Ingezonden brieven

Hoe een Joodse onderduiker de NSB-burgemeester om de tuin leidde

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 26 februari.

Redactie
Verwoeste huizen in het Haagse Bezuidenhout. Beeld Hollandse Hoogte / Nederlands Fotomuseum
Verwoeste huizen in het Haagse Bezuidenhout.Beeld Hollandse Hoogte / Nederlands Fotomuseum

Brief van de dag: mijn Joodse vriend Leo Schatz zat ook in het verzet

Jazeker waren er Joden die zich weerden in het verzet. Mijn oude vriend Leo Schatz (1918-2014), Amsterdams schilder en kleurrijk in meer dan één betekenis, zat als twintiger met zijn vriend Wim Polak ondergedoken in Den Haag. Met zijn valse paspoort fietste hij onverdroten door de stad en bezorgde door hemzelf nagemaakte bonkaarten bij andere onderduikers en verspreidde exemplaren van het ondergrondse Parool.

Toen in maart 1945 duizenden Hagenaars dakloos werden door het bombardement van Bezuidenhout – een fout van de Britse vliegers die de V2-raketten in het Haagse Bos hadden moeten treffen – besloten Schatz en Polak de vele voedselbonnen die ze mirakelgewijs ‘over’ hadden, te schenken aan de slachtoffers.

Maar hoe? ‘We konden moeilijk aankomen met: hier zijn Sam en Moos met 2.500 bonkaarten’, zei Schatz me later. Hij verzon een list, inhakend op de eerdere verspreiding van wittebrood door het Zweedse Rode Kruis. Hij vroeg de ambassade om een document dat hem legitimeerde als ‘gezant van het Zweedse Rode Kruis’. Daarmee ging hij naar de Haagse NSB-burgemeester. Die belastte de politie met de uitdeling, en zo zat de Joodse onderduiker met ijzeren tronie naast de foute hoofdcommissaris, achter in de dienstauto. Je had hem dit verhaal moeten horen vertellen!

Frans van Lier, Amsterdam

Quit Qatar

Pieter Klok schrijft dat het in het geval van het WK voetbal in Qatar op dit punt misschien beter is om de gifbeker helemaal leeg te drinken. Het kwaad is immers al geschied; zeker 6.500 mensenlevens zijn al geofferd. Dat een officiële boycot niet gaat komen was van meet af aan al bekend, maar wat weerhoudt ons, voetbalfans, ervan om ons te verzetten tegen deze vertoning? Henny Vrienten zei het al: ‘Er zit een knop op je tv, die helpt je zo uit de puree’.

Bas Koekkoek, Hilversum

Doofpotaffaire

Tamelijk pijnlijk, het artikel over de doofpotaffaire betreffende het etnisch profileren door de gemeente Arnhem. Omdat het schandalig is dat zoiets belachelijks nog steeds blijkt voor te komen, maar vooral omdat raadslid Nathalie Nede hier nogal hoog van de toren blaast over anti-discriminatie en inclusie.

Dezelfde Nathalie Nede die straks de Tweede Kamer in wil voor de CU, de partij die het homohuwelijk weigert te erkennen, in het verkiezingsprogramma specifiek refereert aan het huwelijk als een ‘publieke verbintenis tussen man en vrouw’ en een minister heeft die stelt dat scholen homoseksualiteit mogen afkeuren.

Ik verwijs mevrouw Nede graag naar de Bijbel, Lucas 6:39-42. Iets over een splinter en een balk.

Jan-Johan Balkema, Amsterdam

O, o, o

Wanneer de anderhalve meter het credo is ter bestrijding van covid-19, dan is gemiddeld 4 vierkante meter per persoon een ‘veilige’ marge in geventileerde gebouwen. Als die oppervlakte voor de loopruimte wordt omgerekend weet je precies hoeveel klanten met mandjes en personeel er in de winkels toegelaten kan worden. Omdat terrassen in de buitenlucht zijn, zou je daar 3 vierkante meter per persoon kunnen toestaan.

Maar door een dubbel beperkend beleid te voeren met ook nog 1 persoon per familie of 2 in een winkel wordt het onlogisch, onbegrijpelijk en onhoudbaar. O, o, o.

Sjoerd Nienhuys, Hilversum

Samen naar school

Na het lezen van het boek De meeste mensen deugen van Rutger Bregman, het bericht over de miljarden voor het onderwijs en het nieuws van een onderwijs-OMT weet ik het zeker: we schaffen het bijzonder onderwijs af, zowel voor het basis- als het voortgezet onderwijs. Geen protestantse, katholieke, humanistische, islamitische of antroposofische scholen enzovoort. Geen aparte afdelingen met vmbo, havo of gymnasium.

Gewoon met elkaar, ieder het onderwijs naar eigen kunnen, ongeacht wie je bent en waar je vandaan komt. Je leert rekenen, lezen, schrijven, maar ook spelen met elkaar, respect hebben. Want de meeste mensen deugen en dat kun je ontdekken door contact. En niet als het in ‘hokjes onderbrengen van mensen’ al op de basisschool begint.

Cathy van Beek, Bodegraven

Flirterig

Een anonieme melder klaagt over grensoverschrijdend gedrag binnen D66. Een commissie gaat aan het werk. Geen bewijs gevonden. Ik vraag me dan af: heeft de klager er juist nu in verkiezingstijd belang bij deze zaak aanhangig te maken? Speelt rancune mee? De commissie ‘ontdekte’ wel een flirterige atmosfeer.

Kom op, mag het ook een beetje gezellig blijven? Natuurlijk zijn er grenzen wat gedrag en opmerkingen betreft, maar nu wordt iedereen als de dood dat er een aanklacht komt als je het waagt eens een knipoog te geven of een klopje op de schouder. Politiek is hard werken en lange uren maken. Laten we het niet zwaarder maken dan het is.

Netty van Lookeren Campagne, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden