Het verzorgingstehuis was een uitkomst voor ouderen zonder sociaal netwerk

Meer ouderen wonen thuis en de zorgkosten zijn over de hele linie gedaald. Daarmee lijkt het kabinetsbeleid om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen in plaats van in dure verzorgingstehuizen, zijn vruchten af te werpen. Toch moet er niet te vroeg worden gejuicht.

Beeld de Volkskrant

De Nederlandse Zorgautoriteit die de resultaten deze week naar buiten bracht, zegt zelf nog niet te kunnen zeggen of de daling van de zorgkosten structureel is. Het was tenslotte het eerste onderzoek sinds het nieuwe ouderenbeleid in 2013 van start is gegaan. Dit voorbehoud lijkt verstandig. Het is niet uitgesloten dat het langer thuis laten wonen van ouderen de samenleving uiteindelijk meer gaat kosten.

Er zijn nog tal van misstanden in het gemeentelijk zorgaanbod waardoor ouderen niet de zorg aan huis krijgen die ze nodig hebben. Veel ouderen vereenzamen wegens gebrek aan sociaal netwerk. Ziekenhuizen zien steeds meer ouderen na ongelukjes op de eerste hulp terechtkomen en kampen met volle verpleegzalen door ouderen die niet terug naar huis kunnen, omdat daar ­niemand is die voor ze zorgt.

Vanwege de toenemende vergrijzing, het tekort aan zorgpersoneel en geschikte woonruimten voor ouderen is het te verwachten dat deze trend doorzet. Het is dan nog maar de vraag of ouderen wel voldoende kunnen worden gefaciliteerd in zelfstandig wonen. Mantelzorgers bezwijken nu al onder de zorg voor hun ouders of partner. Het verzorgingshuis dat inmiddels in zijn oude vorm is opgeheven, zal dan nog danig worden gemist.

Uit eerder onderzoek bleek al dat een op de vijf ouderen het ouderwetse bejaardentehuis mist vanwege zijn gezelligheid en geborgenheid. Wie geen vitale oudere is met een rijk sociaal leven en een goed gevulde portemonnee kwijnt nu vaak in zijn eentje weg. Nieuwe sociale woonvormen voor ouderen zijn immers nog onvoldoende voor handen of onbetaalbaar.

Ouderenbeleid is meer dan zorgkosten besparen. In een ontwikkelde samenleving hoort het ook te gaan om kwaliteit van leven en keuzevrijheid. Niet iedereen kan voldoen aan de zelfredzaamheid die van ouderen is verlangd door de achtereenvolgende kabinetten Rutte. Het verzorgingstehuis was niet voor niets voor velen een uitkomst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden