ColumnBert Wagendorp

Het virus probeert de carrière van Hugo de Jonge knock-out te slaan

null Beeld

Een mevrouw in Lansingerland die donderdag door de GGD moest worden getest op corona kwam gevaccineerd en wel thuis. Foutje. Of onderdeel van een geheime opschaaloperatie van Hugo de Jonge. Nu de privé-gegevens van mensen die zijn getest op straat liggen, kan hij wel een succesje gebruiken; niets blijft Hugo bespaard. Is straks eindelijk de prikcapaciteit op orde, zijn de vaccins weer op doordat de Britten onze doses hebben ingepikt.

Gelukkig ben ik nog niet getest: eerst dat datalek plakken. In de Kamer zei De Jonge dat de systemen ‘volcontinu’ worden gecontroleerd, maar dat was niet zo. Ze zijn dus ook niet ‘echt veilig’ zoals hij beweerde – en dat was volgens Daniel Verlaan, de RTL-journalist die het lek boven water haalde, bij de GGD allang bekend.

De Jonge complimenteerde de journalist met zijn nuttige onderzoek, maar dat was de beul prijzen voor zijn welgemikte zweepslagen. De Jonge werkt ongetwijfeld beestachtig hard en het is een wonder dat hij nog niet met een burn-out is afgevoerd, maar er mankeert iets aan zijn presentatie. Hij suggereert voortdurend volledige controle, als de kapitein wiens schip al half onder water is verdwenen, maar die hardnekkig blijft volhouden dat hij de situatie nog prima in de hand heeft.

‘Iemand die echt kwaad in de zin heeft, daar is geen kruid tegen gewassen,’ zei De Jonge over het lek. Daar zijn controlesystemen nou juist voor bedoeld, zou je denken – maar met steekproefsgewijze controles, een VOG’tje hier en daar en geheimhoudingsplicht lukt dat niet. Nu weten we uit de Toeslagenaffaire waartoe regelrigiditeit kan leiden, maar de eis dat namen, adressen, telefoon- en BSN-nummers van je klanten niet kunnen worden verhandeld is standaard en niet overdreven.

Je kunt er vergif op innemen, dat het datalek bij de GGD niet uniek is. Daarom zei D66-Kamerlid Verhoeven – een van de schaarse parlementariërs met kennis op het terrein van data – donderdag op de radio dat het de hoogste tijd wordt dat volksvertegenwoordigers en ministers hun kennis van data gaan opkrikken.

Nu moest De Jonge zijn hachje redden met ‘halve waarheden en verdraaïngen’, zoals Verlaan Hugo’s verdediging omschreef. Volgens een kritische recensie van zijn optreden in de Volkskrant was die ‘aantoonbaar onjuist’. Maar ja, De Jonge heeft zijn basiskennis virusbestrijding al flink moeten bijtimmeren en zijn huiswerkuren zijn niet onbeperkt.

De Jonge gooit er achteloos termen als ‘NEN 7510 certificering’ tegenaan, maar je zag hem daarbij op zijn spiekbriefje kijken omdat hij zich ook afvroeg waar hij het eigenlijk over had. Waarna hij er in arren moede maar ‘verbeterplannen’ tegenaan gooide, laatste vluchthaven voor elke manager in het nauw. Aan een verbeterplan kun je je geen buil vallen, niemand is tegen een verbeterplan.

Hugo de Jonge zag af van het CDA-lijsttrekkerschap vanwege zijn hectische werkzaamheden rond corona, maar hij mag zo langzamerhand wel uitkijken dat het verdomde virus hem (en zijn politieke carrière) niet met huid en haar gaat verslinden.

Het is nooit fijn als je lot in handen ligt van farmaceut AstraZeneca of de firma Janssen Vaccines te Leiden (kom eens door met dat vaccin, mensen) en het er bovendien op begint te lijken dat de goden hebben besloten je per week op een paar tegenvallers te trakteren, zoals nu dus weer met de GGD-affaire.

Voor Hugo de Jonge komt momenteel geen enkel ongeluk alleen. Dat in aanmerking genomen maakt hij nog steeds een bewonderenswaardig strijdvaardige indruk, bijna zoals de Black Knight in Monty Pythons Holy Grail, die na elke amputatie weer dapper opstaat en vechtlustige taal begint uit te slaan.

De mevrouw in Lansingerland vindt Hugo oké. Zij heeft dankzij De Jonges gammele organisatie de begeerde prik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden