Het Volk voelt zich niet serieus genomen, ie-aa ie-aa, oh

'Jacques Monasch begint een eigen politieke partij. Marianne Thieme over tien jaar Partij voor de Dieren met lijstduwers Jan Rot, Annemarie Postma en Ewald Engelen. En AD-journalist Wierd Duk wilde graag in contact komen met PVV-sympathisanten, en deed een oproep. Vier van hen zijn hier. We gaan beginnen!'

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen
De tafel van Jeroen Pauw op maandag 28 november. Beeld
De tafel van Jeroen Pauw op maandag 28 november.Beeld

Het was een goedgevulde Pauw-uitzending maandag en huisvriend Jacques mocht aftrappen. Jacques had zijn surplus aan zelfvertrouwen rijkelijk verdeeld over zijn zojuist opgerichte partij en zette in op twintig à dertig zetels. Dat leek Jeroen veel, maar Jacques zei dat partijen vroeger nog veel groter waren. Jeroen had de twaalf 'speerpunten' van de partij bekeken en vroeg zich een paar keer af of Nieuwe Wegen zich wel onderscheidt van de bestaande wegen. Daar dacht Jacques heel anders over, want hij had 'een verhaal dat bindend was op de grote thema's van dit moment'. Marianne Thieme mengde zich in de discussie, en zo zaten we zonder dat we het wisten bij het volgende onderwerp.

Dat ontaardde vrij snel in een aanval op de mainstream media, want die pikten er altijd maar een dingetje uit. Kom op zeg. Alsof de dierenpartij alleen over dierentuinen gaat. Ewald vond dat Jeroen dat net ook een beetje bij Jacques had gedaan. Jeroen vond van niet, maar de andere mevrouw aan tafel vond van wel. 'Ook het feit dat men verrast was door de Brexit...' - nu ging het over de Brexit - lag volgens Thieme aan de berichtgeving in de media. Dat vond Jeroen ordinair en plat, 'de' media. 'Maar daar is toch gewoon een debat over gaande? Over de media?'

Kijk, daar hadden we journalist Wierd Duk, die zich er vanaf de zijkant tegenaan begon te bemoeien. 'Kom op, Jeroen', zuchtte Ewald. Jacques merkte op dat ze dat bij politici ook altijd doen, dat ze dan zeggen van 'jullie van de politiek', maar dat kwam vooral door de media. De andere mevrouw vond het ook niks, de media. Want Stephen Hawking had het einde van de wereld voorspeld, en daar hoorde je nooit iets over.

Mainstream Jeroen werd nu een beetje pissig, want ze hadden het er heel vaak over, en de andere mevrouw zei 'en dat is ook heel goed' en toen ging Jan Rot aan tafel Old Macdonald Had a Farm zingen. Maar dan over een bioboerderij, ie-aa, ie-aa, oh. En niemand aan tafel wist waar-ie moest kijken, ie-aa, ie-aa, oh. En het hield niet op en het ging maar door, hier een couplet, daar een couplet, qua metrum liep het maar net-net.

We mochten heel even op adem komen bij een filmpje over een jongen in Rusland die voor een metro langs sprong, en of dat dan echt was. Wat denk jij? En jij? Echt of niet echt? Jij zegt echt? Jeroen had het antwoord verder ook niet. Hij was gewoon benieuwd. En toen moesten Wierd & De PVV-stemmers nog komen.

De een kon wat beter gehoord worden dan de ander, maar gelukkig wist Wierd het moeilijke bozemans keurig te vertalen naar wat die beste mensen werkelijk bedoelden: Het Volk voelt zich niet serieus genomen en was het vertrouwen in De Politiek en De Media volledig kwijt. God mag weten hoe het zover heeft kunnen komen.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Ie-aa, ie-aa, oh.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden