Hier is een schoolvoorbeeld van mislukte sportsponsoring in de maak

De ingezonden brieven van woensdag 12 april.

Trainer Van Bronckhorst en directeur Richard Klatten van hoofdsponsor Qurrent Beeld anp
Trainer Van Bronckhorst en directeur Richard Klatten van hoofdsponsor QurrentBeeld anp

Brief van de dag: Duurzaam Feyenoord, zou het?

De duurzame energieleverancier Qurrent is de nieuwe hoofdsponsor van Feyenoord (Volkskrant, 11 april). Meteen ontstond er op de site van de leden-community van Qurrent discussie. Tussen de 44 en 58 euro per lid per jaar gaat er naar Feyenoord. En waarom? Qurrents groei moet versnellen en Feyenoord biedt een platform om dit te bereiken.

Waarom betaald voetbal met niet bepaald een duurzame uitstraling? En waarom Feyenoord met niet bepaald een achterban met een vlekkeloze reputatie? Duurzaam betaald voetbal en Feyenoord: het klinkt als Peter R. de Vries die ineens met Willem Holleeder en Joran van der Sloot op vakantie gaat. Als de Triodos bank die sponsor wordt van het WK voetbal in Qatar. Saillant is dat zowel de eigenaar van Qurrent als directeur Richard Klatten supporter zijn. Hier is een schoolvoorbeeld van mislukte sportsponsoring in de maak. Een mismatch tussen sponsor en achterban. Wederom een voorbeeld van een megalomaan project geïnitieerd door een directielid? Nou alleen de Maserati nog.

Roland Mol, Veldhoven

Lichtpuntje

Het is wel een heel klein lichtpuntje voor het feminisme als bij een artikel over de lustgevoelens van vrouwen een foto van een halfnaakte vrouw met string en aarsgewei wordt afgebeeld (Volkskrant, 11 april, artikel over Temptation Island). Ik word in ieder geval niet opgewonden van de afgebeelde dame en ik spiegel me liever ook niet aan haar. Volgende keer een leuke man als illustratie?

Els van Lierop, 's-Hertogenbosch

Denk

Ironisch hoeveel waarde Denk ineens hecht aan een opzegtermijn (Volkskrant, 11 april), indachtig hun afsplitsing met medeneming van PvdA-zetels halverwege een parlementaire zittingsperiode.

Mark de Rooi, Almere

Te druk

Daphne Gerritse heeft het in haar brief (Volkskrant, 11 april) over de grote hoeveelheid toeristen in Amsterdam en niet over de bewoners. De meeste bewoners hebben niets tegen het toerisme, maar wel tegen ongebreideld toerisme in de binnenstad. En de groei is er nog lang niet uit.

Natuurlijk kunnen we de binnenstad tot één groot voetgangersdomein maken voor toeristen en dagjesmensen maar daarvoor woon ik niet al meer dan 40 jaar in het oudste deel van de stad. De nadelen van het ongebreidelde toerisme liggen vooral bij de bewoners, niet bij ondernemers als Daphne Gerritse.

Ed Huijg, Amsterdam

Breekbare democratie

Wat een schitterend artikel heeft Erdal Balci geschreven over de breekbaarheid van een democratie (Volkskrant, 11 april). De massa die zich kan ontplooien en dan, uiteindelijk, de vrijheid en de gelijke rechten van het systeem gebruikt om zich te keren tegen de instellingen en de beste mensen van de democratie.

De pijn en het ongeloof van Balci zijn tastbaar nu hij zelf getuige is van het einde van de Turkse democratie.

Het is een sombere dag, een intens droeve dag.

Ann Tadema, Zevenaar

Turks referendum

In het commentaar van de Volkskrant van 11 april steekt Hans Wansink de tegenstemmers bij het Turkse referendum een hart onder de riem door te stellen dat zij onze steun, solidariteit en bewondering verdienen door openlijk uit te durven komen voor hun weerzin tegen het Erdoganregime.

Ik vind dat met deze bewoordingen wordt aangetoond hoe scheef de huidige situatie is: normaliter zou het voor de hand moeten liggen dat Turken die in de Nederlandse rechtsstaat zijn opgegroeid tegen het uithollen van de democratie in Turkije zijn.

Nu Turkije er blijkbaar op uit is om in andere landen wonende Turken als Turkse onderdanen te blijven beschouwen is het mijns inziens noodzakelijk om een einde te maken aan de situatie waarin deze groep zowel in Nederland als in het land van herkomst een stem kan uitbrengen.

Toen de PVV voorstelde om een eind te maken aan de dubbele paspoorten was ik daar op tegen. Voortschrijdend inzicht door de recente ontwikkelingen hebben mij overtuigd dat dit toch overwogen moet worden. Tenzij er andere mogelijkheden zijn om het geïmmigreerde Nederlanders onmogelijk te maken dat zij via het stemrecht verbonden blijven met de politiek in hun land van herkomst. Voordeel: Nederland zal minder vatbaar zijn voor spanningen tussen Turkse groeperingen die samenhangen met de politiek in en van Turkije.

Aat de Jong, Middelburg

Marathon lopen

Ik las het artikel over de marathon, 'Missie Marathon' (Volkskrant, 10 april). Twee inspanningsdeskundigen, Stans van der Poel en Koen de Jong, zijn de mensen achter De Marathon Revolutie. Hoe loop je de marathon, terwijl je maar 14 kilometer traint. Omdat de trainingen niet zo enorm lang zijn, herstel je sneller. Er wordt in het artikel gesteld dat de enige voorwaarde is dat je de 10 kilometer onder de 65 minuten moet kunnen lopen. Er is echter volgens mij ook nog een andere belangrijke voorwaarde. Er wordt namelijk ook in het boek gesteld dat de BMI niet hoger mag zijn dan 25. Lijkt me niet verstandig om dit te negeren.

Paul Peters, Bergen

Denkers

Weer een fantastische column van Martin Sommer (Volkskrant, 8 april). We hebben allerlei 'Denkers des Vaderlands', de ene nog zwakker dan de andere. Martin moet maar dit een jaar doen en iedereen weet weer hoe het moet

Dirk Scholten, Tytsjerk

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden