De bewust digibete burger

Hitsige broekzakgesprekken ondermijnen de geloofwaardigheid van echte digibeten

Olaf Tempelman
null Beeld AFP
Beeld AFP

Wat zit in onze broekzak en heeft een eigen willetje? Correct: het belangrijkste object van onze tijd, de smartphone. Velen van ons zijn weleens achter elkaar gebeld door een wat ouder familielid dat geen idee had dat een smartphone zelf contact kan gaan zoeken met mensen. Zelf heb ik, nog in het Nokiatijdperk, een keer per ongeluk acht keer de sms ‘rrrrh’ verstuurd. Een smartphone heeft een glijscherm en komt in een broekzak nog makkelijker zelf in actie.

Doet een smartphone iets wat de eigenaar niet weet, dan wordt tegenwoordig wel gesproken van een ‘broekzakgesprek’. Het kan de beste digibeten overkomen. Maar gelooft u dat Tjeerd Herrema óók digibeet is? Vorig week trad Herrema af als PvdA-wethouder van Almere na door een lokale journalist te zijn beschuldigd van het versturen van onbetamelijke berichten en het plegen van dito telefoontjes. Volgens Herrema is hij slachtoffer geworden van broekzakgesprekken. Zijn Samsung betoonde zich daarin een hitsig ding. Toen de journalist de wethouder met het hitsige gedrag van de telefoon confronteerde, reageerde die laconiek: ‘Hoop niet dat je rode oortjes hebt gekregen.’

Iedereen verdient het voordeel van de twijfel. Maar je hebt mensen die handig zijn met smartphones en zich achter digibetisme verschuilen, zoals gezonde mensen hun werkgever soms informeren dat ze griep hebben. Die ondermijnen de geloofwaardigheid van echte grieperigen en digibeten.

Achteraf kun je alleen maar respect hebben voor iemand als econoom Heleen Mees. Die werd aangeklaagd wegens het stalken van een ex-minnaar, die hoofdeconoom was bij de Citigroup. De hoofdeconoom had digitaal onder meer dode vogels van Mees ontvangen. Stel dat Mees had gezegd: ‘Die dode vogels waren niet voor jou bedoeld, maar voor de Vogelvereniging Sprang-Capelle, mijn smartphone trilde in mijn jurk.’ Dan had de rechter nog een kluif gehad te bewijzen wat die telefoon echt van plan was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden