Het Wilhelmus verplichten? 'Stop deze flauwekul'

Het kabinet-in-spe wil het Wilhelmus tot verplichte kost maken. Lezers vinden dit een onzinnig en onzalig plan. Hieronder de scherpste lezersbrieven.

Scholieren van het Ichtus College in Veenendaal zingen op het plein het Wilhelmus. De school experimenteert of het volkslied een gezamenlijk ritueel kan worden.Beeld anp

Laat scholen vrij

Waar halen de christelijke partijen het lef vandaan om het Wilhelmus op scholen verplicht te stellen als reguliere lesstof. Waren het niet (de politieke voorlopers van) deze groeperingen die zonodig al in de 19e eeuw meenden te moeten opkomen voor het (eigen) bijzonder onderwijs, opdat hun kindertjes niet zouden worden blootgesteld aan het destijds door calvinisten en roomskatholieken zo verfoeide openbaar (zg.staats-)onderwijs.
Laat deze politici het nationale volkslied maar invoeren op hun eigen christelijke bestuursscholen. Ach de VVD vindt het al best en D66 wordt daarbij in deze tandenknarsend (?) op een zijspoor gemanoevreerd. Ik vrees dat Thorbecke als grondlegger van het liberalisme zich in zijn graf zou omdraaien als hij weet zou hebben van die weinig principiële beslissing van zijn 21e eeuwse broeders. Laat de vrijheid van het behandelen van lesstof over aan scholen en docenten.
Henk Prins, Borne

Met geen woord

In het artikel over het Wilhelmus ('Goed plan, Wilhelmus als verplichte kost?) verzekeren verschillende docenten geschiedenis dat verplichten niet nodig is omdat ze het natúúrlijk al behandelen in hun lessen. Als recent afgestudeerd historica met 15 jaar geschiedenisonderwijs achter de rug (basisschool, middelbare school, universiteit) kan ik tevreden vaststellen dat nooit één docent maar met een woord heeft gerept over het Wilhelmus. Laat staan dat ik verplicht werd het te zingen. Wat wel uitgebreid aan bod kwam? De nationale identiteit als sociale constructie en de natie als imagined community (verbeelde gemeenschap). De verre en helaas een stuk recentere geschiedenis laat zien dat doorgeslagen nationalisme bijzonder nare gevolgen kan hebben. Open hierover een dialoog met je leerlingen. En laat ze in godsnaam zelf bepalen welke liedjes ze uit hun hoofd willen leren.
Laura de Adelhart Toorop, Amsterdam
Stunt

Wat een stunt! De Speld lekt nepnieuws naar het AD. Andere media, waaronder de Volkskrant nemen het bericht over en heel Nederland denkt even dat Wilhelmus-les verplicht wordt op school. Stel je voor dat een toekomstige regering daadwerkelijk op het idee zou komen. Dan zouden we nu een debat moeten voeren over de vrijheid van onderwijs, promotie van God en koningshuis, bevoogding en staatspedagogiek. Gelukkig hebben we politieke leiders die vrijheid en democratie hoog in het vaandel hebben staan. Toch? Mark, Sijbrand, Aexander en Gert-Jan?
Jhoy Dassen, Meerssen

Hoezo verplicht

Om de Nederlandse cultuur en maatschappelijke samenhangen te bevorderen willen het CDA en andere geloofsgenoten in de politiek, de kennis van het Wilhelmus verplicht maken op onze scholen. Hoezo? Het Wilhelmus gaat over een prins van Duitschen bloed die de koning van Spanje altijd heeft geëerd. Ons hele koningshuis bestaat al sinds zijn bestaan al eeuwen lang uit voornamelijk import Duitsers. Dus hoezo Nederlandse nationaliteit. Over de grondwet staat er in al die twaalf coupletten (in welk land kent het volkslied twaalf coupletten en moeten die kinderen die allemaal leren kennen) geen enkel woord.
Beperk het (best mooie) eerste couplet tot voetbal en andere sport, prinjesdag, de dodenherdenking. Maar om scholieren te verplichten het Wilhelmus te leren roept associaties op met Noord-Korea en vergelijkbare regimes. Is dat wat Buma cum suis onder onderwijsvernieuwing verstaan? Het is maar waar je prioriteiten liggen.
Peter Ruijtenbeek, Den HaagKen uw geschiedenis

Ken uw geschiedenis. de eerste regel van ons volkslied: Wilhelmus van Nassouwe, ben ik van Duitse bloed. Feitelijkheden uit het leven van deze Wilhelmus waren o.a. de plundering en burgermoord in Roermond in 1572, de brandstichting en burgermoord in de Meijerij van 's Hertogenbosch en de wijze waarop hij zich ontdaan heeft van zijn tweede vrouw Anna van Saksen. Deze feiten worden ten behoeve van de betekenis van Willem van Oranje voor de Nederlandse geschiedenis tot op heden vaak veronachtzaamd,verzwegen of zelfs goedgepraat.
A.M. van Kortenhof-van Druenen, 's Hertogenbosch

Mijn schild ende betrouwen/zijt Gij, o God mijn Heer/op U zo wil ik bouwen/Verlaat mij nimmermeer/Dat ik doch vroom mag blijven/uw dienaar t'aller stond Een overheid die het verplicht stelt aan scholieren, ook die in het openbaar onderwijs, deze zinnen uit het hoofd te leren of te zingen als deel van de Nederlandse identiteit, neemt de scheiding tussen kerk en staat wel heel weinig serieus.
Eric de Kluis, IJsselstein

Ik zing het volkslied nooit mee, want het is geen volkslied. Het is de verheerlijking van één persoon. Niets over Nederland. Ik ben van Duitse bloed. De koning van Hispanje heb ik altijd geëerd. Frankrijk heeft een volkslied. Andere landen ook. Alleen Nederland heeft geen volkslied. Wij hebben genoeg Nederlandse liedjes die een volkslied kunnen zijn. Stop met deze flauwekul.
Bert de Bruin, Nieuwe Pekela

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden