Het zou kunnen dat Instagram luistert naar je gesprekken

Column Aaf Brandt Corstius

Een vriendin van mij denkt dat haar Instagramaccount haar afluistert, want ze krijgt er vaak advertenties te zien die met haar persoonlijk leven te maken hebben. Zo vertelde ze een tijdlang al haar vrienden over haar nieuwe, hypermoderne sportschool en prompt kreeg ze advertenties van die sportschool op haar Instagram. Ik kreeg die advertenties ook. En ik had met haar gepraat. En ik had die sportschool zelf niet gegoogeld.

Nu zou je kunnen zeggen: wat een hysterie, je vriendin heeft die sportschool gegoogeld en jij bent op Instagram met haar bevriend, dus toen is die informatie via een algoritme (ik weet niet wat dat is, maar je hoort er veel over) omgezet in een advertentie op jouw Instagramaccount.

Maar in het Tijdperk van Nul Privacy is het ook weer niet zo gek. Instagram vraagt je om toegang tot je microfoon, en die geef je ze, want je wilt er geinige filmpjes van je kinderen op zetten, maar het zou kunnen dat ze luisteren naar je gesprekken.

Ik verwachtte dat over deze mogelijke afluisterpraktijk een berg complottheorieën te vinden zou zijn op internet, want het landschap van internet bestaat voor een aanzienlijk deel uit de Complottheorieënberg. Maar die vriendin van mij blijkt een ware pionier met haar complottheorie over de microfoon en Instagram. Je vindt slechts een paar anderen die vermoeden dat Insta ze afluistert.

Als het waar blijkt te zijn, zou ik het fijn vinden als u ergens meldt dat u deze theorie hier als eerste heeft gelezen, zodat ik in aanmerking kom voor een belangrijke prijs voor onderzoeksjournalistiek via loos geklets met vriendinnen, categorie 'Nieuws zo sensationeel dat het nepnieuws leek'.

Ik weet niet of het kwam door de afluisterpraktijken of doordat Instagram van Google had gehoord dat ik eindeloos had gegoogeld op 'beste draadloze stofzuiger van de wereld', maar nu vielen ze me steeds lastig met advertenties over stofzuigers.

Eerst liet Insta me een plaatje van een aantrekkelijke stofzuiger zien en zei: 'Psssst... Ben je er al uit?' Dit werkte. Ik hervatte mijn gegoogle naar de beste draadloze stofzuiger van de wereld. Maar ik bestelde nog niets.

Een dag later liet Insta me een advertentie voor een andere stofzuiger zien, en voegde eraan toe dat ik als ik hem voor 23.59 uur zou bestellen, ik hem morgen nog in huis zou hebben.

Toen sloeg de stemming om. Ik werd boos, stopte met googelen en kreeg het diepe verlangen om in een analoge witgoedwinkel - BCC, bestaat dat nog? - van een naar muskusaftershave riekende dertiger met gelhaar een stofzuiger aangepraat te krijgen met het argument 'Want deze is van heel goede kwaliteit'. Dan maar een tientje meer betalen en fietsen met een zware doos. Als ik internet maar kon vermijden.

Dit riep ik allemaal heel hard door de kamer.

Ik hoop dat ze me gehoord hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.