'Het vliegermonument stond er al dertien jaar voordat Steve Netto geboren werd'

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 9 november.

'Steve Netto heeft niét het initiatief genomen voor het monument voor omgekomen vliegers.' Beeld
'Steve Netto heeft niét het initiatief genomen voor het monument voor omgekomen vliegers.'Beeld

Brief van de dag: vliegermonument was er al

In het verhaal over de overleden luchtmachtvlieger Steve Netto wordt vermeld dat Steve het initiatief had genomen voor een monument voor omgekomen vliegers. Alle credits voor Steve 'Catch' Netto, maar dit monument is ontworpen in 1923 ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de LVA (LuchtVaartAfdeling). Op 23 juni 1923 werd het monument onthuld door de toenmalige luitenant-generaal Forbes Wels. Dit is dus dertien jaar voor de geboorte van Steve Netto.

In de Tweede Wereldoorlog werd het monument zwaar beschadigd, maar het is volledig hersteld. Er werd een nieuwe adelaar geplaatst op de top van de naald. Het monument staat op het terrein van het Nationaal Militair Museum en wordt gebruikt als herdenkingsplaats in de meidagen en op 1 juli, zijnde de verjaardag van de Koninklijke Luchtmacht. Alle namen van omgekomen vliegers staan vermeld in een halfronde muur. Het monument is tijdens de openingstijden van het museum te bezoeken.

R.H. Pfeyffer, Driebergen

Liever kreng dan slachtoffer

Mag ik in de #MeToo-discussie even een politiek incorrect geluid laten horen? Het is goed (en de hoogste tijd) dat mannen (en mochten die er zijn: vrouwen) die hun machtspositie hebben misbruikt voor ongewenste intimiteiten, aan de kaak worden gesteld. Het is heel goed dat mannen zich gaan realiseren dat seksueel dominant gedrag als onaangenaam kan worden ervaren. Maar moeten we ook niet iets doen aan het weerbaarder maken van potentiële slachtoffers?

Want ook ik heb oneerbare voorstellen gehad of handen die ongevraagd te dichtbij kwamen, maar daar altijd zeer beslist en kattig op gereageerd. Die assertiviteit heeft me misschien de vriendschap van sommige mannen gekost (wie wil zulke vrienden?), maar bij anderen juist het tegendeel opgeleverd: doordat ik mijn grenzen zo duidelijk afbakende, hadden zij daar voortaan respect voor. Nee, ik pleit niet voor 'blaming the victim', maar wel voor het weerbaar maken van jonge mensen, vooral meisjes. Je hoeft niet altijd lief te zijn, maar mag bést van je afbijten, ook tegenover mensen die ouder zijn of hoger in rang.

Liever een kreng dan een slachtoffer!

Marlies Jansen, Oegstgeest

We pikken het niet meer

Wat betreft #MeToo: dat seksueel misbruik heel vaak voorkwam en voorkomt, en dat dat vaak te maken heeft met machtsongelijkheid, was natuurlijk allang algemeen bekend. Maar nu pikken we dat niet meer - en terecht!

Zullen we, nu we met z'n allen zo lekker ethisch bezig zijn, dan ook besluiten dat we het misbruik en de ongelijkheid in de financiële wereld, waarbij grote partijen zoals internationale bedrijven niet of nauwelijks belasting betalen, ook niet meer pikken?

Wilma Stroink, Haaksbergen

NRCafé

In de rubriek 'Het eeuwige leven' van 8 november memoreert u leven en loopbaan van krantenman Willem Pluygers. Daarin vermeldt u onder meer dat hij in 1936 een baan bij de NRC aan de Westblaak aanvaardde. Maar die straat is pas in de late jaren vijftig aangelegd. Wel hebben de redacties van NRC en AD er tot de verhuizing naar de Alexanderpolder hun kantoren gehad. Maar in 1936 was de NRC gevestigd aan de Witte de Withstraat in het statige pand waar nu het NRCafé gevestigd is.

Ben van den Enden, Rotterdam

Krijgersmentaliteit

Met een blik op de programmering van onze publieke omroep op NPO 3 van dinsdag 7 november, aanvangend met 'Verkracht of niet', vervolgens '40 dagen zonder seks' met aansluitend 'Mag ik je tieten zien?' begrijp ik volledig waar de 'krijgersmentaliteit' van Michiel Hemminga uit voortvloeit. Je zou er bijna zelf krijger van worden!

Lya Bristoll-Bakker, Broek in Waterland

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden