ColumnSheila Sitalsing

Hier valt niet tegenop te tjeenkwillinken, dachten we thuis

null Beeld
Sheila Sitalsing

Voordat Farid Azarkan, voorman van Denk, dinsdag bij Herman Tjeenk Willink naar binnen stapte voor een informatiegesprek wees hij nog even behulpzaam naar de olifant in de kamer, voor wie vergeten was dat het dier daar nog staat, ongedurig wapperend met zijn slurf: ‘Het vertrouwen in Mark Rutte.’ Hoe, vroeg Azarkan zich hardop af, ‘zijn we nou van ‘liegende premier’ gegaan naar dat we het ineens hebben over ‘het vertrouwen in de overheid’?’

Dat vroegen we ons thuis ook af. Het antwoord is lang en kronkelt langs begrippen als ‘we moeten allemaal gewoon even afkoelen’ en ‘de tijd doet zijn werk en als íemand weet hoe de tijd werkt dan is het Tjeenk’ en ‘een week is in Den Haag wat elf jaar is voor gewone mensen’ en ‘politiek is ook zetels tellen en de VVD heeft er 34, hoe je het ook wendt of keert’. (Hoe je het ook wendt of keert is een geliefde uitdrukking onder mensen die geloven in de onvermijdelijkheid der dingen, zoals de onvermijdelijkheid van Rutte IV). En ja, de gehele Tweede Kamer min de VVD had de demissionair premier twee weken geleden (22 jaar volgens de Binnenhofse telling) weliswaar voor liegbeest uitgemaakt, maar hij had daarna ‘zijn stinkende best’ beloofd en was leuk uit fietsen gegaan met een appel in de hand en een mutsje op. Leuke man, en ontzéttend knap, die veerkracht, echt grote bewondering. Bovendien zou Tjeenk Willink allemaal goede dingen opschrijven over nieuwe bestuurscultuur en regeren op hoofdlijnen en transparantie en dualisme enzo. Rutte vindt dat tegenwoordig ook allemaal ontzéttend belangrijk. Dus inderdaad: hoe je het ook wendt of keert.

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

En toen liet RTL Nieuws een spijkerbom vallen. De redactie had inzage gehad in notulen van de ministerraad – een pikante aangelegenheid, want die dingen zijn staatsgeheim – en had daaruit gedestilleerd dat er gelogen is tegen de Tweede Kamer over het schandaal met de kinderopvangtoeslag – nog meer gelogen dan we al wisten of vermoedden. Met instemming en medeweten van de voltallige ministerraad. Diezelfde voltallige ministersploeg had ook, las RTL, herhaaldelijk steen en been geklaagd over Kamerleden die de brutaliteit hadden om vervelende vragen te stellen en andere dingen te doen die horen bij de tegenmacht, dezelfde tegenmacht waar iedereen nu plots warm voorstander van is.

Ja, ook de ministers uit de ploeg van Gert Jan – ‘ik wil niet genadeloos zijn maar ik wil niet meer met Mark in een kabinet’- Segers hadden meegekonkeld met de VVD-premier. Ja, ook de ministers uit de ploeg van Wopke – ‘Onze eigen Pieter Omtzigt’ – Hoekstra; de CDA-leider had nog zó geprobeerd Omtzigt ‘te sensibiliseren’, maar helaas. Ja, ook de ministers uit de ploeg van Sigrid – ‘nieuw leiderschap’ – Kaag, al had Kaag daar ‘met de pet van demissionair minister op’ geen actieve herinnering aan, ze meent dat ze toen wellicht in Niger zat. Met de pet van partijleider op wil ze er graag alles over weten.

Eerste gedachte: hier valt niet tegenop te tjeenkwillinken.

Tweede gedachte: weinig werkt zo verbindend als met z’n allen medeplichtig zijn. Ze hebben jarenlang bij Rutte kunnen afkijken hoe je dat doet: 1. Een paar dagen boetekleed. 2. Zeggen dat je integer leiderschap zo verschrikkelijk belangrijk vindt, dat je zelf wil voordoen hoe dat moet, sterker, dat je ‘énorm gemotiveerd’ bent. 3. En door.

Terwijl: een echt integere leider hoepelt op wanneer alles wat kromgegroeid is zich niet meer recht laat praten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden