Het Vaticaan, de aartsbisschop en de strafrechter

Iemand die in Duitsland zulke abjecte dingen beweert, krijgt gevangenisstraf. Het Vaticaan wil zo’n man er graag weer bij hebben.

De paus heeft een bisschop gerehabiliteerd die in 1988 uit de kerk was gezet omdat hij zonder toestemming van het Vaticaan was gewijd. De bisschop, Richard Williamson, is overigens van mening dat in de Tweede Wereldoorlog geen Joden in de gaskamers zijn vergast.

Iemand die in Duitsland zulke abjecte dingen beweert, krijgt gevangenisstraf. Het Vaticaan wil zo’n man er graag weer bij hebben.

Hoe moet Nederland zich in deze kwestie opstellen?

Aartsbisschop Eijk van Utrecht zou vandaag een heilige brief kunnen publiceren waarin hij zich distantieert van de rehabilitatie van meneer Williamson door de paus. Maar ik lees in de Volkskrant dat Eijk (de ‘Raspoetin van de Maliebaan’) zich voornamelijk bezighoudt met de financiële zaken van zijn bisdom om de volledige macht naar zich toe te trekken en medewerkers met ‘minder rechtlijnige opvattingen’ weg te kunnen zuiveren.

Aartsbisschop en moraaltheoloog Eijk is eerder in het nieuws gekomen door dubieuze uitspraken over homoseksualiteit en doodstraf, hij schuwt sindsdien de media.
Een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid: het hoofd van de katholieke provincie Nederland is het volledig met de paus eens.

De politicus Geert Wilders werd door het Gerechtshof Amsterdam in staat van beschuldiging gesteld omdat hij zei dat de koran een fascistisch boek is. De uitlatingen van Williamson lijken me vele malen erger dan wat Wilders uitkraamde. De katholieke kerk trapt met de rehabilitatie van deze bisschop eindeloos meer mensen op de ziel dan Wilders.

Een logische voortzetting van de gerechtelijke gedachtegang die met betrekking tot de fractievoorzitter van de PVV werd gedemonstreerd, is een onderzoek naar de woorden van de fractievoorzitters in de katholieke kerk.

Het gerechtshof zou deze instantie in de persoon van aartsbisschop Eijk van Utrecht op z’n minst kunnen uitnodigen voor een gesprek, voor men overgaat tot concrete maatregelen: een confrontatie met de strafrechter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden