Het wordt erger voor het beter wordt

De Betrouwbare Mannetjes weten wie in 2017 de verkiezingen wint. En wat er met Madonna en Jan Dijkgraaf gebeurt.

Ivo van der Bent
Tijdens het spoeddebat over Kebabgate wordt levend GeenPeil-stemkastje Jan Dijkgraaf getroffen door een DDos-aanval. Beeld anp
Tijdens het spoeddebat over Kebabgate wordt levend GeenPeil-stemkastje Jan Dijkgraaf getroffen door een DDos-aanval.Beeld anp

Prettig uiteinde! Heeft u fijne kerstdagen gehad of bent u juist blij dat het er op zit? We kunnen het ons maar wat voorstellen. Dat hele kutjaar, het is wel een keer mooi geweest. Nee, vanavond een paar mooie pijlen en een dure pot de hens in, en dan snel onder de klamme lappen. Toch willen de Betrouwbare Mannetjes u graag nu al teleurstellen: het wordt erger voor het beter wordt. Uw vertrouwen in tot voor kort gerespecteerde instituties zal nog verder worden uitgehold. Dat mens dat heus de beste is, maar het bloed onder uw nagels vandaan haalt, gaat gewoon Heel Holland Bakt winnen. En ook volgend jaar zal het, hoe u ook hoopt dat het anders is, toch weer een asielzoeker blijken te zijn. En dan weer niet, en dan weer wel.

Nou, zo een beetje.

Om de pijn wat te verzachten, hebben wij vast de hete kolen van 2017 voor u uit het vuur gehaald. Kunt u te zijner tijd eventueel wat leukers gaan doen.

Januari

- Oud & Nieuw is relatief rustig verlopen, zo meldt het ANP. Bij steek- en schietpartijen vallen drie doden, een 20-jarige Volendammer raakt zwaargewond door een zelfgemaakte vuurwerkbom en in Veenendaal lopen twee inwoners van een seniorenflat ernstige brandwonden op bij een frituurfeest. Door het hele land worden hulpverleners relatief rustig belaagd met vuurwerk. In Geldermalsen wordt een basisschool in de as gelegd, zij het relatief rustig.

- Na de Unox Nieuwjaarsduik zweert ene Manon uit Oss op Facebook dat ze het ondanks de politiek correcte elite gewoon de Unox Nieuwjaarsduik blijft noemen. Hoewel er nooit enige sprake is geweest van een naamsverandering, krijgt ze 2,3 miljoen likes.

- Aan de vooravond van zijn inauguratie verklaart Donald Trump de eed vanuit Trump Tower te zullen retweeten in plaats van hem in de kou, tijdens een ceremonie letterlijk te gaan lopen herhalen. Commentatoren noemen het 'typisch Trump' en stellen voor de ongebruikelijke aanpak een kans te geven.

- De strategie van de VVD om zich te presenteren als een net alternatief voor mensen die moeite hebben met stemmen op Geert Wilders dreigt te mislukken wanneer blijkt dat mensen geen moeite hebben met stemmen op Geert Wilders.

Februari

- Mede door de lange afwezigheid van Karim El Ahmadi verspeelt Feyenoord kostbare punten in de strijd om de landstitel. Dirk Kuijt prijst het hondstrouwe legioen.

- In een uiterste poging de achterstand op de PVV in te lopen, verschijnt Mark Rutte in een berenpak bij Buitenhof om te benadrukken dat we hier in Nederland gewoon Carnaval vieren en geen 'Halalnaval'.

- In Wie is de Mol? zet Jochem van Gelder vanaf dag 1 een wereldmol neer.

Maart

- De schok in de huiskamers is voelbaar als Matthijs van Nieuwkerk aankondigt dat DWDD aan het eind van dit elfde seizoen stopt. Hij krijgt het hysterische publiek en zichzelf weer enigszins rustig door op tafel te roffelen en onnodig hard 'Nico' te zeggen.

- Het premiersdebat tussen Wilders en Rutte eindigt na een minuut of twintig, wanneer presentator Pieter Jan Hagens onder het uitroepen van 'misschien kunnen jullie allebei even normaal doen' woedend de studio uit beent.

- De PvdA van Lodewijk Asscher is de grote verrassing op 15 maart. De sociaal-democraten halen 36 zetels en moeten slechts hun meerdere erkennen in nationale knuffelfascist Geert Wilders. Mark Rutte beleeft met zijn VVD een dramatische verkiezingsavond en treedt af.

- Tijdens zijn overwinningsspeech herhaalt Wilders zijn Marokkanen-vraag. De aanwezigen komen er niet direct uit, trekken zich terug, en antwoorden na ampel beraad dat ze er in principe minder willen, ervan uitgaande dat het hier het uitzetten van criminele Marokkanen betreft, deze een dubbele nationaliteit hebben en er voor de eventuele uitzetting een grondwettelijke basis bestaat. Leon de Jong begrijpt niet helemaal wat er allemaal gebeurt, maar klapt voor de zekerheid de hele tijd door.

April

- Grote verbazing wanneer Vladimir Poetin zich op de dag van de Franse presidentsverkiezingen in Parijs laat fotograferen tijdens het uitbrengen van zijn stem.

- Een van de kruisdraagsters tijdens de Passion in Leeuwarden klaagt na afloop op Facebook dat het kruis veel zwaarder was dan het de vorige jaren op tv leek, en of dat soms iets met moslims te maken heeft. Journalist Wierd Duk heeft in het AD een groot interview met deze Manon uit Oss en is samen met haar te gast bij Pauw.

- Informateur Henk Bleker probeert bij RTL Late Night uit te leggen waarom een kabinet met PVV, CDA en VVD het meest voor de hand ligt, hoewel die partijen elkaar voor de verkiezingen meerdere malen hebben uitgesloten. De andere gasten, onder wie Lodewijk Asscher en Gari Kasparov, mogen een dag later terugkomen om alsnog hun verhaal te doen.

- De koninklijke familie bezoekt Tilburg. Om de kou uit de lucht te halen, bieden de inwoners bij aankomst direct hun excuses aan.

Mei

- Ook de mainstream media duiken nu op het gerucht dat Hans Spekman en Lodewijk Asscher vanuit een kebabzaak in Den Haag een bestialiteitenbordeel bestieren als dekmantel voor hun handeltje in goedkope verblijfsvergunningen.

- Vooruitlopend op het eerste kampioenschap in achttien jaar laat een supporter al zijn tanden trekken voor een 3D-geprinte replica van het hagelwitte gebit van Dirk Kuijt.

- Feyenoord verspeelt op de laatste speeldag de titel. In de eigen Kuip worden de Rotterdammers verrast door middenmoter Heracles. Dirk Kuijt prijst het hondstrouwe legioen.

Juni

- Een formatiepoging voor een minderheidskabinet van PVV, Forum voor Democratie, Ondernemerspartij, 50-Plus, Nieuwe Wegen, GeenPeil en VNL mislukt, wanneer de respectieve fractievoorzitters het niet eens worden over wiens vader het sterkst is.

- Een ware Kikikoorts waart door het land als Kiki Bertens de finale van Wimbledon haalt. Robin Haase struikelt in de eerste ronde van een hoog aangeschreven Challenger-toernooi in Bulgarije over een Taiwanese qualifier en spuugt een verslaggever in het gezicht.

- Madonna leeft nog steeds.

Juli

- In Frankrijk alleen sneuvelen in drie weken al 21 alpinisten, hetgeen leidt tot een golf van onverschilligheid.

- Na een studiereis naar Kenia en Hawaii, grijpt Jesse Klaver het reces aan om de mouwen op te stropen. Onder toeziend oog van de kersverse tweeling Sasha en Malia presenteert hij twee nieuwe boeken: Durf te Hopen en Papa's Dromen. Hij is helemaal opgevuurd en klaar om te gaan.

- Ene Manon uit Oss, die de afgelopen jaren klaagde dat de pepernoten te vroeg in de winkel lagen, vraagt zich op Facebook af waar de pepernoten blijven. Haar petitie 'Moslimpoten van onze noten' wordt in een week 800.000 keer ondertekend.

- De voltallige equipe van Lotto-Jumbo wordt per direct uit de Tour gehaald nadat de Tourorganisatie in de ploegbus 23 prostituees heeft aangetroffen, van wie er zo op het eerste gezicht minstens vijf op de verboden lijst staan.

Jesse Klaver stroopt graag zijn mouwen op. Beeld anp
Jesse Klaver stroopt graag zijn mouwen op.Beeld anp

Augustus

- Tijdens het spoeddebat over Kebabgate wordt levend GeenPeil-stemkastje Jan Dijkgraaf getroffen door een DDos-aanval. Collega-Kamerleden weten wegens gebrek aan ict-kennis niet hoe te reageren. Henk Krol vraagt de voorzitter of ze hem al uit en aan heeft gezet.

- Wetenschappers slaan alarm wanneer de recordtemperaturen op de Noordpool het zeeniveau veel sneller doen stijgen dan gedacht. President Trump laat via Twitter weten dat het overtollige water juist van pas komt bij de bestrijding van het fors groeiende aantal bosbranden.

September

- Het geheel onafhankelijke weblog Geenstijl weet als eerste de miljoenennota te bemachtigen en is daarmee Frits Wester te slim af. 'Dit is niet zuiver op de graat lekken', bitst Frits in een trits fritsvlogs.

- Na een zenuwslopende verkiezingsavond verslaat de 'eurosceptische' AfD van Frauke Petry, Mutti Merkel. Hoewel iedereen vreesde dat dit zou gebeuren, en Petry al weken voorop ging in de peilingen, mag een gelijkhebberige meneer een volle week op tv vertellen dat hij in Duitsland woont en dit dus wél had zien aankomen.

- DWDD-opvolger Morgen Weer Een Dag met Sven Kockelmann wordt na twee weken gekibbel met de gasten van de buis gehaald. NPO-baas Shula Rijxman lokt Matthijs van Nieuwkerk met een flinke cheque uit zijn Gelderse woonboerderij voor het gloednieuwe Dat Was Dramatisch Dus De Wereld Draait Weer Door.

Oktober

- Matthijs van Nieuwkerk vertrekt bij DWDDDWDWD. De presentator zegt 'toe te zijn aan een nieuwe uitdaging' en verhuist naar RTL. Hoe de dagelijkse prime-time talkshow Aan tafel! er uit gaat zien wordt angstvallig geheim gehouden, al wil een woordvoerder wel kwijt dat Giel, Nico, Sywert, Prem, Jort, Jan, Felix en die rare professor die altijd op de tafel gaat staan, ook toe waren aan een nieuwe uitdaging.

- Na een uit de hand gelopen ruzie over gebrek aan ambitie stapt Björn Kuipers uit Team Kuipers. Hij gaat solo verder onder de naam Björn Kuipers.

- De voorzichtige suggestie van Lodewijk Asscher dat hij wellicht open staat om eventueel deel te nemen aan mogelijke onderhandelingen valt verkeerd bij Geert Wilders, die vindt dat de PvdA zich na 'Kebabgate' even koest moet houden. Ook Halbe Zijlstra zegt dat 'zolang er nog zo veel vragen zijn' samenwerken met de PvdA 'niet aan de kiezer valt uit te leggen'.

November

- In haar nieuwste documentaire Ongewenst Geluid toont Sunny Bergman met een paar eenvoudige experimenten hoe onberekenbaar mensen reageren bij het horen van de voice-overstem van Sunny Bergman.

- Hilariteit bij Voetbal Inside wanneer Johan Derksen een speler van NEC 'dat Nijmeegse nikkertje' noemt en René van der Gijp in de stilte die daarop volgt een superharde scheet laat.

December

- Na de zoveelste mislukte formatiepoging met de PVV krijgt informateur Job Cohen de opdracht een kabinet met de PvdA te onderzoeken. De VVD laat weten onder strikte voorwaarden wel te willen praten.

- In het Glazen Huis zamelen Giel en zijn 3FM-collega's geld in voor de slachtoffers van de oorlog tegen kerstmis. Ene Manon uit Oss zegt 1 euro toe voor iedereen die onder de hashtag #knoopop een zwart pietje in zijn kerstboom hangt, en haalt per ongeluk anderhalf miljoen op.

- Noord-Korea doet een geslaagde atoomproef, president Duterte van de Filipijnen vermoordt zijn 200 duizendste drugsverslaafde, Vladimir Poetin stuurt groepen vrijwilligers richting de Baltische staten en Georgië om 'de orde te herstellen' en Donald Trump laat zichzelf bijzetten op Mount Rushmore.

- Nog voor het winterfeestreces presenteert premier Zijlstra zijn minderheidskabinet aan het Nederlandse volk.

- Dirk Kuijt prijst het hondstrouwe legioen.

Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen schrijven wekelijks een column in Vonk maar buigen zich deze week over het nieuwe jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden