CommentaarRaoul du Pré

Het verzet tegen het veevoerbeleid is marginaler dan het lijkt, maar dat geldt ook voor het beleid zelf

Een groep Noord-Hollandse boeren blokkeert met 30 tot 35 landbouwvoertuigen de toegangspoort van het distributiecentrum van Albert Heijn. Ze eisen een gesprek met de directie over eerlijke prijzen voor hun producten. Beeld ANP

Het wordt tijd dat het kabinet antwoord geeft op de vraag hoeveel veehouders het denkt binnen afzienbare termijn daadwerkelijk uit te kunnen kopen en hoeveel stikstof dat wegneemt.

‘Een zwarte dag voor de democratie’, reageerde voorzitter Mark van den Oever van de Farmers Defence Force donderdag nadat de rechtbank had besloten dat zijn leden de komende dagen niet meer mogen demonstreren met behulp van trekkers.

Het is het zoveelste teken dat ze bij de FDF moeite hebben om de realiteit in het oog te houden. Ze mogen best demonstreren, maar dan net als alle andere Nederlanders die geen landbouwvoertuigen tot hun beschikking hebben om hele wegen te blokkeren. Zonder trekkers worden we niet gehoord, wierp de FDF tegen, en dat raakt inderdaad de kern: de macht van de trekkers verhult dat in de afgelopen weken slechts een klein deel van de agrarische gemeenschap in opstand kwam tegen het veevoederplan van minister Schouten. Wie meer mensen op de been brengt, wordt ook zonder trekkers heus gehoord, zoals de leraren, de klimaatstakers en de anti-racismebetogers recent nog bewezen.

De bezorgdheid over Schoutens bemoeienis met het veevoer is intussen begrijpelijk, nu ook de wetenschap waarschuwt dat minder eitwitrijk voedsel de kans op dierziekten, ontstekingen en minder vitale kalfjes vergroot. Dat het kabinet toch het risico neemt, toont aan hoe hoog de politieke nood in het stikstofdossier nog steeds is. Want net als de verlaging van de maximumsnelheid op de snelwegen is dit een maatregel die wel snel werkt maar niet veel zoden aan de dijk zet. Daarvoor komt slechts één maatregel in aanmerking: inkrimping van de veestapel.

Het kabinet denkt nog steeds dat dat op vrijwillige basis kan, vanuit de overtuiging dat zich in de schaduw van de FDF genoeg boeren op leeftijd schuilhouden die best bereid zijn hun stallen te sluiten, mits ze daar een goede prijs voor krijgen.

Dat zou inderdaad mooi zijn, maar ruim een jaar na de uitspraak van de Raad van State die alles op scherp zette, wordt het tijd dat het kabinet ook eens wat laat zien: hoeveel veehouders denkt het binnen afzienbare termijn daadwerkelijk uit te kunnen kopen en hoeveel stikstof neemt dat weg? Als het antwoord nog lang uitblijft, wordt Schouten kwetsbaar voor het verwijt dat haar stikstofbeleid blijft hangen bij gerommel in de marge.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden