BrievenDit schrijven onze lezers

Het ware gezicht van de Nederlander komt door corona bovendrijven

De lezersbrieven van woensdag 12 augustus.

Een reiziger maakt gebruik van een desinfectiezuil op het station van Breda.  Beeld ANP
Een reiziger maakt gebruik van een desinfectiezuil op het station van Breda.Beeld ANP

Brief van de dag

Nederlanders vallen op door hun gebrekkige neiging zich aan gezamenlijk (via politiek en beleid) afgesproken regels te houden. Elke dag kunnen we dit constateren. Alleen al als je naar fietsers kijkt die zich, natuurlijk hebben ze haast, van alle rijbanen in elke gewenste richting bedienen. Spreek je ze erop aan dan kun je een portie gekrenkte trots tegemoet zien. Grote rampen zoals die met vuurwerk in Enschede en de cafébrand in ­ Volendam gaan in de kern ook maar over een kwestie: je niet aan de regels houden.

Wij vinden onszelf en ons eigen leven erg belangrijk en verwachten dat anderen hiermee rekening houden. De narcistische trekken zijn gedurende de laatste veertig jaar meetbaar toegenomen in ons land en leiden ertoe dat mensen de buitenwereld heel sterk vanuit hun eigen optimistische zelfbeleving waarnemen. Deze attitude is strijdig met de ander voor laten gaan. In het spraakgebruik van de laatste twee generaties klinkt het ook steeds zo: ‘Ik en Henk’, ‘Ik en Greetje’. Het jezelf onderschikken, minder belangrijk maken, meer acceptatie van wat je overkomt dan protest ertegen zijn psychologische kwaliteiten die uitgestorven lijken in ons land.

Behalve de moeite met opgelegde, verstandige regels, getuigen we met zijn allen ook van een ernstig tekort aan frustratietolerantie. Langdurig tegenslag verdragen is voor de naoorlogse generaties toenemend een probleem geworden.

De training in uitstel van ­behoeftebevrediging is in de opvoeding van de laatste decennia praktisch uitgeroeid geraakt. Hiermee zijn we feitelijk kwetsbare mensen geworden, snel reagerend op wat we voelen: onze impulsen winnen het van reflectie.

Indien het RIVM en onze politici elementaire psychologische kennis van onze landgenoten hadden gehad, zouden ze geen negatieve en ambivalente houding ten opzichte van mondkapjes hebben ingenomen, maar hadden ze begrepen dat in het dragen ervan in de openbare ruimte een belangrijk gedragseffect huist: je blijft hiermee aan het virus herinnerd worden, je blijft alerter en hierdoor verslappen de andere maatregelen ook niet onmiddellijk.

De controle erop is veel haalbaarder dan die op de anderhalvemetermaatregel. Na het nutteloze en schadelijke gekissebis over de wetenschappelijke effectiviteit hebben ze hun kansen op een serieuze naleving ook verspeeld.

Jan Derksen, klinisch psycholoog, Nijmegen

Privacy

Heeft u een bonuskaart? Heeft u andere klanten- of loyaliteitskaarten? Betaalt u met uw bankpas? Staat uw wifi altijd aan? Is locatievoorzieningen op uw telefoon ingesteld? Gebruikt u Google Maps? Heeft u een Tesla? Maakt u reserveringen online (voor wat dan ook)? Deelt u wel eens iets op sociale media? Bevindt u zich in publieke ruimtes zowel binnen als buiten?

Waarschijnlijk is uw antwoord op minimaal één vraag ‘ja’. Waarom dan moeilijk doen als u in de horeca wordt gevraagd uw naam en mobiele nummer achter te laten, zodat ze u kunnen bellen als er een besmetting is geweest? We kunnen wel alles onder het mom van privacy en vrijheid ter discussie stellen, maar dat is een ­illusie.

Gabriela van Gemert, Maastricht

15 augustus

Op 15 augustus is het 75 jaar geleden dat Japan capituleerde en er zicht kwam op een einde aan internering van 140 duizend Nederlanders in het toenmalige Nederlands-Indië, Birma en Japan. 15 augustus is, voor hen die deze internering en krijgsgevangenschap en dwangarbeid hebben meegemaakt en voor hun nazaten, wat 4 en 5 mei is voor de Hollanders.

Het lijkt mij ondenkbaar dat er op 4 of 5 mei in Nederland een inzamelingsactie wordt gehouden, zoals dat nu zaterdag a.s. gebeurt voor Libanon. Dat wordt netjes ervoor of erna gepland.

Jammer dat er ook nu weer in dit geval zo kwetsend met deze groep oorlogsslachtoffers wordt omgesprongen, waarbij alles wat in Nederland zelf toen gebeurde met de grootst mogelijke vorm van piëteit wordt omgesprongen.

Wouter Deelen, Leiderdorp

Watertekort

In februari van dit jaar begon het te regenen en tot ver in maart kwam het met bakken uit de hemel. De ­waterschappen wisten niet hoe snel ze deze zondvloed het land uit moesten krijgen. Gemalen draaiden op volle kracht. Honderden miljoenen kuubs prima zoet water werden de zee in gepompt. Dit met geen ander doel dan om het mogelijk te maken dat de boeren begin april met hun loodzware tractoren en machines de velden in konden trekken om daar mest te dumpen.

Begin april was het begin van een droge periode en al half mei kwamen er sproeiverboden en werd opgeroepen spaarzaam te zijn met water. Gelukkig begon het eind mei te regenen en waren de watertekorten weer, voor even voorbij. Inmiddels zuchten we voor de tweede keer onder droogte en waterbedrijf Vitens luidt de noodklok.

Kan het ook anders? In vrijwel heel Nederland is het veel droger dan normaal. Met uitzondering dan van de duingebieden langs de kust. Daar is de situatie normaal. Regent het daar soms harder of vaker? Niet dus. In de duinen gaat men zuinig om met het grondwater. Niks geen afvoer naar zee in de winter. En om watertekorten te voorkomen, wordt het grondwater aangevuld via infiltratie met voorgezuiverd rivierwater.

De watertekorten in Nederland zijn best op te lossen. Neem een voorbeeld aan wat er in de duinen ­gebeurt.

Theo Bakker, hydroloog, Heiloo

Censuur

Facebook heeft mij op een idee gebracht met zijn selectief schrappen en weghalen van bepaalde berichten van gebruikers. Ik zelf krijg vijf kranten per dag en geef die later door aan flatbewoners. Vanaf nu pak ik de schaar ter hand en knip die columns en berichten eruit waarvan ik vind dat die de lezers op het verkeerde been zullen zetten of manipulatief zijn. Alles voor een betere wereld.

R. Hamers, Heerlen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden