Het VK kan nu beter even niets doen

Boris Johnson zat er helemaal naast met zijn voorspelling dat een Brexit geen invloed zou hebben op de markten en het pond, constateert columnist Martin Wolf van de Financial Times.

null Beeld anp
Beeld anp

Boris Johnson is net zo slecht in voorspellen als Engeland is in voetballen. Ieder enigszins geïnformeerd persoon wist dat een stem voor Brexit de economie pijn zou doen. Het zou verbazingwekkend zijn als er geen recessie zou komen. Deze dwaasheid die we onszelf hebben aangedaan, zal miljoenen onschuldige mensen treffen.

Is het nog mogelijk om het hele proces te stoppen? Staatsrechtelijk wel. Zoals de Brexiteers terecht zeggen, is het Verenigd Koninkrijk een parlementaire en geen plebiscitaire democratie. Een referendum is slechts adviserend. Alleen het parlement kan Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon inroepen om de Europese Unie te verlaten.

Nadat de Conservatieve partij een nieuwe leider heeft gekozen, en misschien na verkiezingen, zou premier Johnson kunnen verklaren dat - gegeven de 'onverwachte' economische schade en het risico van het uiteenvallen van de EU - 'de omstandigheden zich niet in het voordeel van het VK hebben ontwikkeld'. Hij zou de hele Brexit kunnen afblazen of een nieuw referendum kunnen uitschrijven. Maar politiek gezien is deze optie te glibberig, zelfs voor de heer Johnson.

Brexiteers zullen onder ogen moeten zien wat ze het liefst ontkennen: het is niet mogelijk toegang te blijven houden tot de interne Europese markt en tegelijkertijd de grenzen te sluiten voor immigranten uit de EU.

Het zou bovendien idioot zijn uit de EU te gaan wanneer je in de interne markt wilt blijven en het vrije verkeer van personen wilt accepteren. Als het VK dat zou willen, moet het in de EU blijven, omdat het dan een stem blijft houden in de regels voor de interne markt die op het VK van toepassing zijn.

Wanneer het VK van na het referendum controle van de immigratiestroom onvermijdelijk acht, zal het VK zijn toegang tot de gemeenschappelijke markt verliezen.

Op dit moment is het het beste om niets te doen. Het VK moet uitvinden wat het eigenlijk wil. En de EU moet zich afvragen of het vrije verkeer van personen niet toch aan banden gelegd kan worden. Niet haasten is voor beide zijden beter.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden