Opinie

Hillary, alsjeblieft, doe het niet!

Laat ik met de deur in huis vallen. Ik doe 't even op zijn Nederlands. Recht voor zijn raap en zonder slappe smoesjes: Ga met pensioen. Vergeet je presidentiële ambities. Het is mooi geweest. Doe het alsjeblieft niet.

Charles Groenhuijsen en oud-correspondent in Washington
Hillary Clinton tijdens een toespraak in Washington maandag. Beeld reuters
Hillary Clinton tijdens een toespraak in Washington maandag.Beeld reuters

Stel dat je in november 2016 de presidentiële verkiezingen wint, dan ben je 69 jaar. Ga nu eens uit van twee termijnen; dan ben je 77 als je klus er opzit. Het is zo'n beetje de zwaarste baan ter wereld. Je kunt veel aan, maar is dit niet een beetje tricky?

Ik heb eerbied voor grijze haren: maar voor zo'n zware functie is er een tijd van komen en een tijd van gaan. We hebben één keer een president - Ronald Reagan - gehad die ook zo oud was. Dat liep niet goed af.

Ik denk ook dat je níet wint. Barack Obama won in 2008 (10 miljoen stemmen verschil) en 2012 (5 miljoen verschil) door massale steun van etnische minderheden en een hoge opkomst onder jongeren. Wees eerlijk: jij hebt niet de magische uitstraling van Obama. Voor veel jongeren ben je 'yesterday's news'. En veel jongeren en zwarte kiezers zullen thuis blijven. Hillary, you are no Barack Obama!

Zwakke tegenkandidaat

Hij had ook twee keer een zwakke tegenkandidaat. In 2008 was John McCain (toen) nog ouder dan jij in 2016 bent. In 2012 was er Mitt Romney, die beter is in het binnenharken van miljoenen dollars dan in het overtuigen van miljoenen kiezers. Krijg jij ook een zwakke kandidaat tegenover je? Reken er niet op.

Ik wil niks af doen aan de klinkende overwinningen van Barack Obama. Maar hij had het tij mee. In Nederland parafraseren we graag één van de allergrootsten uit het Nederlandse voetbal, Johan Cruijff. 'Elk nadeel heb z'n voordeel.'

De huidskleur van Barack Obama zal ongetwijfeld kiezers hebben afgeschrikt, maar had óók een voordeel. Amerika kon voor het eerst in de geschiedenis een zwarte president kiezen. Dat gaf een speciale dynamiek aan die verkiezing. Hoop en trots trokken veel kiezers naar de stembus. Ze wilden deelgenoot zijn van deze historische gebeurtenis.

Ga jij ook recordaantallen jongeren en zwarte kiezers trekken? Jij en ik weten het antwoord. Barack Obama heeft fantastische dingen gedaan voor het land. Zijn erfenis is kostbaar. Laat de Republikeinen dat niet verknallen.

Einde van de wereld

Je kent vast die grap over het einde van de wereld. Wie overleven dan? Kakkerlakken en Bill en Hillary Clinton. Je man Bill was The Comeback Kid, jij heel vaak The Comeback Girl. Nu zeg ik: go back, girl! Maak ruimte voor andere kandidaten. Nu is het misschien nog niet te laat.

Iets anders: Je weet dat het gedoe met die e-mails je tot in het Witte Huis zal achtervolgen. Het is akelig maar waar: Je hebt veel fans, maar veel Amerikanen hebben ook een pesthekel aan je. Hillary-haat is een nu tijdelijk sluimerende, maar ook hardnekkige kwaal, waar maar weinig Amerikanen van genezen.

En - even onder ons - je hebt natuurlijk behoorlijk zitten jokkebrokken over het wissen van e-mails en over de beveiliging van de gevoelige informatie in die tienduizenden e-mails. Moest je zelf ook niet een beetje glimlachen toen je de wereld verzekerde dat in die tienduizenden e-mails géén vertrouwelijke informatie voorkwam?

Je was toen toch minister van Buitenlandse Zaken? Wat stond er dan wél in die e-mails? Je wisselde ditjes en datjes uit met premiers en presidenten? Is er behalve jijzelf (en Bill?) iemand die dat gelooft? Als het gaat om het verkondigen van halve waarheden zijn jij en Bill ervaringsdeskundigen. Maar het is een keer mooi geweest. Dat tijdstip is nu aangebroken.

Vrouwelijke president

Over één onderwerp zijn wij het vast wel eens. Ik hoop dat wij het meemaken dat Amerika een vrouwelijke president krijgt. Dat zou fantastisch zijn. Kunnen we het er over eens zijn dat jij die eerste vrouwelijke president niet bent?

Je begrijpt dat ik je deze brief naar je persoonlijke e-mail adres stuur. Dan weet ik zeker dat de brief óók terechtkomt bij mensen voor wie die niet bedoeld is.

Doe nooit waar je vijanden op hopen!

Have a great day!

All the best,

Charles Groenhuijsen, hij publiceert in mei het boek 'Oh, oh Amerika' (Uitgeverij Balans)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden