Het valt allemaal wel mee

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 28 oktober

Beeld Marten van Dijl

Kolenstook stijgt sterker

'De energiebedrijven verstookten 5 procent meer kolen dan in 2013, waardoor het aandeel kolenstook in de stroomproductie steeg van 24 naar 29 procent', staat op de voorpagina van 27 oktober.

Het lijkt me dat hier procenten en procentpunten door elkaar worden gehaald. Als het aandeel kolenstook in de stroomproductie is gestegen van 24 naar 29 procent, dus met 5 procentpunten, dan is daar - bij gelijkblijvende energiebehoefte en calorische waarde van de gebruikte steenkool - 29/24 zoveel steenkool voor nodig geweest, oftewel ruim 20 procent meer steenkool. Met de weer aantrekkende economie zal de stroomproductie eerder zijn gestegen dan gelijkgebleven, waardoor dat percentage waarschijnlijk nog hoger ligt.

Aangezien de lage kolenprijs de oorzaak van het toegenomen kolenverbruik schijnt te zijn, stel ik voor om die kolenprijs te verhogen met een CO2-belasting, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de stimulering van energiewinning uit duurzame bronnen, zoals het mogelijk gebruik van zeewier als biomassa (de Volkskrant, 26 oktober). Dat is een energiewin-winsituatie.

Bo de Lange, Hilversum

Nieuwe trend?

In de Volkskrant van 27 oktober in Ten eerste lees ik het artikel 'Autolanden: pak diesels niet te hard aan' en: 'De Franse minister Royal zei dat haar land het Commissievoorstel steunt, waarop haar topambtenaren echter driftig 'nee' begonnen te knikken.' Is dit een nieuwe trend, nee knikken en kan ik me ook al voorbereiden op ja schudden?

Gerrit Selles, Utrecht

Medeleven

Graag wil ik mijn medeleven betuigen met de redactie van de Volkskrant. Komt de Lekker top-100 uit en staan er alleen maar restaurants buiten Amsterdam in de top-10. Ver weg in de provincie, waar je de weg niet kent en niemand tegenkomt die je kent. Alle begrip daarom dat ter compensatie de halve pagina werd ingenomen door een foto van een restaurant uit de buurt.

Bolenius uit Amsterdam was toch maar mooi op plek 89 binnengekomen...

Jacco Jasperse, Vlissingen

Solidair met jongeren

Na maandenlang actie voor de verhoging van het minimumjeugdloon boekt het FNV-vakbondsonderdeel Young & United een overwinning. De Bijenkorf schaft het jeugdloon af en gaat alle medewerkers vanaf 18 jaar hetzelfde loon betalen (Ten eerste, 27 oktober).

Hier tegenover staat wel dat de toeslag die alle werknemers op zondag krijgen met de helft wordt verlaagd. Het principeakkoord tussen de Bijenkorf en de FNV is bereikt volgens een zogenaamd co-creatie traject. Bij het cao-traject waren dus veel werknemers van de Bijenkorf betrokken. Het merendeel ouder dan 23 jaar en had daarom geen eigenbelang bij de afschaffing van het jeugdloon.

Dat deze groep bereid is om de zondagstoeslagen te verlagen in ruil voor een hoger loon voor jonge collega's vind ik een prachtig voorbeeld van solidariteit!

Stefanie Sprong, 22 jaar, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden