Lezersbijdrage

'Hij heeft nooit mijn mening gevraagd'

Lezersbrieven naar aanleiding van het opiniestuk van Geert Wilders wat vrijdag in de krant stond.

PVV-leider Geert Wilders gaat op de foto met sympathisanten op de markt in Purmerend. Beeld anp
PVV-leider Geert Wilders gaat op de foto met sympathisanten op de markt in Purmerend.Beeld anp

Volkswil

Geert Wilders wil de volkswil laten spreken middels referenda. 'Het is tijd voor een geweldloze en democratische politieke revolutie (...) want als de asielcrisis één ding leert, is het wel dit: het volk weet véél beter wat goed is voor Nederland dan de regenten in Den Haag.'

Maar waarom maakt hij van de PVV niet een echte partij, met leden die inspraak hebben over de te volgen koers et cetera. Misschien ook een paar referenda?Hij en zijn medewerkers kunnen dan praktische ervaring op doen met het reilen en zeilen van een directe democratie in kleine kring.

Vervolgens kan hij het volk laten zien waartoe hij en zijn partij in staat zijn in het Nederland dat 'aan de rand van de afgrond is gebracht'.

Veel succes!

Roger Jessurun Lobo, Zwolle

Opiniestuk Geert Wilders

Net als Zwitsers moeten Nederlanders veel vaker de kans krijgen om in referenda rechtstreeks over hun eigen lot te beslissen. Lees hier het opiniestuk van Geert Wilders.

Macht verwerven

Wilders weet als geen ander hoe je manipuleren moet, en wat is er makkelijker voor een demagoog als hij dan kiezers zodanig te beïnvloeden dat referenda gunstig voor hem uitvallen. Het is zijn zoveelste poging om macht te verwerven en geen mens weet weet wat hij met die macht doet als hij die echt in handen heeft. De man is een gevaar voor de democratie die de zwakke kanten van de democratie misbruikt voor zijn eigen belangen.

Eric Schotsman, Heerenveen

Mij is niets gevraagd

In 'Laat middels referenda de volkswil spreken' viel mijn oog op de zinsnede 'De Nederlanders willen'. Ik heb eens geteld: in het verhaal staat drie keer 'de Nederlanders', twee keer 'de mensen' en ook nog 'de Nederlandse kiezers' en 'de burgers'. In totaal wordt zeven keer iets gezegd over groepen waarvan ik deel uitmaak. Aangezien hij echter nooit mijn mening heeft gevraagd, kan Wilders geen uitspraak doen over wat deze groepen er voor mening op nahouden. Als hij dat wel kan, is er helemaal geen referendum nodig.

Frank Rijckaert, Doetichem

Haatzaaier

Ben verbaasd teleurgesteld en boos dat u de krant hebt opengesteld voor een artikel van Nederlands grootste haatzaaier. Met vrijheid van meningsuiting heeft dit niets te maken en ook niet met nieuws, want iedereen die het nieuws een beetje volgt, weet allang dat waar u hem de ruimte voor biedt door hem te pas en te onpas wordt uitgesproken vaak, heel vaak in beledigende termen en kwetsend voor vluchtelingen. Dit is een zeer onfatsoenlijke man wiens rotzooi ik niet had verwacht in mijn krant aan te treffen.

Alard Beck, Nijmegen

undefined

Gedachtengoed

Goed om te zien dat de Volkskrant ruimte geeft aan Wilders om zijn onsamenhangende verhaal te presenteren. Op die manier kan eenieder zichzelf overtuigen van het warrige gedachtengoed van deze man. Hij besluit zijn relaas door zichzelf te kwalificeren als iemand die vier jaar lang ongecorrigeerd kan doen wat hij wil en het volk negeren. Ik mag toch aannemen dat hij zichzelf nog wel steeds als gekozen volksvertegenwoordiger ziet.

André Oud, Maarheeze

Hulde

Hier zat ik op te wachten. Dit is precies zo als ik er over denk. Hulde. Zo hoort een democratie eruit te zien en te zijn. Zijn de mensen die hier niet mee eens zijn dan blind? Het is toch overduidelijk dat Nederland aan het afglijden is. Ik heb mij nog nooit zo ongerust gevoeld als de laatste paar jaar. De miljarden die naar de EU gaan, de aanhoudende stroom asielzoekers, afbraak van ouderenzorg en jeugdzorg, zorgverzekeringen die niet meer te betalen zijn, pensioenen die achteruitgaan, woningbouw die niet van de grond komt, werkloosheid die aanhoudt enzovoort. Of moet ik nog even doorgaan. Mijn stem heb je Geert. Het kan zo niet langer doorgaan in Nederland. Als ik het geld zou hebben, was ik allang vertrokken uit Nederland. Slapeloze nachten heb ik ervan.

Anthony Schoonhoven

Kijk niet naar Zwitserland

Geert Wilders pretendeert in zijn opinieartikel de stem van het volk te vertolken. Merkwaardig, dat hij bij de laatste verkiezingen dan maar een schamele 10 procent van de stemmen kreeg. Ook in de weinig betrouwbare peilingen van Maurice de Hond, die de opkomst van de PVV steeds mateloos overschat heeft, krijgt hij op dit moment niet meer dan 22 procent van de stemmen.

Maar goed, Wilders schijnt te weten, dat 'de Nederlanders' zich niet langer herkennen in hun leiders en media, opiniemakers en rechters wantrouwen.

De huidige machthebbers hebben Nederland volgens hem aan de rand van de afgrond gebracht. Dit, terwijl de Volkskrant op 29 september nog kopte dat Nederland het op vijf na rijkste land ter wereld is (volgens berekeningen van de Duitse verkeringsmaatschappij Allianz).

Volgens Wilders zouden wij een voorbeeld aan Zwitserland moeten nemen met zijn referenda. Nu is Zwitserland een niet al te gelukkig voorbeeld. Het land heeft na een referendum afgezien van toetreding tot de Europese Unie. Het volgt wel het gros van de wettelijke regelingen van de EU, zonder dat het enige inspraak heeft bij de totstandkoming daarvan. Zwitserland houdt zich bijvoorbeeld aan het door de EU voorgeschreven vrije personenverkeer.

Dat heeft ertoe geleid dat er momenteel zo'n twee miljoen buitenlanders in het land wonen, maar liefst een kwart van de bevolking. De Schweizerische Volkspartij, een rechts-conservatieve partij die in Zwitserland overigens meer aanhang heeft dan de PVV in Nederland, wil nu de grenzen sluiten.

Dit tot grote angst van het bedrijfsleven, dat vreest de vrije toegang tot de EU-markt te verliezen zodra de EU-regels niet meer worden nageleefd. En het gaat al niet zo goed in Zwitserland nadat in januari de koppeling van de frank aan de euro werd losgelaten, toen bleek dat de Zwitserse centrale bank op een faillissement aanstevende. De frank ging sky-high, waardoor de Zwitserse export en het toerisme een gevoelige knauw kregen.

Toch maar niet te veel naar dit egocentrische bergstaatje kijken?

Fred de Koning, Leiden

Diepgang graag

Geert Wilders suggereert bindende referenda naar Zwitsers model. Zijn suggestie raakt zeker een pijnpunt van de huidige coalitiepolitiek. Echter, afgezien van de hiermee gemoeide kosten en organisatie, referenda hebben alleen zin als er een inhoudelijk diepgaande en objectieve voorlichting wordt aangeboden in plaats van brallerige onderbuiksgevoelens. Dan pas wordt duidelijk wat de Nederlander werkelijk wenst.

Derk Berends, Vorden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden