­raken overbelast, jongeren lopen ­studievertraging op, kinderen uit kwetsbare situaties en psychiatrische ­patiënten raken uit het zicht, mensen die veel contacten hebben met anderen, zoals winkelpersoneel en mensen in het openbaar vervoer, lopen ­extra risico het virus mee naar huis te nemen. De economie loopt ernstige en langdurige schade op en dat treft iedereen, van jong tot oud.

Iedereen heeft er dus belang bij om voorzichtig te zijn, om de schade zoveel mogelijk te beperken. Dan kunnen bedrijven openblijven, kan de ­gezondheidszorg en het onderwijs blijven functioneren, en ouderen kunnen boodschappen blijven doen.

Zondebokstrategie

Welke ‘ouderen’ radicaliseren en grossieren in emotionele betogen? Wat voor emotionele betogen? Ik hoor in mijn omgeving vooral ouderen die ook bezorgd zijn over de ­gevolgen voor anderen: voor hun kinderen en kleinkinderen, voor kwetsbaren in hun omgeving en voor de toekomst van de hele samenleving. Ze vragen daarom aan anderen zich zoveel mogelijk aan de RIVM-richtlijnen te houden, niet alleen om zichzelf, maar ook om anderen te beschermen. Daar heeft iedereen baat bij, lijkt mij. Wat is daar egoïstisch aan?

Schimmelpenninck lijkt zelf eerder te radicaliseren door alle ouderen neer te zetten als aparte groep die het welzijn van Nederland in de weg zit. Een staaltje pure leeftijdsdiscriminatie waar kennelijk geen taboe meer op zit. Jammer, want tot voor kort heb ik me als senior nog nooit apart in een hokje gevoeld.

Met zinsneden waarin hij ouderen wegzet als ‘een even ­dominante als egoïstische generatie’, draagt hij helaas bij aan de groeiende grimmige cultuur. Door het framen van kwetsbaren wordt gesuggereerd dat ouderen ­medeverantwoordelijk zijn voor alle ­ellende. Ik noem dat de zondebok­strategie.

Platitude

Als senior merk ik dat veel mensen (en juist ook heel jonge mensen) voorzichtig zijn, maar er is een groeiende groep – overigens van álle leeftijden – die vindt dat dit hun probleem niet is. Zij vinden afstand houden onzin en maken dat vaak op agressieve wijze duidelijk. Een kennis met gezondheidsproblemen werd zelfs een keer in het gezicht gespuugd.

We moeten juist alles doen om de verhoudingen niet op scherp te stellen en agressie in de omgang met elkaar te beperken, ook als je van een ander vraagt zich ajb aan de regels te houden. Rekening houden met elkaar is een gezamenlijk belang en kost niets. Dat is geen ‘platitude’, maar wijsheid: dat heet samenleving. Wie dat onzin vindt, is inderdaad een ‘harteloze klootzak’.

Henriette Greidanus is gepensioneerd welzijnswerker en journaliste.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden