Het vergt moed om het zwijgen over misbruik te doorbreken

Loyaliteit maakt het moeilijk om naar buiten te treden

Loyaliteit aan de gemeenschap belemmert Hindostaanse vrouwen misbruik te openbaren, betoogt andragoog Shielta Ramautarsing.

Shielta Ramaurtarsing: 'Misbruik komt voor in alle gesloten gemeenschappen of organisaties.' Beeld anp

Eindelijk is er in de media aandacht voor de positie van Hindostaanse vrouwen. Vorige week hebben meerdere Hindostaanse vrouwen de moed gehad om over hun ervaringen met misbruik in de openbaarheid te treden.

Ik weet van binnenuit dat het wat van je vraagt om met je eigen verhaal naar buiten te treden. Op 20 november 2017, Internationale Dag van de Rechten van het Kind, lanceerde ik mijn boek De kracht van Zijn wie ik ben. Met dit autobiografisch boek doorbreek ik mijn stilzwijgen over mijn ervaringen met geweld en mijn onderdrukte positie als vrouw.

Ik heb het boek geschreven omdat ik zelf een rolmodel heb gemist, iemand die door het proces is gegaan en aan wie ik me had kunnen optrekken. Vanuit loyaliteit bleef ik er alleen mee rondlopen, wat op vele facetten heeft doorgewerkt. Met het boek beoog ik rolmodel en inspirator te zijn, om het zwijgen van anderen te doorbreken.

Loyaliteit, juist naar degene die verantwoordelijk is voor het misbruik, maakt dat het moeilijk is om naar buiten te treden. Loyaliteit maakt dat je je onderwerpt aan macht, autoriteit en deze gehoorzaamt. Zeker als er weinig ruimte is voor eigen keuzes door strakke kaders en regels. Je wordt geacht loyaal te zijn aan het systeem en je eigen individualiteit is daaraan ondergeschikt.

Het komt voor in alle gesloten gemeenschappen of organisaties. In die zin is misbruik niet gebonden aan een cultuur, religie of ander hokje. Binnen al deze gesloten systemen geldt dat er een afhankelijkheidsrelatie is met degene die het misbruik heeft veroorzaakt en dat het vrijwel altijd mensen uit de directe omgeving betreft. Waar loyaliteit in de regel staat voor verbondenheid, wordt het gebondenheid en houdt het je in een keurslijf om te zwijgen.

Bij Hindostanen is er daarnaast sprake van het ophouden van een sociaal masker, vanuit schuld- en schaamtegevoelens, druk door naasten en de dubbele moraal waar je als Hindostaanse vrouw aan moet voldoen. Als je het zwijgen wilt doorbreken, moet je stevig in je schoenen staan. Je moet kunnen omgaan met de groepsdruk, het risico op uitsluiting en het ontbreken van steun.

Shielta Ramautarsing is andragoog en auteur van De kracht van Zijn wie ik ben.

Ook hier spreek ik vanuit mijn ervaringen van binnenuit. Er is een kleine groep mensen die mij actief steunt met het doorbreken van mijn stilzwijgen. Soms komt steun uit onverwachte hoek van mensen die ik niet persoonlijk ken, die willen dat er meer openheid komt.

Mijn stap om niet langer te zwijgen roept echter ook woede op. Woede is een uiting van onmacht, pijn, verdriet en angst. Helaas worden deze gevoelens geprojecteerd op degene die het zwijgen wil doorbreken.

Daarnaast is er een grote zwijgende massa. Zij zijn loyaal aan het systeem van zwijgen dat al jaren in stand wordt gehouden. Zwijgen vindt vooral plaats daar waar het misbruik heeft plaatsgevonden, wat vaak in het gezin is. Als directe naasten hun steun niet verlenen, ligt er een rol voor de gemeenschap om deze steun te bieden aan degene die het is overkomen.

Deze rol wordt onvoldoende opgepakt binnen de Hindostaanse gemeenschap. Thema's rondom misbruik worden nog te veel in abstracte termen besproken, waardoor het mogelijk blijft om het buiten jezelf neer te leggen.

Het is nodig dat er ruimte komt voor het verhaal van degene die het is overkomen. Het vraagt om je hart open te stellen, om zonder oordeel naar het verhaal van de ander te luisteren. Alleen als je daartoe bereid bent, word je geraakt, voel je de noodzaak om compassie te tonen en steun te verlenen.

Ik ben ervan overtuigd dat als deze compassie en steun wordt gevoeld, nog veel meer Hindostaanse meisjes en vrouwen de moed zullen hebben om hun zwijgen te doorbreken.


Misbruik in de Hindostaanse gemeenschap: vrouwen zijn 'wild vlees' en 'hebben er zelf voor gezorgd'

Hoe moeilijk het voor een Hindostaanse is misbruik te melden, en welke verregaande gevolgen dat heeft, blijkt uit de zaak rond de directeur van een stichting die zich inzet voor emancipatie. (+)

De Hindostaanse vrouwen in deze rechtszaak pikken hun onderdanige rol niet langer
Het is 'bemoedigend', de steun die de vermeende anonieme slachtoffers krijgen die in de media een boekje hebben opengedaan over seksueel misbruik in Hindostaanse kringen. Onderzoeker Anita Nanhoe, auteur van Eer en partnergeweld onder Hindostanen, wijst dinsdagochtend in de rechtbank op de vrouwen die 'vanuit Den Haag, Rotterdam, Lutjebroek' naar Amsterdam zijn gereisd om hun stem te laten horen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.