VerslaggeverscolumnMargriet Oostveen in Olst

Hoe een hobbyvisser influencer werd en toen zijn auto in brand vloog

null Beeld

De IJssel bij Olst ligt nog loom buiten zijn oevers, een vroege ochtendzon geeft alles de kleur van honing. Aan het einde van een doodlopende landweg parkeer ik volgens instructie naast een eenzame koeienstal aan een plas water. Precies op de plaats waar de auto van karpervisser Bas Baks in brand is gestoken.

Bij het water zet Bas spullen klaar: drie uitschuifbare hengels, het radiografisch bestuurbare bootje genaamd ‘Navigator’, verbonden met zijn telefoon, die laat zien waar karpers tegen de bodem oplichten. Bas stuurt het bootje daar dan gevuld met handenvol maden en een vislijn naartoe. Eén druk op zijn afstandsbediening en het bootje kiepert haak en maden het water in.

Ik: ‘Jongensspeelgoed.’

Hij: ‘Kost 3000 euro.’

Bas Baks hoeft het niet zelf te betalen: hij is al vier jaar een karper-influencer, al houdt hij zelf niet erg van influencers, want ‘die zijn zo overdreven’. Bas heeft niettemin een Engelstalig Instagram-account genaamd @basbakscarpadventures met ruim 23 duizend volgers. Daarop plaatst hij iedere enorme karper die hij vangt – ‘First 20kg this year!’. En filmpjes met vreugdevolle mannelijke uitroepen bij elke nieuwe vangst (‘Whooooaaa’). Plus ‘product placing’: al zijn spullen zijn gesponsord.

Dit voorjaar raakte Bas Baks (29) werkloos, hij had een baan in de horeca, gaf leiding aan de eetgelegenheden op een bungalowpark en net aan het begin van de eerste lockdown liep zijn contract af. Hij kon zijn huurwoning niet meer betalen en trok weer bij zijn ouders in.

Dit water werd zijn ‘winterproject’. Karpervissen in de winter is moeilijk dus speciaal, ‘ze liggen dan een beetje sloom tegen de bodem’. Hij laat op Instagram zien hoe het moet.

Een visser uit de buurt kwam langs om te zeggen dat het verkeerd was, dat Bas het water te herkenbaar liet zien. Straks kwam iederéén hier vissen. ‘Alleen als je het hier al wist te vinden is het herkenbaar’, antwoordde Bas Baks.

Bas Baks bij het karpervissen Beeld Margriet Oostveen
Bas Baks bij het karpervissenBeeld Margriet Oostveen

Hij overnachtte hier ook, in een visserstentje. Vlak voordat hij dinsdagavond 19 januari om half tien een knal hoorde, lag hij er net een live ‘Q & A’ voor zijn volgers op Instagram te beantwoorden. De politie is gekomen, de brandweer. De auto was total loss. Bas deed aangifte.

Een paar fans op Instagram begonnen een crowdfunding voor een nieuwe auto, daar heeft hij vrij snel een eind aan gemaakt, hij voelde zich ‘bezwaard’. Waarom? ‘Gewoon. Als ik spullen van sponsoren krijg heb ik daar altijd ook een beetje last van.’

Hij denkt dat andere vissers hem nu weg willen hebben van deze plek, ‘er is veel haat in de viswereld’. ‘In de karperwereld’ richting Randstad komt het al vaker voor dat mensen spiegels van je auto trekken of je banden lek steken om je van een vissersstek te jagen. Bij de Beekse Bergen zijn vorige zomer zelfs twee vissers gewond geraakt bij een steekpartij. ‘Maar ik laat me niet wegjagen.’

Er bestaat ook ‘een snoekwereld’, en ‘een meervalwereld’, ieder met eigen spulletjes en rituelen. Maar de karper lijkt het populairst. Vóór corona had je voor de nieuwe snufjes jaarlijks Carp Zwolle, ‘Europa’s grootste karperbeurs’, die trok drie dagen lang zo’n veertigduizend internationale bezoekers.

Waarom de karper? Omdat ze ‘ontiegelijk sterk’ kunnen zijn, zegt Bas, soms is hij ‘een uur aan het trekken’ om er een uit het water te halen. Wat ontzettend zielig, mompel ik, hij hoort het niet: ‘Bij een karper is het jij tegen de vis!’

De grootste gevangen karper in Nederland was 37,6 kilo. Het record van Bas is een karper van 25,1 kilo. En hij houdt zo’n karper na vangst ook altijd in zijn armen? ‘Uiteraard!’ Waaróm, in ’s hemelsnaam? ‘Omdat dat de beste manier is om hem te showen natuurlijk!’

Het is allemaal wel bijzonder pijnlijk, zeg ik, wat zou hij de dierenbescherming zeggen? ‘Dat ik CarpCare over de wond in zijn bek doe voor ik de karper terugzet. Dat is een soort jodium.’

Door corona zijn er meer visvergunningen afgegeven dan normaal, weet Bas. Als je weet waar te zoeken dan vind je ook mét avondklok nog volop mannen in tentjes. Hem niet meer, hij slaapt toch al slecht sinds die aanslag, ‘maar verder blijft het de beste quarantaine die er is’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden