opinieCommentaar

Hier en daar een omvallend ziekenhuis is niet te vermijden

Medisch Centrum Slotervaart in Amsterdam. Beeld Pauline Niks
Medisch Centrum Slotervaart in Amsterdam.Beeld Pauline Niks

Het groeiend patiëntenbewustzijn wordt zichtbaar, nu ook in het omvallen van vier ziekenhuizen.

Het ziekenhuis failliet, dat is verdrietig nieuws voor de mensen die er werken. De artsen, verpleegkundigen en andere personeelsleden van het MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen moeten hopen dat ze spoedig elders aan de slag kunnen als het echt einde verhaal is voor hun werkgever. Ook inwoners van Lelystad, Emmeloord en Dronten zullen er niet gerust op zijn: kunnen zij straks nog in de buurt terecht, voor spoedeisende, specialistische zorg?

Het goede nieuws: dat laatste is wettelijk geregeld. Hoewel over de maximumaanrijtijd van 45 minuten kan worden getwist, zal ook in Flevoland overal basiszorg binnen bereik moeten blijven. Of het erg is dat andere specialistische zorg uit de wankelende ziekenhuizen verdwijnt, valt nog te bezien. Het kan ook worden beschouwd als een voordeel van de marktwerking die eindelijk vorm krijgt.

undefined

Kaart: ‘gevoelige’ ziekenhuizen in Nederland
Als ‘gevoelige’ ziekenhuizen sluiten, wordt het aantal mensen dat niet binnen 45 minuten op de afdelingen Spoedeisende Hulp en/of Verloskunde kan komen (de huidige norm voor de de spreiding van de acute zorg) te groot.

Die trend is in heel het land zichtbaar. Onder de politieke druk om de zorgkosten af te remmen, is het businessmodel van de ziekenhuizen in rap tempo aan het veranderen. Ligtijden worden beperkt, de chronische zorg wordt weggeorganiseerd, er wordt veel beter nagedacht over de noodzaak van behandelingen, waar mogelijk wordt zorg gedelegeerd aan buurtzorgcentra en revalidatieklinieken. De ziekenhuizen zelf zijn zich in hoge mate aan het specialiseren. Er zijn inmiddels veelbelovende voorbeelden van klinieken die er zo in slagen niet alleen de kosten af te remmen, maar ook aantoonbaar betere zorg te leveren: minder complicaties, minder heropnames.

Over het lot van het MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen zal de komende weken nog veel worden gesproken, maar alles wijst erop dat zij de boot hebben gemist. Ze zijn te vaak slecht in het nieuws geweest en er zijn betere alternatieven in de buurt. In Amsterdam is overaanbod en ook in Flevoland weten patiënten hun weg te vinden naar zorg waar ze meer vertrouwen in hebben.

Dat groeiende patiëntenbewustzijn is een belangrijke factor in de vernieuwing van de zorg. Hier en daar een omvallend ziekenhuis is dan niet te vermijden. Mits overal de basiszorg op peil blijft, ook voor de minder mondige en mobiele patiënt, is dat geen reden voor ongerustheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden