OpinieBrieven

Het wordt de hoogste tijd dat de politiek Staatsbosbeheer vervangt door Staatsnatuurbeheer

De lezersbrieven van dinsdag 12 februari 2019. 

Boomkap in het Amerongse Bos.Beeld Marcel Van Den Bergh

Terecht maakt oud-directeur van Staatsbosbeheer Van Beusekom zich zorgen over de boskap op de Utrechtse Heuvelrug. Kaalgeslagen oppervlakten van twee hectares zijn daar al normaal (Ten eerste, 11 februari). Op de Sallandse Heuvelrug vaart Staatsbosbeheer onder de vlag van Natura2000 en het Programma Aanpak Stikstof om niet minder dan honderden hectaren bos te kappen en om te vormen naar heide.

Hier gelden dan weer andere smoezen (‘Er is goed over nagedacht’) en ondertussen verdient Staatsbosbeheer aardig bij met de verkoop van het gekapte hout. Naar buiten toe claimt men te werken aan versterking van de biodiversiteit.

Dit dweilen is gedoemd te mislukken zolang de stikstofkraan niet wordt dichtgedraaid, de grond daardoor zuur blijft, ­insecten verdwijnen en de bio­diversiteit afneemt. Daar helpt boskap niet tegen. Het wordt de hoogste tijd dat de politiek Staatsbosbeheer vervangt door Staatsnatuurbeheer.

Coen van Dongen, Haarle

Klimatisme

Nu we haast een bingokaart kunnen vullen met als thema ‘klimaat’ en alle verschillende deelnemers binnen het debat (klimaatspijbelaar, klimaatontkenner, klimaatscepticus, klimaatgoeroe, klimaatwetenschapper, klimaatdiscipel, klimaatknurft, enzovoorts.), zie ik door de bomen het bos niet meer. Daarom wil ik graag een nieuwe denkstroming introduceren: klimatisme.

Klimatisme is de overtuiging dat het van uiterst belang is om vrijwel alle menselijke handelingen te richten op duurzame en natuurlijke bronnen van energie of op een dergelijke wijze om te gaan met alreeds gewonnen energie. Zo wordt het debat weer een stuk overzichtelijker: klimatisten tegenover anti-klimatisten, en dan mogen de vertegenwoordigers zelf de nuances aanbrengen. Opdat er wat boompjes verdwijnen en het bos weer zichtbaarder wordt!

Henrik Laban (20), Utrecht

Helder antwoord s.v.p.

In het uitstekende artikel over klimaat sceptici (Sir Edmund, 9 februari) wordt onder andere gewezen op het feit dat de aarde in de historie vele malen eerder is opgewarmd. Door andere instraling van de zon, vulkanische activiteit enzovoorts..

Wat echter, voor mij althans, zo onduidelijk blijft, is hoe de temperatuur dan ná zo’n warme episode weer naar benéden gaat. Zou iemand daar eens een helder antwoord op kunnen geven?

Erwin Noorman, Meppel

Sorry, ik ben geen gluteneter

Glutenvrij eten is inmiddels een modeverschijnsel geworden om ‘woest van te worden’ (Teun van der Keuken, (Economie, 11 februari). Waar ik eerst een eenling was, heb ik er tegenwoordig net als adoptiekinderen in Spoorloos een complete familie bij. In de praktijk betekent het dat ik nu ook nog duidelijk moet maken dat ik met mijn coeliakie geen hobbyeter ben, maar echt een probleem hebt, met alle gevolgen van dien. Met name buiten de deur eten is een parcours met vele hindernissen. Waar het ene restaurant ruimschoots voldoet aan Europese regelgeving (die is er, maar wie ziet er toe op de naleving?) door een kaart te hanteren waarop te lezen valt welke producten voor mij haalbaar zijn, moet ik bij andere eetgelegenheden als de plaatselijke dorpsgek achter de ober aanrennen om de benodigde inlichtingen los te peuteren. Dus wat is dat voor sausje, kan ik die soep ook hebben enzovoorts. ‘Moet ik even aan de keuken vragen’, is meestal het antwoord. Waarna je, als iedereen om je heen begint te eten, lijdzaam het antwoord zit af te wachten terwijl onder je neus het eten ligt te verpieteren. Patiënt ben je en dat zul je weten ook, nietwaar?

Koos Tiemersma, Drachten

Boze Mounir Samuel

Mounir Samuel is ‘boos op reformatorisch en katholiek Nederland omdat door hen zo veel mensen uit de armen van God zijn gedreven’ (De zin van het Leven, 11 februari). Hij voelt zich wel thuis bij de religie waar de gelovigen Allahu akbar (God u bent groot) durven zeggen als ze een gebroken hart hebben of hun baan kwijt zijn.

Heeft Samuel zich wel eens afgevraagd hoeveel mensen door moslimfundamentalisten uit de armen van God zijn gedreven toen ze Allahu akbar riepen voordat ze in Parijs en andere steden terroristische aanslagen pleegden?

Een duidelijker geval van ‘pot verwijt de ketel’ of ‘splinter en balk’ heb ik lang niet gelezen.

Rudy Schreijnders, Maarssen

Wat een minachting

Als je ergens in Nederland pedagogisch en didactisch gezien slechte docenten tegenkomt is het wel aan de universiteit.

De gedachte dat iemand die op universitair niveau gedoceerd heeft dat ook wel op een middelbare school kan, zoals  Thijs van Raa meent in zijn brief van 9 december, toont vooral minachting voor het vak van leraar.

Laten we blij zijn dat het Nederlandse systeem van onderwijsbevoegdheden, samen met de middelbare scholen die zich eraan houden, de leerling tegen dit soort arrogantie beschermt.

Evert van Scherpenzeel, Bunnik

(filosofieleraar)

Een hele goede morgen!

Als er in de leiding van het CDA niemand is die niet weet dat dit fout Nederlands is, dan is het met die partij heel slecht gesteld.

E.F. Felix, Amstelveen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden