Opinie Commentaar

Het vonnis van het hof herinnert eraan dat Nederland zal moeten doorpakken met klimaatplannen

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) reageert op de uitspraak in het hoger beroep in de Urgenda-zaak. Beeld ANP

Het vonnis van het Haagse hof herinnert de staat eraan ernst te maken met zijn klimaatplannen.

Ook in hoger beroep heeft de rechter de staat opgedragen ervoor te zorgen dat Nederland in 2020 aanzienlijk minder broeikasgassen zal uitstoten. De actiegroep Urgenda behaalde daarmee andermaal een klinkende triomf.

De staat verweerde zich onder meer met het argument dat de rechter niet op de stoel van de politiek moet gaan zitten. De huiver voor politieke rechtspraak is terecht. Politieke kwesties moeten in de Kamer worden beslecht, door gekozen volksvertegenwoordigers en niet in het Paleis van Justitie door niet gekozen rechters. Het vertrouwen in de rechtspraak, dat in Nederland groot is, zal geschaad worden als burgers het idee krijgen dat rechters politiek bedrijven.

Alleen: het vonnis in de zaak vanUrgenda tegen de staat is geen politiek vonnis. Het is niet uitgesproken door ‘groene’ rechters die de wensen van een actiegroep honoreren. Het hof in Den Haag zegt slechts tegen de staat: kom de afspraken na die u keer op keer in internationaal verband hebt gemaakt. De reductie van broeikasgassen is niet beloofd door rechters of actiegroepen, maar door opeenvolgende kabinetten, geformeerd na democratische verkiezingen. Het waren ook gekozen politici die telkens hebben gezegd dat de verandering van het klimaat een existentiële bedreiging voor de mensheid is. Toch heeft Nederland, ondanks al die vrome woorden, de uitstoot van broeikasgassen minder gereduceerd dan vergelijkbare Europese landen. Kortom: de rechter confronteert de politiek met haar hypocrisie.

Overigens is de praktische betekenis van het vonnis beperkt. De staat krijgt geen boete of dwangsom als hij er in 2020 niet in geslaagd zal zijn de uitstoot van broeikasgassen met 25 procent te verlagen. Gezien de korte tijd die nog rest, zal het ook moeilijk zijn die 25 procent te halen.

Tegenover het principiële gelijk van het hof staat een weerbarstige politieke realiteit. De klimaatplannen van het huidige kabinet zijn voorzichtig, omdat het geen maatschappelijk draagvlak wil verspelen.Die voorzichtige inzet is begrijpelijk. Maar het vonnis van het hof herinnert eraan dat Nederland uiteindelijk wel zal moeten doorpakken. Wie zegt het klimaat als een existentieel probleem te zien, zal er ook naar moeten handelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden