ColumnBert Wagendorp

Het worden interessante jaren tot 2030, veel meer valt er niet over te zeggen

null Beeld

Ik spreek bij jaarwisselingen nooit hoge verwachtingen uit – niet eens lage. Verwachtingen lijken te veel op voorspellingen en daarmee heb ik erg slechte ervaringen. Het lijkt erop dat voorspellingen, wanneer ze eenmaal zijn uitgesproken, er een duivels genoegen in scheppen niet uit te komen. Waarom dit zo is, weet ik niet. Je zou van dit gegeven gebruik kunnen maken door een verwachtingsvolle voorspelling uit te spreken waarvan je stiekem hoopt dat zij in godsnaam níét zal uitkomen, zodat je jezelf tegen het onheil hebt gewapend – zul je net zien dat ze uitgerekend deze keer wel in vervulling gaat.

Dus aan toekomstbeschouwingen voor een decenniumwisseling waag ik me al helemaal niet. Ik weet niet wat mij de komende jaren te wachten staat. Er is maar één zekerheid: dat ik aan het eind ervan tien jaar ouder zal zijn, mits de hakbijl van de klok, wat ik niet hoop, niet voortijdig heeft toegeslagen. Een troost is dat de mensen die je het meest nabij staan, met je meereizen in de tijd.

De overgang naar een nieuw tienjaarlijkse cyclus verontrust mij niet: er begint elke seconde een nieuw decennium, niet alleen om 24.00 uur op 31 december 2019, en ik breek me niet elke seconde het hoofd over wat de volgende – en de ruim 315 miljoen seconden die in die periode voorbij zullen tikken – voor mij, mijn geliefden en vrienden en de wereld in petto hebben.

Het is onverstandig je humeur te laten bepalen door iets arbitrairs als de kalender. De Amerikaanse schrijver Norman Mailer belandde vanwege zijn zestigste verjaardag in een diepe depressie. ‘De daaropvolgende tien jaar zouden de beste van zijn leven worden’, schrijft zijn biograaf. De uitvinder van de kalender heeft ons een hoop ellende en treurigheid om niets bezorgd; had de tijd hem niet allang verzwolgen, dan zou hij alsnog moeten worden opgehangen aan een kerkklok.

Had The Times in december 1909 aan haar columnisten gevraagd wat ze zoal verwachtten van het komende decennium (een onmogelijkheid, want de ‘columnist’ zoals wij die kennen dateert uit de jaren twintig van de vorige eeuw) dan was het vooruitgangsoptimisme niet van de lucht geweest. Niettemin zouden veel van de lezers het decennium niet overleven: afgeslacht aan het front of genekt door de Spaanse griep.

Het worden interessante jaren tot 2030, veel meer valt er niet over te zeggen. Dat komt niet door de decenniumwisseling, maar doordat het interessante tijden zijn en die zullen zich voortzetten. ‘Interessant’ is een vreemd woord, het lijkt op een kwalificatie maar dat is het niet – anders dan dat het in elk geval niet saai is. De jaren tien waren in veel opzichten interessant en de jaren twintig zullen nog interessanter zijn, omdat we op veel terreinen met oplossingen moeten komen voor nijpende problemen – altijd een aanjager voor ontwikkelingen die op zijn minst interessant zijn te noemen en die garant staan voor verandering.

Ergens in het duistere woud der verwachtingen verschuilt zich altijd hoop, het kogelwerend vest tegen desillusies. Natuurlijk hoop ik voor de komende tien jaar op dingen, zoals ik elke dag opsta met hoop voor de komende dag. Als er geen hoop meer is, kun je beter blijven liggen. Maar hoop heeft als groot nadeel dat hij regelmatig de grond in wordt geboord. De voorspelling dat dat ook de komende jaren weer zal gebeuren zal niet ver bezijden de waarheid zijn, durf ik hier wel te voorspellen.

Niettemin kunnen we niet zonder, hoop zorgt behalve voor teleurstellingen ook voor kracht, creativiteit en optimisme, en die zullen we de komende jaren nodig hebben.

Ik verwacht niet dat we voor 2030 het aardse paradijs zullen bereiken, en evenmin denk ik dat we de apocalyps gaan beleven. Veel specifieker kan ik helaas niet worden.

Laat maar komen, die jaren twintig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden