Column

Het vermenselijken van dieren is sowieso de stomste vorm van humor

Chris Buur
Scène uit War of the planet of the apes. Beeld .
Scène uit War of the planet of the apes.Beeld .

Ik heb waarschijnlijk te veel B-films gezien, maar ik vind onwillekeurig die hocuspocus met netvlieschips die blinden weer kunnen laten zien een beetje kínderachtig, alsof een middelmatige scriptschrijver met wat versimpelde neptechniek de gaten probeert te dichten in zijn ontroerende scenario over de man die ineens het licht weer in de ogen krijgt. En toch werkt het dus zo, zien we in de inzichtelijke infographic bij Laurens Verhagens prachtige verhaal over deze hoopgevende technologische hoogstandjes, met heerlijke onderschriftjes als 'pulsen via wifi naar oog'. Niet dat de techniek eenvoudig is, integendeel, maar ze blijkt dus geruststellend eenvoudig voorstelbaar.

Wat betreft apen in films hebben luie scenaristen nog meer boter op het hoofd, blijkt uit onderzoek: chimpanseegedrag, bijvoorbeeld, wordt consequent verkeerd voorgesteld (als ze lachen, lachen ze dus helemáál niet), en dat vermenselijken, met geinige hoedjes en een sigaret tussen de lippen, suggereert een mensen-apenband die er helemaal niet is. Of dat niet es op kan houden, stelt de wetenschap ook omdat je weet dat een aap wel mishandeld moet zijn op de set, gezien de dingen die je ze, gegarandeerd onvrijwillig, ziet doen. Lijkt me een prima plan, daarmee kappen, want het vermenselijken van dieren is sowieso de stomste vorm van humor.

Paul de Octopus, had je toch? De koppotige die opmerkelijk vaak de juiste winnaar voorspelde van de wedstrijden van Duitsland tijdens EK 2008 en WK 2010. Toen Paul in 2010 ook juist voorspelde dat Spanje in de halve finale van Duitsland zou winnen en hij gelijk bleek te hebben, werd hij in zijn dierentuin in Oberhausen bedreigd. Leve de voetbalkantine en alles wat daaruit voortkomt! Octopussen zijn intelligenter dan dat lees maar op pagina 26. Ze schieten laboratoriumlampen uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden