ColumnBert Wagendorp

Het virus staat neutraal tegenover ras, bankrekening, seksuele geaardheid, gender én macht

null Beeld
Bert Wagendorp

Het coronavirus is een ellendeling, maar één ding moet je het nageven: het discrimineert niet en staat neutraal tegenover ras, bankrekening, seksuele geaardheid en gender – al staat dat laatste niet vast, de meeste slachtoffers zijn mannelijk. Ook machtspositie speelt geen rol, met premier Boris Johnson schakelde het virus maandag de aanvoerder van de Britse anti-coronatroepen uit.

De besmetting van Johnson en diens opname op de ic schokten de wereld, alsof het virus hiermee een nieuwe grens had overschreden. Het voelde alsof er op het slagveld een generaal van zijn paard was geschoten. Terwijl Johnson er bijna om had gevraagd besmet te raken. Toen dat al ernstig werd afgeraden, stond hij nog vrolijk coronapatiënten de hand te schudden, vermoedelijk om nog meer op zijn held Churchill te lijken. Die deed tijdens de Blitz ook alsof hij immuun was voor de Duitse bommen.

Boris’ Russische collega Vladimir Poetin pakte het anders aan. Gehuld in een soort maanpak bezocht hij besmette Russen. Poetin beseft dat een leider ook een symbool is: alles mag vallen, maar hij niet. Mark Rutte moet gezond blijven, anders slaat de paniek toe.

Donald Trump daagt met zijn imbeciele getwitter het virus ook uit. Hij probeert zo van zichzelf een president in oorlogstijd te maken en een tweede termijn zeker te stellen. Daarvoor moet zijn air van onaantastbaarheid wel in stand blijven. Corona kan hem maken, maar ook breken.

Trump blijft tamelijk onaangedaan onder de duizenden doden die het virus in zijn land inmiddels heeft veroorzaakt; corona is gewoon politiek. Mijn Amerikaanse broer meldde dat het bij hem in Michigan in de strijd tegen corona aan van alles ontbreekt, omdat steun uit Washington uitblijft. Trump mag de Democratische gouverneur Gretchen Whitmer niet en dat acht hij voldoende reden de inwoners van haar staat te laten verrekken.

Maar de besmetting van Johnson raakte de president als een stomp in de onderbuik: nu begon hij het toch wel ‘scary’ te vinden, zei hij. Opeens leek hij te beseffen dat, als Boris getroffen kan worden, hijzelf ook niet onkwetsbaar is. Hij bood aan Johnson te helpen met een spectaculair nieuw geneesmiddel, waarmee hij vermoedelijk doelde op het anti-malariamedicijn hydroxychloroquine. Daarvoor is hij een marketingcampagne begonnen, ook al is het volgens experts onduidelijk of het helpt en kan het mogelijk fatale gevolgen hebben. The New York Times schreef dinsdag dat Trump en mensen in zijn omgeving een financieel belang hebben bij de productie.

Ik hoop dat Boris verstandig is. Een gewetenloze vandaal met dode ogen die je pillen komt brengen: je kunt ook meteen vragen of ze de stekker eruit willen trekken.

Terwijl Boris’ ic-opname maandagavond op BBC World werd verslagen, liep onderin de nieuwsticker mee. De moeder van Pep Guardiola, de Spaanse trainer van Manchester City, was overleden aan corona.

De premier in levensgevaar, Peps moeder al dood. In Bronx Zoo was tot overmaat van ramp een tijger besmet.

Het waren details in de zwarte massaliteit van de crisis. Maar ook die dragen bij aan het gevoel dat er hoognodig een eind aan moet komen.

Je hebt je dankzij het voorzichtige optimisme van maandag nog niet herpakt of de nieuwe sterftecijfers van dinsdag schoffelen je weer onderuit.

Daarom hoop ik dat die arrogante kwakbol van een Boris snel herstelt, als symbool van hoop. En de tijger ook.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden