Hier willen onze lezers NIETS meer over horen: genderneutraal, Zwarte Piet en 'de kloof'

Genoeg is genoeg. Van sommige hypes kun je ook te veel horen. Over sommige thema's heeft u het afgelopen jaar al zoveel gelezen en gehoord dat u het er wel mee gehad heeft. Dat moet in 2018 voorbij zijn. We vroegen lezers ons te laten weten waar ze nooit meer over willen horen. Met welke ontwikkelingen ze helemaal klaar waren. Wat ze goed beu zijn. We vroegen hen om het van zich af te schrijven. Om nog één keer te laten horen waar ze niets meer over willen horen. Bovenaan staat Zwarte Piet. Ook met Trumps tweets, Twitter, genderneutraal en #MeToo heeft u het wel gehad. Maar er is meer. Een selectie.

Beeld Bas van der Schot

Klaar met Zwarte Piet

Ik ben helemaal klaar met het onderwerp 'Zwarte Piet'. Naar mijn mening is alles hierover wel zo'n beetje gezegd; het begint zeurderig en uitgemolken te worden. Streep eronder!

Ik ben ook klaar met 'genderneutraliteit'. Je zou je bijna gaan generen dat je je vrouw of man voelt. Binnenkort krijgen we politiek correcte geboortekaartjes met de tekst: 'Hoera er is een mensje geboren.'
Zullen we afspreken dat we vanaf nú samen een mooie samenleving gaan maken, waarin mensen met verschillende huidskleuren en culturele achtergronden leven en zich inzetten om iets van hun leven te maken zonder watjesgedrag en slachtoffergedrag?
Inge Hogenbijl, Soest

Intocht Sint en Zwarte Pieten in Maassluis in 2017.Beeld anp

Nooit meer

Ik hoef niets meer te horen over de onhandige of rare tweets en uitspraken van Trump, noch over zijn ruzies met medewerkers, noch over geruchten met wie hij nu weer is gebrouilleerd of wie er nu weer ontslagen dreigt te worden. Dat is slechts het herkauwen van non­informatie en overschaduwt zijn beleid en de effecten ervan.
Jolanda Hordijk, Utrecht

In 2018, 2019, 2020, enzovoorts wil ik niets meer horen over:
- Piet van welke kleur dan ook
- Trumps tweets (en trouwens ook die van Baudet en Wilders) Als u zich hieraan houdt wordt het al een stukje vrediger op aarde...
Over de ineenstorting van de bitcoin en andere cryptomunten wil ik wel graag horen...
Ubbo van Dijk, Leiden

President TrumpBeeld afp

Klaar met Twitter

Ik ben klaar dat Twitter als nieuws wordt gezien. Überhaupt zijn de sociale media geen bron van nieuws. Het is vermaak, haat en en de mening van een individu, wat in de verslaglegging van nieuws en de achtergronden niet relevant zijn. Bovenal: ik wens door politici die mij vertegenwoordigen en die het landsbestuur in handen hebben, met ­visies, ideeën, argumenten en beschouwingen tegemoetgetreden te worden, niet met oneliners.

Ik ben klaar met de burger een plek geven. Ik wil niet weten wat een medeburger ergens van vindt. Ik wil nieuws, (de bekende vijf w's) en achtergronden. Gebracht en geschreven door journalisten die hun vak verstaan. Door journalisten die hun vak belangrijker durven vinden dan de mening van de willekeurige burger.

Overigens lijkt het tij wat het eerste punt betreft te kenteren. Dat verheugt me.
Antoon de Boer, Arnhem

Beeld anp

Doorgeschoten

Ik ben klaar met krampachtig genderneutrale taal. 'Leraar' onder een foto van overduidelijk een vrouwelijke leerkracht. Er is niets mis met normale genderneutrale benamingen: bijvoorbeeld 'verpleegkundige', maar het is behoorlijk discriminerend om alle vrouwelijke benamingen nu te vervangen door mannelijke. Waarom wordt een boerin nu een boer? En waarom niet gekozen voor de vrouwelijke aanspreekvorm: 'lerares' onder een foto van een leraar?

Ook de hele #MeToo-discussie is wel voldoende uitgekauwd. Het begon met terechte en serieuze aanklachten, maar langzamerhand komt het ook in de krant als iemand vijftien jaar terug ongewenst een hand op zijn/haar knie kreeg. Dat hoeft niet allemaal meer in de krant.
Uw lezeres J.W. de Stoppelaar, Hattem

Verkiezing 'Beste Leraar van Zeeland' in 2017Beeld Cornelleke Blok

Genoeg is genoeg

Ik smeek u: stuur het PTBVGT (Promotieteam Ter Bevordering Van Genderneutrale Toiletten) met eeuwigdurend verlof. Want wat hebben die gemengde toiletten voor vrouwen opgeleverd? Omhoogstaande wc-brillen. Of nog erger: natte wc-brillen. Vloeren bezaaid met urine. Mannen die er écht te lang over doen om alles weer achter de rits te krijgen terwijl jij voorbijloopt.
J.Jansen (v), Eindhoven

Genderneutrale wc op het ministerie van Onderwijs.Beeld anp

Zie het positief

Uw lezersoproep benader ik graag positief! Niet niets, maar meer! In mijn geweldige Volkskrant zou ik nóg meer feitelijke verslaggeving van "grote" nieuwsfeiten willen lezen (dividendbelasting, Ikea, Philip Moris-lobby)! Check, hoor, wederhoor en dubbel check: ware journalistiek! Naast nóg meer feitelijke verslaggeving van grote nieuwsfeiten wil ik daarover meer analyses, achtergrondverhalen, commentaren en vooral ook weerwoord lezen. Daarom zou de opinie- en brieven­rubriek meer aandacht mogen krijgen! Hoe reageren deskundige én gewone lezers? Vaak eye-openers!
Albert Voragen, Weurt

Ronde tafel-gesprek over dividendbelasting op 14 december.Beeld anp

U vroeg erom

U vroeg erom en dan laat ik de kans niet voorbijgaan: ik ben helemaal klaar met al dat bloot en halfbloot in de krant en dan vooral, want dat is het meestal, het vrouwenbloot. En al die artikelen over seks. Echt, ik heb er helemaal genoeg van, soms denk ik zelfs aan opzeggen. Er zijn genoeg vrouwen in mijn omgeving die er net zo over denken, maar dat niet durven zeggen omdat 'het moet toch kunnen' kennelijk heerst.

Als niet lesbische vrouw vind ik het bovendien onaangenaam om de blote vrouwenonderdelen onder ogen geduwd te krijgen, als vrouw heb ik die beelden niet nodig en in dat opzicht vind ik het dan ook een vorm van aanranding van de lezeres. Het zou mij ook niet verbazen als al dat ongevraagd aanbieden van vrouwenvlees alom sommigen op het idee kan brengen dat vrouwen vooral daarom bestaan en dat je daar dus ook gewoon gebruik van kunt/mag maken.

Wat ik ook wel gehad heb zijn die paginagrote foto's bij interviews van mensen, naar mijn indruk vooral uit de grachtengordelstreek, met een verhaal dat niet bijdraagt aan nieuws, achtergrond bij nieuws en/of onderzoeksjournalistiek. Waarbij de vrouwen altijd een belachelijke houding aannemen.

Wat ik echter wel veel meer zou willen is nieuws, achtergronden en onderzoeksjournalistiek op het gebied van: - klimaatverandering: wat gebeurt er nu aan technologische, planmatige, economische ontwikkelingen op dit gebied, wat gebeurt er in de dagelijkse praktijk van gewone mensen, stijgt de zeespiegel hier al en wat merken we, gaan we merken etc etc., wat gebeurt er in de sterk vervuilende Derde Wereld/O-Europa en hoe beïnvloedt dat ons, wat zijn de gevolgen voor de landbouw en voedselvoorziening, drinkwater en wanneer wordt dat duidelijk etc. Niet incidenteel op basis van een verschenen rapport, maar wekelijks bijhouden als lopend nieuws. Want vooralsnog moet ik aannemen dat een groot deel van Nederland over 50 jaar onder water staat?

Europa: ik ben geen groot fan van de huidige opzet van de EU maar wel van het/de idee van de EU. Maar hoe werkt dat eigenlijk in de praktijk, welke partijen staan voor welke maatregelen, welke inbreng hebben NL partijen in hun grotere EU-partij, hoe functioneert de democratie in de EU, wat is de aanwijsbare invloed van grote en kleine landen, welke dealtjes worden er gesloten, hoe worden subsidies in verschillende landen verdeeld en gecontroleerd etc etc. Niet incidenteel op basis van een besluit of verkiezingen, maar als lopend nieuws: veel meer achtergronden graag. Meer (milieu, sociaal) over Duitsland/Frankrijk anders dan alleen bij verkiezingen. Meer aandacht voor allerlei lokale en/of grensoverschrijdende samenwerking - dat mag wel ten koste gaan van alle details over Amsterdam.
Anne Jacobs, Groningen

Aktie tegen seksisme,Beeld anp

Rappers

Ik zou liever geen interviews meer lezen met rappers. Ik vind hiphop muzikaal weinig interessant en in sociaal opzicht bedenkelijk vanwege de vele seksistische en geweldsverheerlijkende teksten. Maar los daarvan: als rappers worden geïnterviewd - wat toch een paar keer per maand gebeurt in de Volkskrant, zelden in minder dan drie pagina's - hebben ze allemaal hetzelfde verhaal moeilijke jeugd gehad, beetje ondeugend geweest maar nu wel tot inkeer gekomen, en nu ga ik het helemaal maken, of ik nu kan zingen of niet. Dit alles doorspekt met een handvol urban termen en tenenkrommende rijmelarij die voor reine straatpoëzie doorgaat. De interviewer vergoelijkt graag de minder gepaste teksten en gedragingen uit het verleden. 'T is van de straat, daar gelden nou eenmaal andere regels, weet je. Misschien is dat zo, maar ik weet het nu zo langzamerhand wel. E.J. van Ginkel, Leiden

Plezier of festival met rappers.Beeld Amaury Miller

Stop de cliché's

- 'Het hoge Noorden'
Is het zo bergachtig in het noorden van Nederland ?
- 'Een bakkie doen'
Drink gewoon een kop koffie.
- 'Zeker weten'
Weet u het echt zeker ?
- Wonen 'in de provincie'
Ja, ik woon in Roden in de provincie Drenthe. Daar zouden de gelukkigste ­Nederlanders wonen.
Beste burgers van Nederland. Houd daar mee op.
Ik wil het niet meer horen of lezen.
Wim Blomsma, Roden

Fietsers in Drenthe.Beeld anp

Babyboomerbashen

Ik ben een babyboomer. Daarom zat ik mijn hele leven, zo lees ik wekelijks, zelfvoldaan en arrogant op het pluche; ik pikte alle mooie posities in en ik potte honderdduizenden euro's op van mijn absurd in waarde gestegen woning. Ik moet verder mijn verwende kop houden over de flower-powerflauwekul en de wilde vrije seks van de jaren zestig, omdat die alleen maar de verloedering in de hand hebben gewerkt.

Ik word in de media neergezet als een overwinterende bejaarde aan de Costa del Sol die met een eng bruin hoofd in een peperdure scootmobiel steen en been klaagt over haar AOW, en bangig op Henk Krol stemt.

Ik ben op foto's in de krant steevast een vrouw met hetzelfde joggingpak als haar man, die op een peperdure e-bike langs Drentse heidevelden fietst op tijdstippen dat normale mensen werken voor haar pensioen.

Ik ben verantwoordelijk voor de onbetaalbaarheid van de zorg, ik ben ook nog eens van de geluksgeneratie, want al wat na mij werd geboren had vette pech, met alles. De klauwen met geld kostende ellende bij de mislukte vertrekregeling van de Belastingdienst (alleen de zestigplussers liepen weg) werd in de Volkskrant dan ook beschreven als de 'jackpot voor de babyboomer'. Ik deelde jarenlang de lakens uit en heb nooit voor iets hoeven vechten.

Ik ben, kortom, de parasiterende bofkont die verantwoordelijk is voor de destabilisatie van de wereld in het algemeen en heel Nederland in het bijzonder. You've made your point. Sorry dus dat ik besta, mede namens mijn generatiegenoten. Maar kunnen we nu verder even met rust gelaten worden? Nog een paar jaartjes, dan zijn we allemaal dood.
Trees Roose, Haren

Beeld .

Mijn ergernis

Wat ik in mijn krant liever niet meer zie, is het klakkeloos overnemen van eufemismen die politici te pas en te onpas invoeren om te verbloemen wat zij eigenlijk doen of bedoelen. Ombuigen is bezuinigen. Zonder nadere precisering van wie het slachtoffer is en in welke mate, is het onduidelijke vaagtaal. Noem het beestje bij de naam en ga niet mee met misleidende politici.

Een tweede ergernis die u zou kunnen voorkomen is die betreffende het wegduiken voor verantwoordelijkheid, door die af te schuiven naar 'Europa'. Het is duidelijk dat besluiten in Europa worden genomen door voornamelijk raden van minister-presidenten, kanseliers en presidenten, en raden van vakministers uit aangesloten landen. Deze procedures zijn democratisch en door ons land geaccepteerd.

Als er dus een Europese regeling of voorschrift bestaat waar Nederlandse burgers zich aan hebben te houden past het niet een 'Pilatushouding' aan te nemen en Europa de schuld te geven. Een Europese regeling is een Nederlandse regeling waar de Nederlandse overheid zijn verantwoordelijkheid moet nemen.
M. Rutte, de huidige premier, heeft er een handje van om wat hem even niet uitkomt af te schuiven.
Wim Boersma, Lelystad

Premier Rutte tijdens de Brexit-onderhandelingen op 15 december in Brussel.Beeld epa

Laat vloggers links liggen

Een onderwerp waar ik niets meer over wil horen of lezen, en dat zonder wezenlijk informatieverlies gemist kan worden, zijn de berichten over de vloggers: de handige internetadepten die zonder enige inspanning of educatie zichzelf verrijken door grenzeloos te ouwehoeren en filmen over zichzelf, wat ze zelf belangrijk vinden en wat ze zelf allemaal wel niet meemaken. Het aantal volgers bepaalt hun populariteit, en dankzij reclamegelden hun soms bizar hoge inkomen.

Zelfs de voorzitter van Satudarah heeft het fenomeen ontdekt en gebruikt dit om te vertellen wat een gezellige jongens bij de motorclub zitten en hoe die irritante overheid hun het leven zuur maakt. Vloggen is een ideale manier om nepnieuws, of in ieder geval non-nieuws te verspreiden. En dikwijls zijn daar de gemakkelijk beïnvloedbare mensen, ­zoals jonge kinderen, gevoelig voor.

Het zullen je kinderen maar wezen die niet meer zonder de vlog van hun idool door het leven kunnen, en daardoor continu aan hun telefoon gekleefd zitten. Stop met vloggers op het schild te hijsen.
Aat de Jong, Middelburg

Een vlogger aan het werk.Beeld .

Hoezo afgekeurd?

Ik wil in het nieuwe jaar niets meer horen over mensen die 'afgekeurd' zijn. Ik stel voor dat iedereen die nu het label ­'afgekeurd' draagt in het nieuwe jaar een brief van het UWV krijgt: Beste Participant, wat fijn als het u lukt om op uw eigen wijze een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Maakt u zich geen zorgen, we hebben de dreigende taal van onze website gehaald en we zullen u ondersteunen in plaats van afschrikken als u in staat bent iets te verdienen.
Karen Hekking (participant), Nijmegen

Een vlag van het UWV.Beeld anp

Stop het groente-advies

Ik wil niets meer horen over het advies om dagelijks 250 gram groente en twee stuks fruit te eten. In welk land op deze aardbol eet men deze immense hoeveelheid groente? In landen waar de mensen het oudst worden doen ze dit zeker niet. Al eens met z'n vieren met een kilo rauwkost aan tafel gezeten? Trek daar maar anderhaf uur voor uit. En wat doen de restaurants? Serveert het driesterren staurant wel 250 gram groente per persoon? Deze groentelobby doet mij denken aan de melklobby van de jaren zestig. Ook daar is men van teruggekomen. Weg met de groentelobby.
Margriet Sterk

Voldoende groente bij het eten?Beeld anp

De kloof

Brievenbustouwtjes, genderneutrale wc's, sneeuwoverlast en de wegen, sneeuwoverlast en de NS, klimaatverandering en verdwijnende winters, bitcoins, Giel Beelen, kloof tussen provincies en randstad, Zwarte Piet Roetveegpiet, Kleurenpiet, de gewone Nederlander, de kloof tussen de gewone Nederlander en Den Haag, Jeruzalem en de Joden, Jeruzalem en de Palestijnen, flexwerkers, flexbanen, flexplekken en flexibiliteit als tijdgeest, pilotenpetten en nog 200 andere zaken, maar de redactie vraagt om beknoptheid.
Thea Hardenberg, Utrecht

File in de sneeuw.Beeld photo_news

Daarom niet

Ik wilde eigenlijk een thema naar jullie sturen waar ik werkelijk niets meer over wil horen. Maar toen bedacht ik me dat dat misschien ook wel weer in de krant zou komen en zo krijgt dat thema toch weer aandacht.
Dus omdat ik over het thema niets meer wil lezen, vermeld ik het thema niet.
Rene de Haas, Voorburg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden