Column

Het zoveelste hoofdstuk in de VVD-bestseller Fifty Shades of Graai

'Venlo is de beste stad om een orgasme te krijgen, omdat alles er drie keer langzamer gaat.' Hè jakkie. Het stond er echt. Het citaat van Kamerlid Mark Verheijen werd in NRC Handelsblad opgevoerd in een artikel over gesjoemel door de VVD'er. Schitterende primeur. De Betrouwbare Mannetjes konden het nauwelijks geloven. Van alle steden ter wereld: Venlo. DSK schijnt toen ie het hoorde direct de rechtszaal te zijn uitgesneld om op de wc even snel zijn Tripadvisor-app aan te slingeren.

Iets minder stellig was Verheijen in het weerspreken van de aantijgingen: 'Ik ben oprecht van mening dat ik het zo goed mogelijk heb geprobeerd te scheiden'. Ai. We lazen het voor de zekerheid nog een keer: oprecht, van mening, zo goed mogelijk, geprobeerd. Gelukkig viel het allemaal reuze mee. Goed, één post had hij 'niet ten laste van de provincie mogen brengen'. En natuurlijk, de afwikkeling van dat etentje met de Venlose projectontwikkelaar Piet van Pol had 'anders gekund en gemoeten'. Maar dat was het dan ook wel. Althans, er was nog een dingetje, maar dat was 'gewoon stom'. Ik zei toch sorry!

Na Jos van Rey, Ton Hooijmaijers, en Lagerhuis-alumnus annex gevallen-wethouder tevens Binnenhofmodeduider Frits Huffnagel, is het het zoveelste hoofdstuk in de VVD-bestseller Fifty Shades of Graai. Toch nam de partijtop Verheijen weinig kwalijk. Het ging om 'hele kleine dunne feitjes'. 'Als we over dit soort dingen heel moeilijk gaan doen, zouden heel veel mensen in dit land een probleem hebben', sprak Halbe Zijlstra met een air die deed vermoeden dat ie ofwel zojuist voor de Italiaanse kust een cruiseschip aan de grond had gezet, ofwel daadwerkelijk vergeten was dat heel veel mensen in dit land een probleem hebben juist omdat er door toedoen van zijn partij over dit soort dingen heel moeilijk wordt gedaan.

Maar knap staaltje hoor. Als meningenmannetjes hebben wij ook weinig met feiten. Grote dikke als Griekenland en Oekraïne, die gaan nog wel. Maar die hele kleine dunne, dat zijn de ergste. Tegen alle logica in een wet aannemen die afluisterbevoegdheden drastisch verruimt. Drugs verboden houden zodat de liquidatiegolf aanhoudt in plaats van legaliseren en met de opbrengsten pijnloos de Groningse gaskraan dichtdraaien. En wat dacht u van een volle week aandacht voor een Kuifjeschurkenduo van wie er een veel te veel praat (let op je ademhaling Kuzu!) en de ander veel te weinig (niet zo onzeker Öztürk!)? Het gebeurt allemaal op grond van diezelfde kutfeitjes.

Ondertussen rijdt onze VVD-vriend dit weekend vrolijk in een ongetwijfeld afgesponsorde praalwagen door Venlo. En de Betrouwbare Mannetjes zouden er wat graag bij zijn. Wij menen oprecht dat wij zo goed als mogelijk moeten proberen dat vertraagde orgasme te beleven. Al vrezen we wel dat het Mark Verheijen vooral zo goed bevalt omdat, als het op eigen kracht even net niet wil lukken, er altijd wel een gewillige projectontwikkelaar in de buurt is om een handje te helpen.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Alaaf you.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden