Column

'Het zou mooi zijn als meteoriet Macron inslaat'

In november 2016 zond de Franse televisiezender France 3 een bijna anderhalf uur durende documentaire van Pierre Huvel uit, onder de titel La stratégie du météore. De meteoor in kwestie heet Emmanuel Macron, is 39 jaar oud, voormalig minister van Economische Zaken onder president Hollande en gefortuneerd ex-bankier bij de investeringsbank De Rothschild. April vorig jaar begon hij zijn eigen politieke beweging (Voorwaarts!) en in november stelde hij zich kandidaat voor het presidentschap van de Republiek.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

'De nieuwe politieke superster', noemde onze correspondent Peter Giesen hem gisteren in de krant. Bijna uit het niets presenteert zich opeens een nieuw geluid, niet alleen voor Frankrijk, maar voor heel Europa. Aanvankelijk leken Macrons kansen niet zo heel groot - hij leek niet sterk genoeg om de tweede ronde van de verkiezingen te halen, waarin de twee sterkste kandidaten uit de eerste ronde het tegen elkaar opnemen. Daarin zou het op 7 mei naar verwachting gaan tussen de conservatief Fillon en de extreem-rechtse houwdegen Le Pen: geheel in lijn met het heersende politieke klimaat in de wereld.

Nu is Macron Fillon in de peilingen voorbij en moet hij alleen Le Pen nog voor zich dulden. Dat is verrassend. Macron acht de oude links-rechtsindeling verouderd. Maar hij is wel een progressief-liberale politicus die niets van benauwd nationalisme moet hebben, die het protectionisme afwijst, sterk pro-Europees is en niet meegaat in de anti-immigratieretoriek ter linker- en rechterzijde. Opvattingen die niet zo in de mode zijn en die hem tot een marginale kandidaat zouden moeten maken. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Als Macron de tweede ronde haalt, en die kans lijkt dankzij Fillons nepotisme groot, zal hij vrijwel zeker Le Pen verslaan.

Dat zou een harde klap zijn voor de populistische internationale, die zich na de zege van Trump al rijk aan het rekenen is - in Frankrijk, maar ook in Nederland en Duitsland. De opkomst van Macron zou ook een wake-upcall moeten betekenen voor de dwalende linksgerichte progressieven elders, die als bange konijnen in de koplampen staren, verlamd door angst en pessimisme en die vaak niks beters weten te bedenken dan ook maar lafjes naar rechts op te schuiven, in de hoop de schade zo beperkt te houden. Er lijkt, laat Macron zien, een beter en minder defensief antwoord mogelijk.

Het helpt dat het antwoord komt uit de mond van een charismatische, jonge politicus, dat moet er wel worden bijgezegd. Net als de populisten staat Macron voor een breuk met de oude politiek, voor onconventionele en vooral on-Franse oplossingen.

Er kan nog van alles gebeuren. De Russen zullen inmiddels wel bezig zijn met het hacken van de mailbox van Macron - Le Pen is behalve Wilders' ook Poetins grootste vriendin. Tegenstanders noemen hem 'de populist van de elite' of 'Beppe Grillo in Armani'. Er werden geruchten verspreid dat hij er een geheim homoseksueel leven op na zou houden en zijn bankiersverleden wordt tegen hem gebruikt. Maar dat bevestigt alleen maar dat hij een serieuze tegenstander is geworden.

Aan het eind van de documentaire over Macron zegt de commentaarstem dat meteoren de neiging hebben fel op te lichten en snel weer te doven. 'Maar de grootste kunnen het aanzien van de aarde veranderen.' In Amerika is zo'n meteoor onlangs ingeslagen. Het zou mooi zijn als in Frankrijk straks hetzelfde gebeurt.

Emmanuel Macron. Beeld afp
Emmanuel Macron.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden