Hillen op de schopstoel

De minister van Defensie krijgt van de Kamer het voordeel van de twijfel, maar veel krediet heeft hij niet meer.

Hans Hillen blijft aan als minister van Defensie, maar zijn stoel staat vervaarlijk te wankelen. Met zijn optreden in de Tweede Kamer kwam de CDA-veteraan woensdag weg, maar overtuigend was het niet.

De minister wordt achtervolgd door berichten dat het mis is met de bedrijfscultuur bij Defensie, bij de Defensie Materieel Organisatie (DMO) in het bijzonder. Personeel maakt misbruik van dienstauto’s en telefoons, er worden spullen gestolen, er heerst een sfeer van wantrouwen en leidinggevenden lijken zichzelf te verrijken met onterechte bonussen en premies. Mensen die daarover aan de bel trokken, werden geïntimideerd en niet serieus genomen. Maatregelen bleven lang achterwege.

Voor een deel kan de minister hier weinig aan doen. De problemen begonnen lang voordat hij aantrad. Maar het is wél zijn taak te zorgen dat er adequaat wordt ingegrepen. En juist dat liet Hillen achterwege. Na de eerste onthullingen sprak hij in de Kamer bagatelliserend over ‘incidenten’ terwijl zijn ambtelijke top, inclusief zijn allerhoogste ambtenaar Ton Annink, wist dat er meer aan de hand was. Omdat die top hem niet informeerde, zette Hillen op zijn beurt de Tweede Kamer op het verkeerde been. Publicaties in de Volkskrant waren nodig om de minister tot actie te bewegen: hij voerde ‘onaangename gesprekken’ met zijn topambtenaren en kondigde een onderzoek aan naar de bedrijfscultuur. Daarmee hoopt hij ‘beter zicht’ te krijgen op zijn eigen organisatie. Dat hij dat zicht nu kennelijk niet heeft, is op zich al een zwaktebod. Zijn gezag is in het geding.

De resultaten van het onderzoek komen over drie maanden. Daarna pas volgen eventueel maatregelen. Tot die tijd krijgt de minister van de Kamer het voordeel van de twijfel. Maar als Hillen goed heeft geluisterd, weet hij ook dat de maat bijna vol is. Hij heeft weinig krediet. Het parlement nog een keer verkeerd informeren wordt het einde van zijn ministerschap. Hillen is de eerste minister van dit kabinet die op de schopstoel is beland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden