COLUMNBert Wagendorp

Het wordt een Balkoningsdag om nooit te vergeten

null Beeld
Bert Wagendorp

Onze koning wordt maandag ook alweer 53, al zou je dat niet zeggen want hij heeft iets eeuwig-28’s over zich, en dat zal ook wel zo blijven. Als zijn dochter het straks overneemt en ze staan samen op het balkon van het paleis op de Dam, denken ze in het buitenland dat zij de vertrekkende koningin is en hij de nieuwe koning. Hij komt altijd op me over als een oprecht man, die er ook weinig aan kan doen dat hij geen piloot mocht worden en die er nu maar het beste van probeert te maken. Zijn taak is verbinden, en dat is wat hij doet.

Zonder koning geen Koningsdag, altijd weer een jaarlijks hoogtepunt. Maar die gaat dus niet door, om redenen die ik hier verder zal negeren. Hij gaat althans niet door zoals andere jaren, met het bezoek van de koninklijke familie aan een stad, een Vrijmarkt (het eigenlijke motief voor Koningsdag), en ook niet met luisteren naar optredens of flink doorzuipen op een terras. In plaats daarvan heeft de Oranjebond een alternatief programma bedacht. Onder het vindingrijke motto ‘Oranje boven. Oranje binnen!’ wordt het een ‘Woningsdag’ en voor wie daarover beschikt een ‘Balkoningsdag’.

Ik loop het programma even met je door, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

06.19 uur. Het roodwitblauw kan worden gehesen (bij voorkeur met oranje wimpel). Het vlagvertoon is ditmaal niet alleen voor de koning, maar ook ‘voor elkaar’. Hierna kun je gaan ontbijten, liefst met een glaasje jus en oranjekoek. Houd afstand.

9.45 uur. Door het gehele land barst klokgelui los. Geen paniek, niks aan de hand, dit hoort erbij. Hebben ze in jouw dorp of stad een carrillon, dan zal de beiaardier hierop een liedje spelen, mogelijk het Wilhelmus. In elk geval niet In naam van Oranje doe open de poort, want die moet juist gesloten blijven. Het gebeier is niet alleen voor de koning, maar andermaal voor ons allemaal, ‘als teken van verbinding, verdriet en vreugde’.

10.00 uur. De Nationale Aubade. Het Concertgebouworkest speelt het Wilhelmus via zoom. Op de site van het orkest zijn alle partituren te downloaden, dus haak gezellig in met je blokfluit. Ontsmet na afloop de blokfluit. Geen instrument? Zing mee ‘vanuit deuropeningen en vanaf balkons’. De politie zal geen koorvorming tolereren. Zet een foto van je bijdrage op de socials, #Wilhelmus2020. De koning kijkt mee!

10.15 uur. Dankwoord van de jarige job.

10.30 – 13.00 uur. Tijd voor de digitale kleedjesmarkt ‘de Vrijmarktplaats’. Pas op voor digitale zakkenrollers.

13.00 uur. Aanvang van het live event ‘Balkoningsdag’ op Facebook, met Nederlands grootste artiesten via livestream, onder meer Feest DJ Ruud, The Him, Steven Pieters en andere grote artiesten. Even een paar regels waar we ons aan houden: ‘1. Blijf THUIS en nodig geen mensen uit; 2. Ga dus ook niet bij anderen op bezoek.’

15.00 uur. Begin ‘Saamhorigheidsconcerten’ voor bewoners van verzorgingstehuizen, ‘conform richtlijnen RIVM’. Dus blijf op het balkon en klim niet naar beneden als Ali B. opeens op het gazon staat te rappen.

16.00 uur. Nationale Toost. ‘De Nationale Toost wordt in heel Nederland tegelijkertijd uitgebracht door iedereen – op de gezondheid van iedereen.’ ‘Natúúrlijk doen we mee! Iederéén doet mee. Piet Paulusma doet mee!’ Niet op straat gaan staan zwaaien met je fles champagne of proberen de buurman op de mond te kussen.

16.30 uur. Einde Coroningsdag. Stay safe!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden