Het wrakingcircus

Als niet-expert op het gebied van juridische kwesties, ga ik me steeds meer ergeren aan de poppenkast van Geert Wilders en zijn advocaat Bram Moszkowicz

Ferdows Kazemi

Inmiddels weet ik niet meer wie de aanklager is en wie de geklaagde. In eerste instantie zat Wilders op de stoel van de geklaagde, daarna waren het de rechters. Die zijn weggestuurd en daarna waren de arabist en de jurist aan de beurt. Of was het de aanklager? En wie is de volgende? Ik vind dat ik de zaken en de mensen behoorlijk uit elkaar kan halen. Maar nu ben ik even de draad kwijtgeraakt. Het is allemaal niet te volgen. Terwijl in een circus- zoals de heer Wilders zijn zaak noemt- alles heel goed geordend is en bijvoorbeeld de aap de tijger niet wraakt of andersom. Alles gebeurt in harmonie.

In deze zaak beweert de ene de waarheid te verkondigen en de andere spreekt de waarzegger tegen. En Moszkowicz blijft wraken, tot in de live TV-programma’s toe.
Ook dit hoort bij populisten. Van alles een show maken en het aan het gapend op de bank zittende publiek, dat amusement zoekt, heel duur verkopen. Wordt wakker mensen. Gebruik je hersenen. Zie wat er aan het gebeuren is. Wilders zal mijns inzien niet veroordeeld worden. Daar zijn niet genoeg juridische gronden voor aanwezig. Dat kan elke arme sloeber aanvoelen, laat staan onze befaamde en bekwame advocaat Moszkowicz. Deze zaak had al lang in voordeel van Wilders afgerond kunnen zijn. Maar dat wil Wilders niet en zet daarvoor onze showman Bram in. Het is de Wildersshow die gerekt moet worden, met behulp van onze mediageniek Bram Moszkowicz.

Het liefst zou Wilders als nationale held de geschiedenis in willen gaan. Hij zou graag willen dat
de rechter hem een flinke boete oplegt, naast een aantal gevangenisjaren. Dat zou hij als geschiedenisschrijver op de kop toenemen. Vooral omdat hij als geen ander weet dat de Nederlandse gevangenissen niet veel voorstellen.
|
En hij weet dondersgoed dat zijn wens niet uit zal komen. De geschiedenis zal, wat dit betreft, niet door hem geschreven worden. Ook niet door zijn tegenpartij. Hij zal dan zelfs niet in de geschiedenisboeken van de tegenpartij voorkomen. En Wilders kan alles verdragen behalve ‘naamloosheid’. Hij creëert daarom zijn eigen circus! In de hoop dat hij daarmee iets kan winnen.

En ik ben principieel tegen de circussen. Ik kan er niet tegen dat al die arme dieren afgericht worden voor het amusement van de mens. Ik ben bereid om als getuige voor Wilders te getuigen, als ik daarmee een eind kan maken aan dit circus.

Nee, ik heb niemand vermoord in naam van de islam. Maar ik weet heel goed in welke soera staat wanneer je het mag doen. Hij hoeft die Mohammad B. niet op te roepen. Hij komt toch niet.

Wilders heeft een getuige, die ook nog eens geen meineed wil plegen. Wil hij dan stoppen met het circus en zijn vergunning verscheuren? Dan gaan we samen een film maken waarin alle vergunningen voor de circushouders verscheurd worden, of verbrand. Hij mag kiezen! Voor Moszkowicz bedenken we ook een rol. Wellicht kan hij uitzoeken hoe vergunningen verscheurd of verbrand kunnen worden, zonder nadelige juridische consequenties.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden