CommentaarVaccinatieplicht

Het verdient de voorkeur vaccinatie verplicht te stellen voor alle kinderdagverblijven

Het is verstandig om vaccinatie verplicht te stellen voor alle kinderdagverblijven.

Peter Giesen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Als er een dode valt door een ongeluk en er bestaat een vermoeden van nalatigheid, worden de autoriteiten terecht ter verantwoording geroepen. Vorig jaar vielen in Europa tachtig doden door de mazelen. Volgens de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde hadden deze doden voorkomen kunnen worden als meer ouders hun kinderen hadden laten vaccineren. Over de cijfers kan getwist worden, maar een ding is zeker: in dit geval zijn niet de autoriteiten nalatig, maar burgers die gangbare, wetenschappelijk bewezen ­inzichten over het belang van vaccinatie negeren.

Daarmee brengen deze burgers niet alleen hun eigen kinderen, maar ook die van anderen in gevaar. Als de vaccinatiegraad daalt tot minder dan 95 procent, stijgt het besmettingsgevaar voor alle kinderen, omdat baby’s pas met 14 maanden kunnen worden ingeënt.

Daarmee ligt de bal weer bij de overheid, die burgers zo goed mogelijk moet beschermen. Een vaccinatieplicht gaat te ver, omdat zij strijdig is met principes van lichamelijke ­integriteit en gewetensvrijheid. Niettemin wordt duidelijk dat vrijblijvende voorlichtingscampagnes te weinig effect sorteren en dat de overheid steviger maatregelen moet treffen.

D66 wil het kinderdagverblijven mogelijk maken om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren. Op zichzelf verdient het voorstel steun, maar helaas is het ook een symbolische maatregel die schijnveiligheid biedt. Als de totale vaccinatiegraad daalt, lopen kinderen nog steeds het gevaar besmet te worden, buiten het kinderdagverblijf.

Daarom verdient het de voorkeur vaccinatie verplicht te stellen voor alle kinderdagverblijven. Ouders houden de vrijheid hun kind niet te laten inenten, maar de ervaringen in andere landen wijzen uit dat de vaccinatiegraad in zo’n geval omhooggaat. Bovendien handhaaft de overheid hiermee een belangrijke norm. Wantrouwen is legitiem en soms ­gerechtvaardigd, zeker als het gaat om de farmaceutische ­industrie, maar wantrouwen tegen een praktijk waarvan de effectiviteit ruimschoots wetenschappelijk bewezen is, leidt slechts tot een nieuwe vorm van obscurantisme.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden