COLUMNLoes Reijmer

Het woord ‘liefde’ valt vaak bij de wantrouwenden, maar eigenlijk gaat het er maar weinig over

null Beeld
Beeld
Loes Reijmer

Je kunt als 41-jarige vrouw omringd door hooligans tegen een peloton ME’ers staan schreeuwen en alsnog nationale bekendheid verwerven als ‘het bloemenmeisje’, zo bleek deze week. Wij vrouwtjes genieten immers het voorrecht zo nu en dan heerlijk geïnfantiliseerd te worden.

Wendy Kroeze heet ze, een psycholoog uit Nijmegen die zondag in de trein naar Den Haag stapte om zich aan te sluiten bij het protest van de actiegroep Viruswaanzin. De foto’s die in kranten en op sociale media werden gepubliceerd kunnen direct worden uitverkozen tot beeld van het jaar, omdat ze de absurditeit van 2020 zo goed vatten.

Allereerst natuurlijk vanwege de twee witte mondkapjes die ze als een soort beha om haar borsten heeft gebonden, zoals Ariel de kleine zeemeermin dat in 1989 al met schelpen deed. Ook ik voel weerzin als ik in de trein stap met een katoenen lapje voor de mond, dus het is louterend om te weten dat er nog zoveel meer mee kan.

Echt veelzeggend zijn de foto’s om een andere reden. Kroeze ging naar het protest met bloemen en versierde er een gepantserd politiebusje mee. ‘Liefde overwint alles’, stond op een protestbord dat ze op de voorruit plaatste, op een ander kartonnetje stond iets over liefde en vrijheid. In Trouw deed ze deze week haar verhaal en benadrukte nogmaals dat ze strijdt voor ‘liefde en verbinding’. Desalniettemin vertelde ze in één adem door dat ze denkt dat corona ‘een hoax’ is.

Koortsachtig wantrouwen heeft in 2020 een nieuwe jas aangetrokken. Of een yogalegging van biologische bamboe om preciezer te zijn, want de taal waarin de boodschap wordt verpakt is die van de wellness- en mindfulnessindustrie. Je ziet het ook bij Willem Engel, de voorman van Viruswaanzin over wie verslaggever Haro Kraak deze week een interessant profiel schreef. ‘Geduld en liefde’ is het motto van de Rotterdamse dansleraar, en dus zegt hij dingen als ‘de media dienen echt met geduld en liefde constant gewantrouwd te worden’.

Diezelfde Engel beweerde deze week in de rechtbank dat in Nederland slechts 88 mensen zijn overleden aan covid-19, en dat er zo veel uitbraken in slachthuizen zijn doordat de koeien zijn geïnjecteerd met een coronavaccin en zo de werknemers besmetten. Allemaal gebracht met geduld en liefde, uiteraard.

Let Love Rule heet de podcast van een mindfulnesscoach die beweert dat corona uit de koker komt van Bill Gates. Ook gelooft ze dat de elite een wereldwijd pedofielennetwerk runt en satanische rituelen uitvoert op kinderen. De podcast gaat over ‘mind control’ en manipulatie, allemaal onder de noemer ‘let love rule’, dus.

Robbie Williams, de zanger die mijn generatie met Angels voorzag van een soundtrack bij de eerste zoen, sprak deze week in een interview op YouTube over compassie en empathie, om zich vervolgens aan de wereld te tonen als aanhanger van schadelijke complottheorieën als Pizzagate, het idee dat de mensen rondom Hillary Clinton er een pedofielennetwerk op nahouden.

Het woord ‘liefde’ valt vaak in deze kringen, maar eigenlijk gaat het er maar weinig over. Des te meer ruimte is er voor wantrouwige waanzin, een wereldbeeld dat tot in de kleinste details in negativiteit is gestold. Die boodschap is natuurlijk behapbaarder als ze met de mantel der liefde wordt bedekt. Zelf leid ik onaardig gesmoes over vriendinnen ook altijd in met ‘ik hou echt van haar, maar...’

Dus blijft het opletten in deze tijd van wereldwijde onzekerheid en onrust. Sommige lieden staan klaar om ons stevig aan de borst te drukken, terwijl ze stiekem maar weinig liefde te vergeven hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden