Commentaarklimaatakkoord

Het uitstellen van het klimaatakkoord is geen optie meer

Overheden en bedrijven zullen verantwoordelijkheid moeten nemen, zo schrijft Carlijne Vos.

De VN-klimaattop in het Poolse Katowice is zoals verwacht op een teleurstelling uitgelopen. Er kwam op de valreep een mager akkoord om de klimaatafspraak van ‘Parijs’ te implementeren, maar de ambitie, financiële daadkracht en solidariteit zijn ver te zoeken.

De timing van de klimaattop kon niet slechter. De gevoelens van urgentie en gedeelde verantwoordelijkheid die de klimaattop van Parijs in 2015 tot een succes maakten, hebben in een paar jaar tijd plaats gemaakt voor nationalisme en protectionisme. In de VS heeft klimaatontkenner president Trump zijn voortrekkersrol opgegeven ten behoeve van ‘America First’, in Europa zijn leiders vooral bezig volksopstanden in eigen land te bezweren sinds de migratiecrisis, Brexit en nu de ‘gele hesjes’.

Recente waarschuwingen van klimaatdeskundigen, onder wie die van het VN-klimaatpanel IPCC, dat de opwarming van de aarde zich zonder acuut ingrijpen nog sneller voltrekt dan gedacht, hebben niet geleid tot een hernieuwd gevoel van urgentie of daadkracht. Integendeel, de politieke wil tot handelen lijkt gesmoord door de toegenomen polarisatie in het klimaatdebat zelf dat zich afspeelt tussen de uitersten van klimaatontkenners en doemdenkers, en dat gedomineerd wordt door economische belangen.

Hoewel minder ontwikkelde landen de klimaatverandering al aan den lijve ondervinden met extreme droogten, overstromingen en orkanen, nemen rijke landen noch de industrie verantwoordelijkheid. Afspraken over het compenseren van arme landen zijn uitgebleven, het VN-klimaatfonds is nog steeds vrijwel leeg en het opschroeven van de ambities is uitgesteld tot september volgend jaar, vlak voordat het akkoord van Parijs in 2020 in werking moet treden.

Dit is een zorgwekkende uitkomst. Als politieke leiders nu geen ambitieuzer doelstellingen formuleren én ook uitvoeren is de volgende kans pas weer in 2025. Dat is te laat om nog tijdig bij te sturen voor volgende generaties.

Uitstellen en afschuiven van verantwoordelijkheid is geen optie meer. Het is te hopen dat het kabinet, dat deze week knopen moet doorhakken over het Nederlandse klimaatbeleid, zich dit ook realiseert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden